Zeuren over Amerika en hun jaren 50 denkwijzen is niet echt origineel meer. Toch is het verbazingwekkend hoe 'ze' zich keer op keer belachelijk maken tegenover de rest van de 'geciviliseerde' wereld.

De ophef rond de tiet van Janet Jackson was misschien nog enigszins begrijpelijk. Met zo'n hoofd er bovenop is een borst inderdaad choquerend voor kinderen. Nu Grand Theft Auto: San Andreas door een onschuldige minigame voor de zoveelste keer opschudding heeft veroorzaakt, laat men echter elke vorm van rationeel denken achterwege. En telkens wanneer je denkt dat het hoogtepunt bereikt is, doet íemand in Amerika er wel een schepje bovenop.

Door wat lullige seksscènes is San Andreas niet meer geschikt voor 'kinderen' van 17. Een hoer oppikken met je auto, tegen betaling je piemel erin steken en haar daarna om het leven brengen om je geld terug te eisen, is prima. Zolang je maar niet ziet dát er een piemel in gestoken wordt, of iets wat dat suggereert. Een auto die wiebelt is prima. Misschien speelt de schaars geklede dame wel een opwindend potje mens-erger-je-niet tegen betaling? Maar zodra je seks ziet - of nee, twee aangeklede mensen die bovenop elkaar liggen - dan kunnen zeventien jarigen het niet meer verhapstukken. Nee, dan moet je 18 zijn!

Nu hebben de 'Amerikaantjes' eindelijk hun zin, het spel heeft het label AO (18+) opgeplakt gekregen. Walmart en andere gezinswinkels hebben het spel niet meer in de schappen liggen. Take 2 doet zijn uiterste best om de, nota bene in de code verborgen, seksscènes uit het spel te halen zodat het spel weer volgens de oude, vertrouwde 'M' rating in de winkels kan liggen. De Amerikaanse probleemmakers richten hun pijlen op The Sims 2 en het hoofdstuk San Andreas kan worden afgesloten. Eind goed al goed? Dan ken je 'Amerika' nog niet! Het kwaad is al geschied. Omaatje, verlept en met een hopeloos toekomstperspectief, kocht voor haar kleinzoon namelijk een exemplaar van San Andreas. Nu ze erachter is gekomen dat er seks in het spel zit, iets wat in tegenstelling tot het geweld niet geschikt is voor haar tienerkleinzoon, wil ze geld zien. Ze voelt zich 'beschadigd' doordat het spel ineens seksscènes bevat, terwijl ze toch echt een spel met 'M' waardering in huis gehaald had. Nu klaagt madame Take 2 aan vanwege misleiding van de klanten.

Ja, als er naast moeilijk doen over seks iets is waar 'Amerikanen' goed in zijn, dan is het wel het indienen van aanklachten om het minste of geringste. Het ergste is dat deze ophef om niets, de game-industrie onnodige schade berokkent. De modcommunity zal strenger in de gaten worden gehouden, uitgevers zullen bij het minste of geringste foutje financieel aangepakt worden en de publieke opinie omtrent games is er wederom op achteruit gegaan.

En dan te bedenken dat de seksscènes uit Hot Coffee helemaal geen AO-rating verdienen. In Leisure Suit Larry en Playboy: The Mansion is de seks veel nadrukkelijker aanwezig en die spellen kregen ook een mooie M opgeplakt. Rockstar kan de volgende keer de seks beter gewoon in het spel laten zitten, in plaats van deze te verbergen in de broncode. Dan was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest.