Column
Assassin's Creed Odyssey

De microtransacties in Assassin’s Creed Odyssey zijn onschuldig

Een blik op de controverse

Geschreven door Michel Musters op
Er zijn hele generaties gamers die al beginnen te kokhalzen wanneer ze het woord ‘microtransacties’ zien staan. Behoor je tot zo’n generatie, houd in dat geval de emmer maar bij de hand. Er is namelijk behoorlijk wat ophef over de microtransacties in Assassin’s Creed Odyssey, en wat mij betreft is die ophef ongegrond.

Het is helemaal prima dat veel gamers niets van microtransacties moeten hebben. Je hebt immers al een fors bedrag voor een game betaald, waarom zou je er dan nog meer geld aan uitgeven? Het is net zo begrijpelijk dat sommige gamers – vooral jongeren die niet anders gewend zijn – zonder blikken of blozen geld uitgeven in games. Van pay-to-win-spellen tot betalen voor een Battle Pass: voor velen is het al de normaalste zaak van de wereld. Iedereen moet dat lekker zelf weten, ook de uitgevers en ontwikkelaars die het in hun spellen toevoegen. Zolang de bedrijven zich maar bewust zijn van het feit dat ze de ervaring verpesten zodra spelers die betalen voor microtransacties een voordeel hebben tegenover spelers die dat niet doen.

Uplay

Levellen

Een paar weken terug schreef ik na zo’n vijftig uur in Assassin’s Creed Odyssey te hebben gestoken de recensie voor Gamer.nl. Ik beloonde het spel met een 8,5. Er zit namelijk veel om van de houden in de nieuwe Ubisoft-titel: een gigantische, open wereld waarin een grote variatie aan avonturen is te beleven; een sterk narratief in zowel de hoofd- als vele zijmissies; uitgebreide combat die prima aanvoelt; en zo gaat de lijst nog wel even door.

Het is echter geen perfecte game. Een van de minpunten die ik benoemde is dat je tijdens het spelen van het hoofdverhaal een aantal keer tegen een muur aan loopt. Gebieden in Odyssey hebben net als in voorganger Origins een minimum level. Als je personage daar een aantal levels onder zit, krijg je van vijanden in dat gebied genadeloos op je donder en is het een helse klus om verder te geraken. Je bent tussen het spelen van de hoofdmissies door dus regelmatig verplicht om wat zijmissies op te pakken.

Maar, zo leg ik ook uit in de recensie, dat is eigenlijk niet eens zo’n ramp. Juist omdat er zoveel interessants te beleven valt in het oude Griekenland word je door dit systeem gedwongen om op zoek te gaan naar zijmissies die regelmatig erg leuk zijn om te doen en die vaak behoorlijk origineel uit de hoek komen. Er zijn mythische wezens om op te jagen, battle royale-achtige gevechten en zijmissies waarin je veel invloed uitoefent op hoe een situatie precies afloopt. De game dwingt je door de hoge niveaus van sommige gebieden dus om eropuit te trekken en gebieden te ontdekken die helemaal niet belangrijk zijn voor het hoofdverhaal. Was het beter geweest als Ubisoft spelers de keuze had gegeven om in één ruk met het hoofdverhaal verder te gaan? Natuurlijk, maar het is absoluut niet ongekend voor een rpg om zo’n opzet te hebben als Odyssey.

Beste PlayStation 4 games

Micro-Odyssey

Eén element van de game besprak ik echter niet in mijn recensie, namelijk de microtransacties. Je kunt in het menu van Assassin’s Creed Odyssey kleine bedragen uitgeven, bijvoorbeeld om meer grondstoffen te ontvangen. Die heb je eigenlijk nauwelijks nodig; je krijgt er tijdens het spelen al meer dan genoeg in je schoot geworpen. Je hebt daarentegen ook de optie om een XP-boost te kopen, waardoor je tijdens het spelen anderhalf keer zoveel XP krijgt. Op die manier komt het dus minder vaak voor dat je door alleen het hoofdverhaal te spelen in een gebied komt dat te moeilijk is voor het niveau van je personage.

