Column
PS5

De PlayStation 5 wordt weinig revolutionair

Maar ik ben er helemaal klaar voor

Geschreven door Erik Nusselder op
Nog een jaartje en dan breekt de volgende generatie consoles weer aan. Deze week werd het eindelijke definitief: naast de volgende Xbox lanceert ook de PlayStation 5 rond de feestdagen van 2020. De eerste details vond ik weinig revolutionair, maar is dat wel zo erg?

Sony kiest voor een erg non-traditionele manier om zijn console aan de wereld te presenteren. Eerder dit jaar kwamen de eerste details al naar buiten via een interview met Wired, Nu is het wederom dat medium dat als eerste verslag doet, gecombineerd met een kleine blogpost op de site van Sony zelf. Nou hoeft Sony van mij niet per se een bombastische persconferentie te organiseren om de voorspelbare naam van de PlayStation 5 te onthullen, maar een beetje meer ceremonie had ik wel verwacht.

ps5
Patent voor PS5(-devkit)

Viva la revolution

Ik kon eigenlijk maar één ding denken toen ik de eerste specificaties onder ogen kreeg: de tijd dat een nieuwe console een revolutie inluidde, is voorbij. De generatie van de N64 sleepte ons driedimensionale werelden binnen met Mario 64, de consoles daarna lieten ons allemaal met elkaar gamen door online multiplayer doodeenvoudig te maken. De PlayStation 4 en Xbox One lieten echter na om grote stappen te zetten, behalve dan dat alle games er natuurlijk een stuk mooier uitzien.

Ik ga er maar even van uit dat Sony de belangrijkste troefkaarten al op tafel heeft gelegd, en er niet ineens een revolutionair konijn uit de hoge hoed tevoorschijn komt. Een eerste aankondiging is immers het moment dat je het idee achter je product overbrengt op het publiek. En wat hebben we tot nu toe gehoord? Een SSD om laadtijden uit te bannen, een CPU met acht cores en een weet-ik-veel aantal teraflops, een controller met haptische feedback en adaptieve triggers. Het zijn leuke snufjes, maar een trigger die meer weerstand biedt als je een boog spant, zet niet mijn hele gameleven op zijn kop.

PlayStation 4 black Friday

‘Ray tracing’ klinkt als een actieheld

Zelfs de buzzwords du jour, ‘ray tracing’, maken bij mij weinig los. Tuurlijk, ik heb er onwijs veel zin in om te zien hoe deze technologie games gaat veranderen. Voor de oningewijden: het is een renderingtechniek die nabootst hoe stralen door de wereld gaan. Denk aan lichtstralen die op een natuurlijke wijze een ruimte verlichten en zeer waarheidsgetrouw van allerlei oppervlakten weerkaatsen. Maar een game kan met deze techniek bijvoorbeeld ook berekenen of bepaalde geluidsgolven bij de oren van jouw personage terecht moeten komen.

Het gaat games veel realistischer maken, maar het valt bij mij nog altijd in de categorie: oké, het ziet er mooier uit. Dat is heel fijn en daar heb ik heel veel zin in, maar een revolutie is het niet.

En weet je wat? Eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg. Ik heb vrede met een machine die games weer wat mooier afspeelt dan de vorige. Sterker nog: ik ben daar best wel aan toe. Natuurlijk, games zien er al prachtig uit, en als je naar spellen als God of War of Red Dead Redemption 2 kijkt, vraag je je misschien af of een nieuwe console wel echt nodig is. Maar ik ben een verwende consument en ik begin me al lichtelijk te ergeren aan de concessies die gedaan moeten worden om een game op consoles te kunnen draaien.

Ik vind het al vreselijk dat ik als gamer dat zelf moet kiezen. Ik wil helemaal niet kiezen!

Ik wil niet kiezen!

Veel games hebben tegenwoordig een optie om zelf je visuele voorkeuren in te stellen en te kiezen voor een ‘resolution mode’ of ‘performance mode’. Wil je liever mooie plaatjes, of heb je liever een stabiele framerate? Ik vind het al vreselijk dat ik als gamer dat zelf moet kiezen. Ik wil helemaal niet kiezen! Een nieuwe generatie consoles maakt die keuze overbodig.

Daarnaast kijk ik naar een game als Control en wenste ik dat ze die hadden achtergehouden voor de volgende generatie. Het is een prachtige en fantastische game, een van mijn favorieten van het jaar. Wat die game met fysica doet - de manier waarop je met alle meubels en stukken steen kunt smijten - is geweldig. Maar de framerate kakt ook flink in als je een druk gevecht afwerkt, en pauzeren kun je al helemaal beter niet doen, want dan wordt het een diashow.

control

The future is now

Bovendien komen de revoluties in gaming straks niet van de console onder je tv, maar spelen die zich stiekem nu al af. Sony heeft de prijs van PlayStation Now gehalveerd en er eindelijk wat interessante games op gezet, om te concurreren met het fantastische Game Pass van Microsoft. De mogelijkheid om nieuwe games binnen een abonnement gewoon even uit te proberen, zorgt ervoor dat ik ze heel anders benader.

