Column
Fortnite crossplay

Cross-play Fortnite op PlayStation: Sony kan geen kant op

Sony doet niet mee

Geschreven door Erik Nusselder op
De mediastorm rond cross-play op de PlayStation 4 blijft onverhinderd doorrazen. En terecht: Sony houdt je Epic-account gewoon gegijzeld als je op een ander platform Fortnite wilt spelen. Maar eerlijk gezegd kan Sony geen kant op.

Het Japanse bedrijf probeert de beslissing om definitief wel of geen cross-play toe te staan met concurrenten Microsoft en Nintendo al een tijdje uit te stellen. Toen bekend werd dat mensen die ooit op de PS4 Fortnite hadden gespeeld niet met hun Epic-account terecht konden op de Nintendo Switch, bleef Sony lang stil. En nog steeds zeggen ze eigenlijk niets: “We horen het en we kijken naar veel verschillende mogelijkheden”, was de laatste reactie van CEO Shawn Layden. Dat is toch een antwoord van niks.

Shawn Layden

Gewoon doen?

De voortslepende kwestie begint de goede naam van Sony aan te tasten en dus zal er een beslissing moeten komen. Het probleem is alleen dat ze geen kant op kunnen. Niks doen is geen optie: de pr-schade is op dit moment te groot. De slogan 'For the players' begint schril af te steken bij hun daadwerkelijke acties. En dat terwijl Sony veel succes boekte door vanaf het begin van deze generatiecyclus te hameren op het feit dat zij er echt zijn voor gamers, terwijl concurrent Micosoft meer uit eigenbelang leek te handelen. De PlayStation 4 verliest deze generatie niet meer, maar bij een volgende console zouden gamers wel eens achter hun oren kunnen gaan krabben.

Dus wat moeten ze dan? Cross-play gewoon maar toelaten? Het is in ieder geval niet onmogelijk. De ontwikkelaars van Rocket League en Fortnite hebben al gezegd dat het kan. Sterker nog, het stond wel eens per ongeluk aan, totdat Sony de cross-playkraan dichtdraaide.

For the Players

Zakelijke onwil

Het probleem is vooral dat Sony het niet wil. Als onbetwiste marktleider met zo'n 80 miljoen verkochte consoles – meer dan Xbox One en Switch bij elkaar – hebben ze daar alle reden toe. Ze willen nieuwe kopers dwingen om een PlayStation 4 in huis te halen. Als jij Fortnite met je vrienden wilt spelen, is de kans immers groter dat je daarvoor een PlayStation moet halen dan iets anders, simpelweg omdat er daar meer van zijn.

Daarnaast wil Sony niet dat je met spullen die je op een Xbox of Switch hebt gekocht, op hun PlayStation speelt. Als je op de pc V-Bucks koopt, doe je dat rechtstreeks in de game. Al het geld gaat dan direct naar Epic. Dat zou de ontwikkelaar ook wel op de consoles willen toepassen, maar dat mag contractueel gezien niet. Je koopt de valuta in de winkels van Nintendo, Microsoft of Sony, zodat zij een deel van de inkomsten krijgen. Anders zouden zij bijdragen aan de groei van de game en Epic, zonder er zelf iets voor terug te zien. Dus, als je op een PlayStation 4 speelt met gekochte Fortnite-spullen, wil Sony dat je de V-Bucks daarvoor bij hen hebt gekocht.

Fortnite Switch

Niet voor het eerst

Het is misschien een beetje flauw, maar dat is business. Sony is trouwens echt niet de eerste die er zo over denkt. Microsoft haalt nu een wit voetje door de sluizen open te gooien, maar zo'n zes jaar geleden stond de Xbox nog bovenaan en waren de rollen omgedraaid. De makers van de mmo Defiance wilden Xbox 360- en PlayStation 3-gamers samen laten spelen, maar het was Microsoft die daar een stokje voor stak. “We openen ons netwerk niet voor games met cross-over”, zei een woordvoerder destijds. Recenter waren het de ontwikkelaars van de mmorpg Final Fantasy 14 die zeiden dat Microsoft niet voldeed aan hun eisen om cross-play mogelijk te maken. Al had Sony dat uiteindelijk waarschijnlijk ook niet goed gevonden. Microsoft staat cross-play volgens mij alleen toe omdat dat nu goed uitkomt voor hun bedrijf, met alle positieve pers die daar bij hoort. Om zakelijke redenen, dus.

Een andere reden dat Sony niet overstag gaat voor Fortnite, is dat ze daarmee een precedent scheppen. Het idee van cross-play staat nu in de schijnwerpers door de immense populariteit van die game, maar het draait om meer dan alleen Fortnite. Als Sony het voor dit spel toestaat, is er geen reden meer om het voor andere games te blokkeren. Waarom zou je dan niet ook samen kunnen spelen in Rocket League, Destiny 2 of GTA Online?

Nintendo Xbox crossplay

En nu?

Het is dus niet verbazend dat Sony zo vaag blijft doen over cross-play. Ze moeten kiezen tussen het doorstaan van een stroom aan boze gamers, of het omgooien van een groot deel van hun zakelijke strategie. Maar goed, al die zakelijke redenen maken ons als gamers natuurlijk niet uit. Voor ons gaat het er om dat wij ons genaaid voelen.