Dat dit niet in de recensie staat komt doordat ik er simpelweg niet op had gelet. Ik was er niet bewust van dat dit een optie is in het menu van de game. Let wel: het was wel degelijk beschikbaar tijdens het recenseren van Odyssey, maar ik heb er geen moment aan gedacht. Dit omdat ik nimmer de behoefte had om sneller XP te krijgen! Ik vond het zo leuk om op verkenning te gaan in de rijke spelwereld van Odyssey en zijmissies aan te nemen, dat het geen moment als grinden aanvoelde.

Begrijp mij niet verkeerd: ik had het moeten benoemen in de recensie. Dat is mijn fout. Maar sinds de release van de game vallen veel gamers op fora en in reacties op websites over het feit dat Odyssey microtransacties heeft. Er worden zelfs hele artikelen aan gewijd op andere websites, zoals dit artikel op Polygon en deze video van Jim Sterling. Ubisoft zou gamers in Odyssey stimuleren om de XP-boost aan te schaffen, door verhalende missies expres achter een muur te plaatsen die een hoger level vereist.

Uplay

Dief van eigen portemonnee

Deze redenatie begrijp ik niet. Ik krijg het idee dat sommige journalisten en gamers de microtransacties zagen en automatisch in de verdediging schoten, zonder echt na te denken over de balans van de game zelf. Niet alleen zitten de microtransacties al in voorganger Origins, je hebt de XP-boost simpelweg niet nodig om van Odyssey te genieten. Er zit meer dan genoeg content in de game – je haalt je geld er dubbel en dwars uit – en de zijmissies zijn dankzij de prima kwaliteit een essentieel onderdeel van het spel. Sterker nog, betalen voor extra XP zodat je alle zijcontent over kan slaan is een beetje dief zijn van eigen portemonnee: je betaalt zodat je stukken van de game over kunt slaan.

Je kunt, kortom, de microtransacties geheel links laten liggen en een geweldige tijd hebben met de nieuwe Assassin’s Creed. Gamers die zich echt alleen willen richten op het hoofdverhaal van de game moeten inderdaad kiezen tussen wat extra missies oppakken of wat geld uitgeven om het levellen sneller te laten verlopen, en ik schreef al in mijn recensie dat het verstandiger was geweest van Ubisoft om de keuze bij de speler te leggen.

Maar uiteindelijk is de wereld verkennen en zowel hoofd- als zijmissies spelen een wezenlijk onderdeel van het spel. Kritiek hebben op die structuur betekent eerder dat dit genre misschien niet zo goed bij je past. In feite zijn de microtransacties in Odyssey niets meer dan cheatcodes om sneller het einde te bereiken. Ik word daar niet warm of koud van. Ik laat uitgevers liever op deze manier microtransacties toepassen dan dat ze er de balans mee verpesten in multiplayergames.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de week: Games streamen en Witcher-castings Online 1-tegen-1-modus aangekondigd voor Hitman 2
150

Reacties op: De microtransacties in Assassin’s Creed Odyssey zijn onschuldig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  bigds9fan

  • 13 oktober 2018 09:16
  Tjsa sluit me hier volledig bij aan.

  Zelf merk ik ook niets van die Microtransacties. Ja het leveluppen KAN vervelend zijn naar het is een onderdeel van dit soort games.

  De enige irritantie van die game zijn die Mercenaries maar verder is het een topgame.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • denver

  • 13 oktober 2018 09:38
  @bigds9fan Mercenaries?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 09:43
  Ook ik sluit mij hier volledig bij aan. Ik geef toe van af lvl 25 gaat het lvlen "langzaamish" maar in (westerse) RPG termen is dit echt te verwaarlozen.

  @bigds9fan

  Die mercanaries kunnen soms idd vrij irritant zijn. De gene onder of gelijk aan jouw lvl zijn nog makkelijk te verslaan of door gewoon te vechten of ze van een klif te Sparta kicken. De 2 a 5 lvls hoger zijn soms ook nog te verslaan door de combinatie Sparta kick en een klif of door ergens hoog te gaan staan waar zij niet bij kunnen en dan met (Mits ze niet immuun zijn voor pijlen) spammen. De mercs die meer dan 5 lvls hoger zijn tja ren dan maar voor je lieve leven. Ohja en zodra ze met z'n 5 komen dan moet je tactisch te werk gaan. AC Odyssey is in ieder geval geen button basher xD.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 13 oktober 2018 09:59
  @coola Wat ze voor mij super irritant is hoe ze steeds met vuur gooien. Dit beschadigd hun bonty aangezien ze het hoofd nodig hebben die te claimen.