En dan hebben we nog streaming en remote play. Eind dit jaar kunnen we met xCloud van Microsoft onze Xbox veranderen in een streamingportaal om onze games overal te spelen, en Sony heeft Remote Play net toegevoegd aan Android. Ook deze keuzes kunnen het gamelandschap voorgoed veranderen. Je zit niet meer vast aan je tv en je bank, maar kunt je game-ervaringen overal mee naartoe nemen.

Het begin van een nieuwe consolegeneratie is altijd de meest spannende tijd in het leven van een gamer (en een gamejournalist). Het uitpakken van de doos, de eerste keer dat je het nieuwe menu ziet, de eerste game die je opstart… ik vind het iets magisch hebben. Ik ben er al helemaal klaar voor om de volgende consoles in huis te halen, al is het maar om games weer een stapje mooier te maken. Revolutie, je kunt me wat. De toekomst is nu.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: PS5-releasedatum en Blizzard onder vuur Brain Training voor Switch bevestigd voor het Westen
32

Reacties op: De PlayStation 5 wordt weinig revolutionair

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MarzoriuM

  • 12 oktober 2019 08:44
  Ik vind dat ook prima. Je ziet het ook bij iphones en ipads. De hardware verbetert, de software kun je gewoon blijven gebruiken, maar het nieuwste draait alleen op de meest recente hardware. Je hoeft niet weer om de 6 jaar een complete library opnieuw op te bouwen. En ik zit persoonlijk ook niet te wachten op allerlei rare gimmicks die zgn revolutionair zijn. Ik zou helemaal blij worden van een ps5 die gewoon een PlayStation is, maar dan beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 12 oktober 2019 09:01
  'Wil je liever mooie plaatjes, of heb je liever een stabiele framerate? Ik vind het al vreselijk dat ik als gamer dat zelf moet kiezen. Ik wil helemaal niet kiezen! Een nieuwe generatie consoles maakt die keuze overbodig.'

  Je begrijpt toch wel dat je aan het einde van de volgende generatie, dus op de vooravond van de Playstation 6 (of wat er dan nog qua consoles uitkomt), je hoogstwaarschijnlijk weer hetzelfde zal kunnen zeggen?

  Overigens ligt het mijns inziens vooral aan de developers als ze je zo'n keuze aanbieden. Dan hebben zij hun game blijkbaar niet voldoende geoptimaliseerd voor de console, waardoor ze je maar weer zo'n irritante keuze voorschotelen, die voorheen toch enkel voorbehouden was aan PC-gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 12 oktober 2019 09:20
  Ik kan me heel goed vinden met deze Blog, van PS2 naar PS3 had ik nog wel een Wow effect, maar van de PS3 naar de PS4, of Xbox 360 naar de One was voor mij niet echt iets nieuws. Ik ben inmiddels ook keuzes gaan maken en heb alleen nog Nintendo en Playstation systemen, maar sta voor nu nog niet te springen op de PS5. Heb voor de Wii U, de Switch en de PS4 nog meer dan genoeg games liggen die ik eerst eens ga spelen voor ik aan een nieuwe console overstap. Maar kijk wel uit naar jullie reviews.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Markus88

  • 12 oktober 2019 11:11
  @Linksquest Ik had toentertijd (xbox 360 naar xbox one) nog geen pc dus ik was echt de ps3/360 graphics gewend. Kocht op day 1 een x1 en werd echt weggeblazen toen door Ryse: Son of Rome. Had nog nooit zo iets moois gezien haha.

  Maar speel nu zo beetje elke game op pc (als het beschikbaar is op pc ook) en denk niet dat ik nog weggeblazen zal worden door de luxe van de pc.. Spiderman of een Horizon zag er ook al geweldig uit dus ik zit echt te wachten op de FPS boost zodat ik de exclusives gewoon op 60fps of meer kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 14 oktober 2019 10:06
  @Linksquest Voor mij was het van de Xbox One naar de Xbox One X best wel een sprong, gezien ik nog nooit een game in HDR/BT 2020 of native 4K had gezien. Games als Gears 4 en Assasins Creed Origin/Odeyssee zijn écht super mooi op een 4K HDR op BT2020. Het kleur -en resolutieverschil is echt enorm.

  Ik ben nu verpest voor mijn leven :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Celerybeats

  • 12 oktober 2019 09:55
  Revolutie moet hem naar mijn mening vooral in de games liggen. Sony biedt de tools aan, nu is het aan de ontwikkelaars om daar iets mee te gaan doen.

