Wat is e-sports nu eigenlijk? Kort gezegd: competitief gamen in gametoernooien. e-Sport staat voor "electronic sports". Ook wordt soms wel de term v-sports gehanteerd waarbij de V verwijst naar "virtual". De CPL noemt haar deelnemers weer "cyberathletes", ach het is maar welke naam je aan het beestje geeft. Veel mensen zijn het niet eens met de benaming "sport" voor gaming. In diverse landen, waaronder China en Korea, is gaming echter al geaccepteerd als sport en dit zullen andere landen in de toekomst alleen maar gaan overnemen. In Nederland wordt er momenteel als met NOC*NSF gesproken om te zien of gaming niet onder de noemer sport kan vallen. Als het Domino D-Day lukt, dan gaming zeker!

Er worden wereldwijd ontzettend veel gametoernooien georganiseerd, maar de drie grootste competities zijn de World Cyber Games (WCG), de Electronic Sports World Cup (ESWC) en de Cyberathlete Professional League (CPL). De WCG richtte zich in het begin vooral op Azie, de ESWC op Europa en de CPL meer op Amerika. Inmiddels zijn deze drie spelers geheel internationaal en bestaan ze naast elkaar en trekken ze ieder jaar honderden deelnemende gamers uit landen van over de hele wereld. e-Sports is big business.

In Nederland begint dat besef ook te groeien want de e-sport toernooien schieten dit jaar als paddestoelen uit de grond. Persoonlijk vind ik dit een zeer goede ontwikkeling nadat ik twee jaar de WCG en ESWC in Nederland heb georganiseerd. Inmiddels is de organisatie in handen van andere partijen gevallen en deze nieuwe boost lijkt zich positief te ontwikkelen. Wat kunnen we dan allemaal verwachten de komende tijd?

De Nederlandse voorrondes van de World Cyber Games zijn dit jaar in handen van de combintatie Power Unlimited / Gamekings en gedurende de hele maand juni kunnen mensen deelnemen in de voorrondes om uiteindelijk in de finale te komen die in Monza in Italie wordt gehouden. Gamelux heeft dit jaar voor de eerste maal de voorrondes voor de Electronic Sports World Cup georganiseerd in een mix van online en offline competities. Eind juni zullen de deelnemers afreizen naar Parijs om daar te proberen het grote prijsgeld in de wacht te slepen. Daarnaast heeft de onlangs opgerichtte Gamesbond twee nieuwe competities aangekondigd die deze zomer van start gaan. Mocht dit kloteweer dus aanblijven dan hoef je je niet te vervelen...

Hoewel ik het toejuich dat al deze organisaties e-sports onder hun hoede nemen, hoop ik dat zij er wel in slagen om het groots te maken. Nederland is internationaal een hele grote speler op e-sports terrein. Manuel "Grubby" Schenkhuizen is al enkele jaren een van 's werelds beste Warcraft III speler, maar nog maar weinig mensen weten dat we een wereldkampioen in ons landje hebben. Raar, want toen Raymond van Barneveld ineens wereldkampioen darten was werd heel Nederland ineens dartfanaat, maar bij gaming wil dat (nog) niet lukken. Maar niet alleen op Grubby kunnen we trots zijn, Arthur "King Tuur" Vankan is wereldkampioen geweest in Halo en in Project Gotham Racing 2 en heeft dikke kans om het dit jaar nogmaals te gaan worden in Project Gotham Racing 3. Daarnaast hebben we ook spelers als Laurens "Lauke" Pluymaekers en Sander "Vo0" Kaasjager die internationaal tot de top behoren. We hebben verdomme gamehelden in ons midden, en geen haan die ernaar kraait. Zit ik dan te wachten op oranje WK-taferelen voor deze pro-gamers? Misschien wel. Als dat kan leiden tot het besef dat op internationaal niveau Nederland bij de meeste jongeren nu bekender is om haar gamers dan om de coffeeshops dan vind ik dit iets dat zeer positief is.

Overdaad schaadt wordt wel eens geroepen. In dit geval denk ik echter dat hoe meer e-sport competities er zijn des te meer aandacht ervoor komt en slapend Nederland ineens wakkerschrikt en op deze nieuwe moneytrain wil springen. Als dat eenmaal gebeurt is het natuurlijk zaak om ervoor te waken dat e-sports niet omgetoverd wordt in een te commercieel product waarbij de gamers slechts pionnen worden in een groter spel en de lol ervan verdwijnt. Ach, daar zijn we voorlopig nog niet. Laten we eerst een heerlijke competitieve zomer ingaan en kijken welke nieuwe Nederlandse kampioenen er zullen verschijnen. Misschien jij wel?