  Zie het zo voor me dat zo'n gast een bounty wil claimen met een verbrand hoofd en de persoon die de bounty plaatste laat een bodyguard de kop van de mercenary eraf trekken omdat die probeert de boel te belazeren. 😈

  Maar lokte er net een naar een leeuw die ook dood moest. Maakten ze elkaar af en ik maakte de winnaar af.

  De kick werkt niet altijd. Net een zelfde level merc en die gaat niet down maar een leider van 3 levels hoger ging wel naar beneden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 10:33
  @bigds9fan

  Mja het was in die tijd natuurlijk niet altijd het hoofd dat ze wouden zien als bewijs. Zeker bij iemand zoals de Misthios zou je ook zijn zegel mee kunnen nemen. Maar idd het is niet echt doordacht van ze om met vuur te gooien 😅

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 15 oktober 2018 01:19
  @bigds9fan
  Mercenaries heb ik nog geen probleem mee gehad.
  Wel ben ik 2 zijmissies tegengekomen waarbij je iemand moet beschermen terwijl deze dan eigenlijk doodleuk tussen jou en de vijand in gaat staan en zich laat doodmeppen.
  Na een paar keer herladen bestaat de kans dat hij opeens wel wegloopt, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
  Niet gamebreaking, maar wel vervelend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • denver

  • 13 oktober 2018 09:35
  Bij Origins deed ik al flink wat zijmissies om makkelijker door de hoofdmissies heen te lopen. Ik vind echt niks irritanters dan dezelfde missie acht keer te moeten proberen. Geen Cuphead voor deze jongen. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • gekke henkie

  • 13 oktober 2018 09:49
  Iedereen (inc ikzelf) vond the Witcher 3 helemaal de shit, en niemand klaagt toch over de high lvl stukken waar je pas na wat 'grinden' (lees: het spel spelen) langs kan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 10:00
  @gekke henkie

  Nee maar dat is the Witcher en die heeft een free pass. Ubisoft daarentegen die heeft volgens velen totaal geen rechten dus tja hun games worden afgestraft op wat bij andere games totaal geen issue is. ( en nee dat de the Witcher geen micro transacties heeft , maakt het punt dat gekke henkie nu geeft niet minder valide)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 13 oktober 2018 12:10
  @coola
  jawel. Ubisoft doet dit omdat spelers dan geld uitgeven die niet willen grinden. Dus puur voor de winst. Witcher doet dit veel het spelplezier, omdat er niks te verdienen valt.
  Dus je kan die 2 zaken zeker niet met elkaar vergelijken. Het gaat niet om het grinden. Het gaat erom dat je het grinden kan afkopen met microtransacties.


  Persoonlijk maakt het mij niet uit, speel geen AC spellen, allemaal hetzelfde en veel te eentonig. Maar ik kan me voorstellen dat het irritant is dat een spel kunstmatig langdradig aanvoelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 12:12
  @-it-

  Klopt blijkbaar wel dat je de AC games niet speelt anders zou je weten dat elk deel toch echt significant anders is dan z'n voorganger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 13 oktober 2018 12:25
  @coola
  Gast, ik vraag het nog eens; word jij nou echt nooit moe van jezelf? Je lijkt wel een langspeelplaat die blijft hangen. In hoeveel topics heb je deze exacte zin al niet gebruikt de afgelopen week? Het begint echt treurig te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 14 oktober 2018 10:26
  @coola
  De eerste 3 delen waren hetzelfde. Black flag nog een kans gegeven, maar na 2 uur was ik die ook zat. Niks significant anders. Zelfde game, ander sausje. Is niet erg, hele volksstammen kopen het, maar ik niet :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 14 oktober 2018 17:42
  @-it- Sorry maar die beredenering gaat niet geheel op want de missie structuur was tussen deel 1 en 2 geheel anders. Deel 1 had ook een compleet andere omgeving en in Black Flag was het varen heel belangrijk.

