Auto's, voor veel mannen meer dan een voertuig om van a naar b te komen. Deze blikken op wielen worden zelfs als een verlenging van het mannelijk geslachtsdeel gezien. Hoe groter de auto, hoe kleiner de plasser van de bestuurder is een bekende opvatting. Nu hebben wij gamers niet zoveel met auto's te maken, maar zoals zo vaak zijn computers en computeraars een afspiegeling van de "Echte" wereld.

De computer heeft de plaats ingenomen van de auto en is de nieuwe virtuele heilige koe geworden. Het blijft opvallen hoe gamers en computeraars "patsen" met hun configuratie. Complete signatures worden gewijd aan de combinatie van printplaat, plastic en een ijzeren kast. En hoe sneller, hoe meer status de eigenaren zich toe-eigenen. Komt het onderwerp systeemeisen aan bod, dan zijn dit soort mensen de eersten die hun complete configuratie, inclusief randapparatuur vermelden, om zo andere lezers een blik op hun virtuele penis te gunnen. Gelukkig blijft het bij de virtuele versie, maar ik ken niemand die zit te wachten op de specificaties van iemand anders PC. Maar hier hebben deze cybermacho's lak aan.

Het is misschien te begrijpen, want veel gamers hebben geen auto en willen toch meetellen. Dankzij onze aapachtige voorouders worden we gedwongen om een natuurlijke rangorde in te nemen. Tegenwoordig gaat niemand meer met elkaar op de vuist om te bewijzen wie de grootste of beste is, maar indruk wil iedereen maken en de computer is daar uitermate geschikt voor.

Mensen die zelfs meer doen met hun PC, zoals overklokken meten zich een nog grotere status aan. Zij laten door hun overklokskills zien dat ze beschikken over extra vaardigheden, die bijna mythische proporties aannemen, want als jij in je signature kan zetten dat je een 600@1000 hebt ben je toch echt "de man".

Nu zullen mensen met een casemod of 3dubbele cooler zeggen dat het gewoon een hobby is. Maar is dit wel het geval?, het heeft eigenlijk wel iets exhibitionistisch om de binnenkant van je PC vrij te geven. Dit is zeker het geval met casemodders die tijdens lan parties of als er vrienden langskomen staan te pronken met hun kasten, zoals Amerikanen dat doen met hun glanzende lowriders. Er komt inderdaad een hoop liefde en kennis bij kijken om een kast om te bouwen of processor te overklokken, maar zou je het doen als niemand het kon zien? Zou men een processor overklokken als de pogramma's gewoon werkten? Zou je het doen als niemand zou zeggen "Wow l337 man"? Ik vraag het me af. Er zijn misschien practische overwegingen, maar mensen die uit armoede hun pc overklokken hoor je hier niet zo snel over.

Het kan dan ook niet anders dan dit soort vermeldingen van hoeveel graden de processor wordt en hoe blauw de ledlampjes zijn een soort roepen om aandacht zijn. Mensen die zoekende zijn naar gelijkgestemden en hopen een reactie te krijgen over hoe goed ze het wel niet doen of nog beter, hoe strak hun PC is en dat Jantje of Pietje eigenlijk ook zo'n PC zou willen.

Gelukkig kan ik nog vooruit met mijn 1333@1333 op 50 graden, nu alleen nog een bigtower, want mijn miditower steekt een beetje klein af tegen al die grote stalen reuzen.