  Ik kijk er alvast naar uit!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 12 oktober 2019 10:11
  Sinds Sony de deur dichtgegooid heeft voor kleine developers ben ik niet meer geïnteresseerd. De games van Housemarquee, Thatgamecompany en Q-Games op de PS3, dat waren fantastische tijden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 12 oktober 2019 10:27
  Ik heb net een halfjaar geleden nog een PS4 Pro gekocht en ben van plan die nog wel even te gebruiken. Ik laat de PS5 bewust nog even een jaartje liggen en kijk wel hoe het zich ontwikkelt. Waarschijnlijk is het ding toch moeilijk te verkrijgen, betaal je je scheel en zullen de eerste spellen ook niet al te best wezen, zie PS4.

  Als de eerste must-have titels komen of een PSVR2 dan ga ik ook overstag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gebakkenei

  • 12 oktober 2019 10:48
  Mijn ps4 pro lijkt wel een straalmotor. Ik hoop dat ie t nog even uit houdt en dat de ps5 gewoon stil is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 oktober 2019 11:51
  @gebakkenei
  De laatste versie van de Pro niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 12 oktober 2019 11:39
  prima zo. De ps5 voor op de tv in de huiskamer en Stadia voor op de tv in de huiskamer. Daar gebeurt het voor mij momenteel. Heb daar een dikke oled tv staan met top 5.1 geluid en een heerlijke bank. Fingers crossed natuurlijk dat stadia het niveau haalt van een degelijke pc en dat de ps5 natuurlijk het niveau blijft leveren wat de ps4 heeft gehaald. Dan wordt het weer heerlijk genieten de komende jaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 oktober 2019 11:40
  Ik heb nog tig games om te spelen, daar kan ik nog jaren mee vooruit. Bij de launch is er meestal weinig leuks beschikbaar, dus ik kan nog wel even wachten. De enige reden zouden toffe, revolutionaire games zijn. Maar dat zie ik ook niet zo snel gebeuren, behalve bij misschien een gta 6.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 oktober 2019 11:52
  @BertThaBest
  Je kan natuurlijk gewoon je favoriete PS spellen op de 5 spelen. Krijgen waarschijnlijk wel een grafische update. Maar er is in ieder geval genoeg op de 5 te spelen bij launch

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 oktober 2019 20:24
  @CroniC ja.. dat zou misschien kunnen, maar dan is het nog overbodig om een ps5 te kopen omdat ik nog een shitload heb. Veel games hebben op de Ps pro al een grafische update gehad en daar ben ik nog niet eens aan toegekomen (bijvoorbeeld Skyrim en the Witcher 3..)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 12 oktober 2019 16:10
  @BertThaBest denk dat ik ook wel even wacht, vaak heb je dan een mooie bundel, kinderziektes eruit en altijd zal je zien dat de opslag groot lijkt maar dat echt niet is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 oktober 2019 20:25
  @xXDannyNLXx Klopt. Ik wacht altijd wel, dat had ik ook beter kunnen doen met de Ps Pro, die kei veel herrie maakt. Latere versies hebben dat minder dacht ik. En als je een jaartje kan wachten heb je een hoop games voor minstens de helft van de prijs.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Castus

  • 12 oktober 2019 12:39
  Sterker nog. Ray Tracer was ook een actieheld in de legendarische serie ‘Reboot’. Wat een toffe serie was dat zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 oktober 2019 12:51
  @Castus potverdorie, daar komt die associatie van mij dus vandaan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dakoota

  • 12 oktober 2019 12:56
  Leuke blog Erik! Jouw teksten zijn altijd leuk om te lezen.

  Over het onderwerp: ik had veel verwacht van de remote play optie van Sony, maar dat was een dikke fail. Je kunt alleen met een wifi verbinding contact met je ps4 maken. Dus geen 4g. Wat heb ik daar aan? Thuis gebruik je al je ps4, in een hotel heb je vaak trage wifi en onderweg heb je vaak geen enkele wifi. De eerste aanbieder die een daadwerkelijk plaatsonafhankelijke online ervaring aanbiedt is wat mij betreft de winnaar. Ik wil overal kunnen gamen, en dan heb Ik het niet over portable devices.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 12 oktober 2019 13:43
  De PS4 was wel revolutionair. Het was de eerste mainstream console die plug and play VR ondersteunt. Al moest je daarvoor wel een optioneel vr set kopen. Meer da 80% heeft dat niet gedaan en dan is het inderdaad niet revolutionair. Die hebben heel was moois gemist. Xbox one was dat niet. PS5 lijkt inderdaad ook niet revolutionair te worden. Ik koop hem dan ook pas na 2 jaar ofzo als er voldoende spellen voor op de markt zijn gekomen waarvoor PS5 echt nodig is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.