Medelijden is niet het juiste woord, maar altijd als ik naar vrouwenvoetbal kijk bekruipen me allerlei soorten gevoelens, niet altijd negatief, zeker als het om de Playboy shoot van het Braziliaanse dames elftal gaat, maar toch voelt het niet goed aan. Het ziet er vaak zo amateuristisch uit, waarop het gestuntel van de dames soms echt op je zenuwen kan werken.

Nu kom ik misschien als een holbewoner uit het jaar nul over, ik ben geen tegenstander van vrouwen die sporten, sterker nog, hoe meer, hoe beter. Over een aantal maanden begint de zomer weer en dan mag ik toch graag naar strak gebruinde lijven kijken. Waar het mij om gaat is dat sommige sporten echte "mannen sporten" zijn. Neem voetbal, darts of Formule 1, sporten waar je eigenlijk geen vrouwen wil zien, behalve als het om de pitspoezen gaat.

Hetzelfde gevoel heb ik met gaming. Het verbaasd mij altijd weer als vrouwen zeggen dat ze gamen. Ik heb dan altijd de neiging om te vragen wat er mis met ze is. Dat vrouwen de Sims en, ja, wat voor echte vrouwentitels heb je verder nog, spelen daar kan ik nog in komen. Zie ik een vrouw helemaal losgaan in Doom III of Battlefield 2, dan gaan mijn nekharen toch enigszins overeind staan. Of wat te denken van vrouwen die World of WarCraft spelen en dan gepassioneerd vertellen over hun level 60 karakter die net een of andere magische steen heeft gevonden waar ik de naam niet van kan uitspreken. Net als jongens met auto's, en meisjes met poppen spelen, druist het tegen het natuurlijke gevoel in als een meisje aan het "fraggen" is of “nerdtaal” spreekt.

Een andere plaats waar ik altijd weer sta te kijken als ik vrouwen tegenkom is bij LAN parties. Toch duidelijk het domein van de man, maar steeds vaker zie je daar ook gamers verschijnen die zittend moeten plassen. Waarschijnlijk maakt alle aandacht die ze krijgen het waard om tussen de naar zweet ruikende, puisterige nerds te gaan zitten. Hetzelfde geldt voor mannen die naar een naaicursus of Libelle workshop gaan. Je weet bij voorbaat dat je ver in de minderheid bent, dus de nodige aandacht is gegarandeerd.

In het tennis heb je de Battle of the Sexes, waarbij een man tegen een vrouw speelt. Bij tennis speelt je fysiek een belangrijke rol, en dat hebben de meeste mannen nog wel voor op de vrouw. Maar zelfs de beste vrouwelijke speelster van de wereld wordt nog door de nummer 250 van de mannen volledig zoekgespeeld.

Nu weet ik dat er vrouwen zijn die best aardig gamen, maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat we een Battle of the Sexes in computerland te zien krijgen, en daar ben ik niet eens zo rouwig om. Doordat er steeds meer vrouwen gamen luisteren ontwikkelaars en uitgevers hiernaar. Als vrouwen zich nooit met games bemoeid hadden, had Lara Croft nog steeds een volle D cup gehad en hadden we ook in Grand Theft Auto 5 nog steeds de nodige bitches mogen slappen.

Aan alle vrouwen die nog niet zijn afgehaakt dan ook het devies om lekker de Sims 2 te blijven spelen of te oefenen met Singstar voor een mogelijke Idols carrière. Jullie hebben de keuken, wij mannen de PC en/of console. Een controller is nog altijd geen deegroller en dat is maar goed ook. Als vrouw zou je toch ook niet willen dat mannen zich met het koken gaan bemoeien…