Dat zal Sony uiteindelijk toch op willen lossen, want de klant is koning. Volledige cross-play gaat ze waarschijnlijk te ver, maar het gijzelen van je Epic-account moet wat mij betreft afgelopen zijn. Het kan niet zo zijn dat een pc-speler die veel geld heeft uitgegeven aan Fortnite en het misschien één keer heeft uitgeprobeerd op de PS4, nu zijn betaalde content niet kan gebruiken op de Switch. Het vrijgeven van je account is een kleine stap, zeker als je ziet hoe Xbox en Nintendo het V-Bucksprobleem hebben 'opgelost': je gekochte bucks zijn niet uitwisselbaar tussen de twee systemen, maar wat je ermee koopt kun je wel op beide platformen gebruiken. Als Sony zorgt dat je voortgang en spullen gewoon op alle systemen beschikbaar zijn, zou dat de grootste woede wegnemen. Een perfecte kleine stap voor Sony dus, want dan kunnen ze de uiteindelijke beslissing over cross-play weer verder uitstellen. En dat doen ze blijkbaar graag.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen in de game-industrie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Splatoon 2 - Octo Expansion Mario Tennis Aces-update verandert missies en avonturenmodus
30

Reacties op: Cross-play Fortnite op PlayStation: Sony kan geen kant op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Omnikon

  • 30 juni 2018 10:19
  Leuke column Erik! 7,5! Ik merk dat veel gamers vanuit emotie reageren en vind het mooi dat je op deze manier wat meegeeft over hoe lastig/ logisch dit eigenlijk is vanuit zakelijk oogpunt. Hopen dat Sony meeleest over de oplossing :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 juni 2018 12:44
  @Omnikon thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 30 juni 2018 11:08
  Ik vind deze artikelen altijd prettig. Vooral omdat ze op een zaterdag worden gepubliceerd omdat er dan niet veel te lezen is op Gamer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 30 juni 2018 12:46
  @Millman7 dank je, ik blijf voorlopig columns schrijven op zaterdag :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MrKingofhearts

  • 30 juni 2018 12:45
  '' Als Sony zorgt dat je voortgang en spullen gewoon op alle systemen beschikbaar zijn, zou dat de grootste woede wegnemen ''

  Idd als ze geen cross play willen dan is dit gewoon de oplossing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JMG

  • 30 juni 2018 12:48
  Laten we eerlijk zijn, Microsoft staat cross-play met de Switch ook alleen toe omdat het een kleine speler is. Als het aan Microsoft ligt gaat cross-play alleen tussen PC en Xbox. Door de Switch aan dit rijtje toe te voegen kunnen ze Sony afspiegelen als de pestkop die het allemaal wil blokkeren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 30 juni 2018 14:22
  @JMG heb je wel enigzins een punt. Maar dan alweer, voor Sony is de Switch relatief gezien al helemaal een kleine speler. En Microsoft doet het wèl.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JMG

  • 30 juni 2018 17:58
  @Millman7 Als Sony de Switch gaat ondersteunen krijg je nog het gezeik om cross-play tussen Xbox en Playstation. Die twee onderling zullen er nooit uitkomen.

  Het verschil is alleen dat Sony hier niet stiekem over gaat doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 30 juni 2018 22:50
  @JMG wat een onzin. Je maakt wel heel veel aannames in je berichtgeving.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JMG

  • 1 juli 2018 19:24
  @-it- Microsoft is altijd tegen crossplay geweest en is ineens 180° gedraaid nu ze met Xbox en PC de markt kunnen domineren… Geloof wat je wil, maar Sony is echt niet de enige bad guy in dit verhaal…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 1 juli 2018 09:28
  @JMG Microsoft staat het nu ook met Sony toe alleen Sony wil het niet.
  Is natuurlijk een slimme truc van Microsoft de grote concurrent voor het blok zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rouquart

  • 30 juni 2018 14:56
  Ik ben waarschijnlijk een uitzondering maar heb AL mijn V-bucks uit Save the World gehaald. En ik ben ook niet van plan er te kopen, cross-play of niet.
  Alle items die ik uit de battle passes heb gehaald worden gewoon gegijzeld als collateral damage.
  Bu-bye Sony ^^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Dokter Caspari

  • 30 juni 2018 15:48
  Vind dat MS nu ook wel een beetje goodguy speelt. Dat gijzelen van het account door Sony vind ik onacceptabel, maar dat ze niets in cross-play zien is ze goed recht. Helemaal tegen pc en android moet je als consolegamer niet willen. Die ontwijk je op PS4 dus wel mooi.

  Heb meer moeite met de back-wards compatibility visie van Sony, die vind ik wat uitbuiterig met al die "remakes/remasters".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 1 juli 2018 09:31
  @Dokter Caspari laat het nu juist wel mogelijk zijn om met Android, is en Pc crossplay met Ps4 te laten plaatsvinden alleen niet met andere consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lrdss9

  • 30 juni 2018 18:39
  Gierigheid vind ik, 80 miljoen console verkocht en nog meer willen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Da_Doctor

  • 30 juni 2018 20:10
  @lrdss9 bedenk eerst dit: Sony is een bedrijf en geen liefdadigheidsorganisatie. Denk nu nog eens na over de zin die je zei ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 1 juli 2018 09:32
  @Da_Doctor Dan denk ik: For the Players

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 1 juli 2018 10:57
  @fonsrutte
  Da’s natuurlijk gelul. Een bedrijf zal altijd voor de meeste winst gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lrdss9

  • 30 juni 2018 18:36
  Ik gooi per direct mij ps4 weg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 30 juni 2018 23:02
  @lrdss9 Kan je m beter verkopen. Kan je van dat geld wellicht wat lessen nederlands nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.