Vele maanden moet je er al op wachten. Ruim meer dan een jaar zelfs. Als Grand Theft Auto V eindelijk zijn release krijgt op 14 april, zijn 'wij' er al dik anderhalf jaar mee bezig. Ik spreek even namens alle consolebezitters, de mensen die slim genoeg waren om aan de slag te gaan met GTA 5 toen de game net verscheen op de Xbox 360 en PlayStation 3. Of in elk geval toen de strakgetrokken en met extra content volgepompte Xbox One- en PlayStation 4-versies afgelopen najaar uitkwamen. En je bent gek dat je al die tijd gewacht hebt.

Doldwaze ongein

In de tussentijd heeft ondergetekende meer dan driehonderd uur geklokt in alleen al GTA Online. De singleplayer was ‘best geinig’ en speelde ik zowel op de Xbox 360 als PlayStation 4 door, maar tegen het doldwaze multiplayerfestijn in San Andreas kon die campagne bij lange na niet op. Ik dook als een van de eerste spelers ter wereld in GTA Online voor de vele (versus)missies, races en andere ongein. Het is spelen in virtuele zandbak met schier onbegrensde mogelijkheden. Wekelijks zit ik daar meer dagen wél dan níet in. Al anderhalf jaar lang.

Dus wat is nog de toegevoegde waarde van de pc-versie, zeker nu die nog langer op zich laat wachten? Heeft Rockstar oprecht zoveel problemen gehad met het optimaliseren van de game? Of heeft men hier een van de slimste marketingtrucs uit de historie van de business uitgehaald? Dikke kans, immers, dat je GTA 5 voor de tweede of zelfs derde keer aanschaft om ‘m straks op de pc te kunnen spelen. Dat kan ik ergens wel begrijpen, zeker omdat je progressie (in GTA Online althans) gemakkelijk naar een ander platform overgezet kan worden. Een duur grapje is het wel: Rockstar had uit sympathie kunnen aanbieden je voor een gereduceerde tarief te laten ‘upgraden’, maar laat iedereen gewoon de volle mep betalen.

Spelen in 4K met 60 frames per seconde

Maar als je jezelf al die tijd GTA 5 hebt onthouden in afwachting van de 'ultieme ervaring' op de pc, dan ben je absoluut een dief van je eigen plezier geweest. Een beetje zoals opzettelijk wachten met seks tot het huwelijk: prima als je je daar goed bij voelt, maar ergens best jammer van de vele heerlijke momenten die je al had kunnen hebben. Het moet bovendien best een marteling geweest zijn om je GTA 5-ontmaagding zo lang uit te stellen: je zal ongetwijfeld wel eens op YouTube komen en geconfronteerd worden met de eindeloze lol, diepgang en schoonheid van de game. Samen met Minecraft en League of Legends hoort GTA 5 – en dan vooral de Online-equivalent – tot de populairste titels in de wereld van streamers en YouTubers. Met recht.

Maar nee, je hebt vast een goede reden om te wachten tot de pc-versie. Spelen in 4K met 60 frames per seconde? Binnen een paar minuten ben je daaraan gewend en speelt het net als de strakke PS4-uitvoering. Voor de vele modificaties waar de community al op zit te broeden? Je moet eens weten wat er al mogelijk is met de Content Creator van GTA Online. Het is frappant: in een gamewereld waarin 'Early Access' een van de toverwoorden is, moet de hardcore pc-gamer hier het langste wachten. In dat licht valt het wachten op de Online Heists opeens best mee: 10 maart is het eindelijk zover. Terwijl ‘wij’ gepokt en gemazeld aan de slag gaan met de zeer geanticipeerde climax van GTA Online, zet jij net je eerste stapjes in San Andreas. Veel plezier.

Gisteren maakte Rockstar Games bekend dat de pc-versie van Grand Theft Auto V wederom is uitgesteld. De game verschijnt op 14 april, anderhalf jaar na de PlayStation 3- en Xbox 360-versies. De langverwachte Heists voor GTA Online worden op 10 maart geïntroduceerd.