Binnenkort komt er weer zo een moment aan dat het vermelden waard is in de toekomstige geschiedenisboeken. De derde wereldoorlog zit er namelijk aan te komen. Maar dit keer zal er gelukkig alleen virtueel bloed gaan vloeien. Deze derde wereld oorlog gaat de Console war heten.

Wat wij allemaal natuurlijk willen weten is: wie gaat er winnen?

In een boxring zijn vier hoeken over het algemeen, wat gelijk staat aan vier deelnemers maximaal:

Sony Playstation 2

Nintendo GameCube

MS XBox

Sega Dreamcast

Natuurlijk hebben we dan nog de Indrema L600, maar die gaat te laat komen voor de wedstrijd, of wordt direct de eerste ronde al knock-out geslagen. Deze 'meeloper' heeft nog geen developers achter zich weten te krijgen en het bedrijf heeft niet ontzettend veel geld zoals Sony of MS, en ook niet de ervaring van Sega en Nintendo.

Sony heeft ondertussen al aardig wat rake klappen mogen ontvangen door de slechte verkoopcijfers van games voor de PS2. De PS2 mag dan wel als eerste de ring ingeslopen zijn, dat wil niet zeggen dat het een slimme zet is. De concurrentie probeert nu namelijk al potentiële klanten te trekken, waardoor de PS2 nu door velen niet gekocht wordt. 'Ik wacht wel op de XBox!' om maar een voorbeeldje te noemen. Door het lastige programmeerwerk van dit wonderapparaatje van Sony en de belachelijk hoge prijs zal deze het nog erg zwaar gaan krijgen.

Dan komen we bij de Nintendo GameCube, die weer de Nintendo traditie hoog gaat houden door games als Mario mee te leveren. Dat vele Nintendo fans hier schijt aan hebben is mooi meegenomen voor Nintendo. In specs is de GC niet zo heel erg indrukwekkend helaas. Het aantal megahertzen zegt totaal niets, maar er wordt weer eens geen gebruik gemaakt van de optie om DVD-films af te spelen om maar eens wat te noemen. Het mist de extra'tjes. Gelukkig is dit wel weer in prijs te merken. We moeten Nintendo dan ook niet onderschatten.

Dan de XBox. Tja, met al die miljoenen heeft Microsoft al behoorlijk hard om zich heen geslagen, en Sony is zeker wel geraakt. Evenals de andere concurrenten overigens. MS probeert nu de consolemarkt te veroveren en smijt echt met geld voor de XBox. Het moet een programmeurs paradijs zijn om spellen voor te mogen maken als we de verhalen mogen geloven, en de specs en features zijn om te smullen, en bovenal is dit apparaatje redelijk geprijsd. Er zijn ondertussen al aardig wat kontenlikkers op het MS kantoor langs geweest, dus het is oppassen geblazen voor de concurrentie.

Dan Sega, tja...wat moet ik zeggen...Sega heeft natuurlijk veel ervaring in arcade hallen en ook al op homeconsole gebied, maar heeft een hoop fouten gemaakt. Eigenlijk zijn ze altijd de Mario-underdog geweest. Op dit moment is Sega natuurlijk nog de beste, dankzij de slechte ontwikkelingen rond de PS2. Helaas vallen de verkoopcijfers wel tegen. Dit alles omdat veel mensen niet zo veel vertrouwen meer hebben in Sega, en daarbij in het vooruitzicht staan nog altijd betere consoles op ons te wachten.

Wie gaat er dan uiteindelijk winnen? De tijd zal dat leren, ik zet mijn geld voorlopig in op de $-handschoenen van Microsoft, maar of dit het echt gaat worden weten we pas over 2 jaar. Wat wel als een paal boven water staat is dat er een aantal deelnemers duidelijk gaan afvallen. Waarschijnlijk wordt Sega de pineut en Nintendo gaat het ook nog moeilijk krijgen. Die hebben dan gelukkig nog Pokémon, maar daar hebben wij niets aan. Het gaat pas problematisch worden wanneer alleen nog Microsoft over blijft.

Monopolieposities kunnen we nooit goed gebruiken. De toekomst van de PC ziet er volgens vele analisten niet erg rooskleurig uit, maar mocht het tot een monopoliepositie van één van de partijen komen, dan zal de PC waarschijnlijk wel weer opbloeien. Mark my words...