Mods zouden een belangrijk onderdeel worden van EA's nieuwste online spektakel Battlefield 2. Nu er echter servers gekomen zijn die de wapens die je normaal gesproken met een hogere ranking kunt verdienen, direct beschikbaar stellen, lijkt EA angstvallig terug te krabbelen. “Het ondermijnt de kerneigenschappen van het spel”, zo liet men in een community-update weten, en daarom besloot men om deze servers te verbannen van de ingame serverlijst.

Mensen die al wisten dat EA evil is, krijgen het opnieuw bevestigd. Het spelplezier van de gamers vinden ze bij de grootste gamepublisher blijkbaar niet belangrijk. Het gal wordt gespuwd. “Ik koop nooit meer iets van EA”, “Battlefield 2 laat ik wel in de schappen liggen” en vooral, “Het draait bij EA alleen maar om het geld”. Maar vertel mij dan, hoe wil EA in godsnaam geld verdienen aan het verbannen van servers en spelertjes tegen zich in het harnas jagen? Misschien hebben ze toch een andere motivatie.

De bedoeling van de speciale wapens is namelijk dat je ze vrijspeelt nadat je goed gepresteerd hebt op de 'ranked' servers van EA zelf. Nu de wapens overal direct al beschikbaar zijn, is de motivatie om je best te doen om deze wapens binnen te halen, een stuk kleiner. De beloning is een stuk minder, omdat je de wapens toch al kent. Net alsof iemand je het einde van de film verklapt heeft.

Electronic Arts neemt dus de onwetende spelers in bescherming, spelers die gewoon van het spel willen genieten en die hun best willen doen op de rankings, zonder direct hun spelervaring verpest te zien wanneer ze eens een gemodde server joinen. Servers opgezet door mensen die het denken beter te weten dan de spelontwerpers: hoezo je best doen om deze wapens te verdienen? De watjes jatten de beker uit de prijzenkast, nog voor de wedstrijd begonnen is.

Er zijn ook mensen die vinden dat iedereen de speciale wapens zou moeten hebben, omdat op deze manier mensen die meer spelen geen voorsprong zouden hebben. De wapens die je vrijspeelt zijn echter niet zozeer beter, maar anders dan de normale wapens. De mensen die minder tijd in het spel vertoeven, kunnen zich prima vermaken met de uitgebreide mogelijkheden die het spel standaard te bieden heeft. Nadat je die allemaal van buiten kent, dan komen die extra wapens vanzelf wel.

Het is dus niet zo dat Electronic Arts per definitie tegen mods is. Wanneer je een heel eigen spel met eigen wapens bouwt, hebben ze daar vast geen problemen mee. Sleutel je echter aan het eigenlijke spel en op zo'n manier dat het spelplezier van anderen in het geding komt, dan moet je niet raar opkijken wanneer EA daar een stokje voor steekt. Huilen is niet nodig, want je kunt nog gewoon op je gemodde servertjes spelen. EA plaats alleen spoiler tags voor de mensen die wel willen werken voor hun loon.