De Xbox heeft de spreekwoordelijke luier nog om en de volgende generatie consoles staat alweer voor de deur. In het geval van Microsoft's console lijkt het allemaal net iets te vlot te gaan. De console kwam in maart 2002 op de Europese markt en is dus pas drie jaar in ons midden. Als de geruchten kloppen staat eind dit jaar, drieëneenhalf jaar na de lancering, de opvolger al te wachten. De Xbox 2, Xbox 360, Xenon. Microsoft wil er dit keer kosten wat kost als eerste bij zijn, om zo Sony vooral geen voorsprong te geven. Maar is dat wel zo verstandig?

De Xbox 2 zal naar verwachting zo'n vier keer zo snel zijn, qua brute processorkracht, als de originele Xbox, niet bijzonder veel voor een nieuwe generatie. Zeker omdat de Xbox nog lang niet ten volle benut is, is het de vraag of die next-gen titels ons in den beginne wel zullen gaan overtuigen. Xbox games waren bij de lancering immers ook niet veel mooier dan de mooiste PC games op dat moment. De mooiste PC games van dit moment, Doom 3 en Half-Life 2, zijn vrijwel moeiteloos overgezet naar de Xbox. Mocht de eerste stelling wederom op gaan, dan vraag ik me af of ons met de volgende generatie wel zo'n bizarre vooruitgang te wachten staat. Het meeste had de originele Xbox ook wel gekund, had men de moeite genomen. Bekijk God of War op de PS2, dat had niemand in de begindagen van die console voor mogelijk gehouden.

Maar er zijn meer redenen waarom Microsoft er te vroeg bij is. Door als eerste op de markt te komen zal men namelijk in de positie komen die de Playstation 2 nu heeft, namelijk die van de minst krachtige technologie. Microsoft trekt de analogie verder door en denkt ook het grote gebruikersbestand van de PS2 op deze manier mee te krijgen. Maar of dat lukt? Met een eerdere release heb je namelijk niet direct gevarieerd spelaanbod, ondersteuning van Japanse ontwikkelaars en consumentenvertrouwen. Grote kans dat menigeen rustig wacht op Sony's nieuwste apparaat. Daarbij is het zelfs twijfelachtig of men de huidige Xbox bezitters allemaal mee krijgt. Die hebben de zwarte doos van Microsoft namelijk echt niet in huis gehaald om de innovatieve spellen, maar om de technologische superioriteit. En juist op dat vlak zal Microsoft het, door er als de kippen bij te zijn, in de volgende generatie moeten afleggen tegenover Sony.

Tevens komt een gehaaste lancering van een console, de kwaliteit en de prijs zelden ten goede. De Playstation Portable is hiervan een goed voorbeeld, een mooi apparaat met prachtige specificaties, dat een jaartje later een stuk energiezuiniger, goedkoper en degelijker zou zijn geweest. Zo ziet het er naar uit dat de men niet op tijd ervoor kan zorgen dat de Xbox 2 backwards compatible is, wat opnieuw voor een erg beperkt spellenaanbod rond de lancering zal zorgen.

Het enige wat Microsoft nog kan redden, is dat Sony er ook alles aan zal doen om kosten wat kost gelijktijdig met de Xbox 2, de Playstation 3 op de markt te zetten. De technologische voorsprong zal dan nihil zijn en de titanenstrijd des te harder. Stiekem hopen we dat, terwijl de titanen heftig om de titel vechten, er elders een Revolution ontketend wordt; een apparaat dat het gamen echt naar de volgende generatie brengt. En dan bedoelen we geen wimpers met afzonderlijke haartjes die aangestuurd worden door een physics engine.