  De essentie van de games is wel hetzelfde dat ben ik met je eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 13 oktober 2018 12:26
  @coola
  Nee maar dat is the Witcher en die heeft een free pass. Ubisoft daarentegen die heeft volgens velen totaal geen rechten dus tja hun games worden afgestraft op wat bij andere games totaal geen issue is. ( en nee dat de the Witcher geen micro transacties heeft , maakt het punt dat gekke henkie nu geeft niet minder valide)
  Het sneue is dat je waarschijnlijk echt niet in staat bent om te zien dat The Witcher 3 werkelijk op alle fronten beter is dan welke Assassins Creed dan ook. Je opmerking is echt ontzettend kleinzielig. 'Boehoe, iedereen heeft het altijd op Ubi voorzien'. Klopt, en daar hebben ze het zelf naar gemaakt.

  Het grote verschil met de 'high lvl' stukken waar gekke henkie het over heeft is dat je in The Witcher 3 geen microtransacties had om je XP te verdubbelen, nogal een verschil. Ik ben het overigens niet eens met zijn punt want als je in The Witcher 3 gewoon alle sidequests deed dan was er helemaal geen grind. In AC: Odyssey moet je ook de random gegenereerde (ronduit slechte) quests doen om bij te blijven. Bovendien waren de '?' in The Witcher 3 zoveel beter en origineler dan die van AC: Odyssey en Origins. Daar kreeg je tenminste in 70% van de gevallen nog een soort mini-sidequest met een interessant verhaal, vertelt door een brief of een schatkaart. Alleen die content was al beter dan 80% van de quests in Odyssey en Origins.

  Dus bespaar me je gehuil en die eeuwige slachtoffer rol van je en accepteer nou eens dat Assassins Creed verreweg van perfect is en dat Ubisoft een inhalig bedrijf is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 12:36
  @Sander999

  Het word tijd dat jij gewoon accepteert dat Odyssey terecht zulke hoge cijfers krijgt en dat vergelijkingen zoals games radar doen

  In the end this journey is all about choice. The people you decide to let live, the romances you have, the sexuality lines you blur, the questlines you follow, the people you help and hinder and the RPG picks you make. It's an utterly beautifully crafted world and story, with cutscenes for literally days. After 70 hours I've only just finished the main storyline and I still have plenty to see in Odyssey's Greece, and it's a joy to keep on exploring. No-one's made an open-world RPG with this much depth and brilliance since The Witcher 3. This really is the ultimate Creed.

  Meer dan terecht zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 13 oktober 2018 12:41
  @coola
  Wow, je hebt je eigen punten echt goed beargumenteert zeg. Ook zo knap hoe je mijn argumenten weerlegt….oh wacht….

  Wat denk je nou te bewijzen door een random quote uit een random review te quoten? Moet ik hetzelfde doen met de vele reviews die AC: Odyssey niet zo best vinden? Nee, WANT DAT ZEGT HELEMAAL NIKS.

  Ik stop er mee want jij het zo’n enorm bord voor je kop dat het bijna grappig is (ware het niet dat het bloed irritant is).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 13 oktober 2018 12:55
  @Sander999

  De game is gewoon goed. De main quests en de meeste side quests behalen gewoon weg het niveau van the Witcher 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  theGrimm

  • 13 oktober 2018 13:16
  @coola , ik speel ac odyssey en ik heb origins gespeeld. Maar wees nou eerlijk. Je kunt de witcher side missies, contracts niet vergelijken met dat van AC. Ik vind AC odyssey een goed spel maar niet op het niveau van The Witcher 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 13 oktober 2018 13:27
  @coola
  Ik zeg toch ook nergens dat het geen goede game is? Ik vind het een fantastische game. Jij hangt echter één of ander huilverhaal op over hoe The Witcher 3 een ‘freepass’ krijgt en daar sla je gewoon volledig de plank mis.

  Ik zeg alleen dat The Witcher 3 op eenzame hoogte staat. Daar kan Odyssey, of welke andere game dan ook, nauwelijks bij in de buurt komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.