Board.Gamer
Sons of Anarchy

User Review: Sons of Anarchy: Men of Mayhem

Gamer.nl-member Marco aan het woord

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Doe je leren vingerloze handschoenen aan, zet je helm op en trek je cut over je schouders, “because we are in for a ride” met het bordspel Sons of Anarchy: Men of Mayhem, dat is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Met je motor rij je van clubhuis naar Irish Freddy’s om wat wapens te vergaren, om daarna een beetje mot te zoeken in the Palace Restaurant, tot je vervolgens in St. Thomas Hospital eindigt.

Deze user review is geschreven door Marco Herms en geredigeerd door de eindredactie van Gamer.nl. Wil jij ook een keer een review schrijven over een boardgame? Stuur dan een mailtje naar redactie@gamer.nl en wellicht staat binnenkort jouw artikel op deze website!

In dit bordspel kruip je in de huid van Samcro, Mayan, Lin Syndicate of One Niner en neem je het op tegen je medespelers om over 6 rondes zoveel mogelijk geld te verzamelen, geheel op jouw manier (binnen de regels van het spel natuurlijk). Zorg jij ervoor dat je altijd stimulerende producten op de zwarte markt kunt verkopen, of verruil je eerlijk verkregen wapens in The Hairy Dog? Wanneer je de serie hebt gezien kun je je wellicht herinneren dat dit de normale gang van zaken is voor deze motorbende. Voor diegene die het nog niet doorhadden, het spel heeft een crimineel thema. Niet weggelegd voor de jongste spelers onder ons dus.

Sons of Anarchy

Hoe ziet zo’n spelronde eruit? Je krijgt orders naar het aantal members die je hebt. Met deze orders doe je een van de volgende acties: je rijdt een stukje rond, exploiteert een locatie onder je controle, haalt =een prospect naar binnen of je promoveerter juist een naar volledige member om voor de volgende ronde meer orders uit te kunnen voeren. De orders worden met de klok rond een voor een gebruikt totdat ze allemaal op zijn. De acties die je wilt uitvoert gebeuren direct, de downtime per speler is dan ook miniem. Het spel draait dan ook voornamelijk op het exploiteren van locaties om aan je “middelen” te komen. Deze moeten echter alleen door jou bezet zijn, wanneer een van je rivalen er ook is. Laten we het zo zeggen, delen doen we ook niet! Dit kan niet allemaal zonder argwaan bij de politie op te wekken, dus de hoeveelheid ’heat‘ die je verzamelt beperkt dan ook je mogelijkheden om je criminele activiteiten te vervullen. Wanneer iedereen zijn acties heeft uitgevoerd, gaan we de markt op om van de drugs af te komen, tenzij je teveel heat hebt. Geld wordt uitgedeeld en de volgende ronde voorbereid.

Sons of Anarchy

Opzetten: Appeltje eitje: elke club heeft zijn eigen privébord en clubhuis. Hierop staat duidelijk aangegeven wie hoeveel geld, dudes en geweren krijgt. De locaties die het speelveld vormen, zijn willekeurig gekozen en worden bekend naarmate het spel vordert.

Speluitleg: De instructies tellen veertien pagina’s met grote tekst en plaatjes, je bent er zo doorheen. Wanneer je de regels kent heb je die binnen vijf a tien minuten uitgelegd aan je rival gangs, ofwel medespelers. Het privébord helpt ook iedereen gedurende het spel als geheugensteuntje. Die zijn dan ook nodig om de termen ‘Recruit‘ en ’Patch in‘ van elkaar te onderscheiden. Dudes, Members and Prospects.. om er maar nog een op te noemen. Het is alleen even goed lezen hoe de Anarchy-kaarten precies werken, waarbij je soms even je instructieboekje erbij moet halen.

Productie: De stands die als members en prospects fungeren zijn gekleurd naar de keuze van je club. Ze zijn helaas niet gedetailleerd naar de desbetreffende personages en daarbij heeft onze print een aantal kleine productiefoutjes. Je gebruikt ze gedurende het hele spel, gelukkig zijn ze dus niet van karton met plastic standees. Het karton gebruikt voor de locatie en het geld is dik, zwaar en van zeer hoge kwaliteit. De kaarten zijn van mindere kwaliteit, maar die worden op de tafel neergelegd, dus zijn niet continu in de hand. De overige elementen zijn van hoge kwaliteit plastic. Tot slot is alles netjes georganiseerd in de doos. Zorg wel even voor je eigen zakjes. Voor de prijs – daar komen we zo nog op terug – is de productiewaarde hoog.

Sons of Anarchy

Het spel verkoopt echter niet goed en is dus niet het meest populaire bordspel op de markt. Jammer, want het heeft wel iets. Is het het genot van elke ronde dat je je geldstapel ziet groeien? Groeide het snel genoeg? Had ik drie drugspakketten in plaats van vijf drugspakketten moeten verkopen zodat ik nog een voorraad had? Teveel heat, nu kan ik geen drugs ruilen zonder gesnapt te worden en een member kwijt te raken! Hoe los ik dit nu weer op? Allemaal vragen die door je hoofd gaan terwijl je al spelend je pokerface ophoudt.

Dat het spel niet verkoopt is ook terug te zien in de prijs. Daarom ligt het op dit moment in de budgetback van Amazon voor ongeveer €15,00, echter de productiekwaliteit vergeleken met andere spellen ligt dan ook gelijk aan die van €35,00.

Voor de ervaren speler heeft Sons of Anarchy genoeg variatie, strategie en mechanieken om je een goede twee uur bezig te houden en deze met regelmaat tevoorschijn te halen. Voor de niet ervaren speler is het een aankoop zonder risico om te ontdekken wat de huidige spelgeneratie aanbiedt.

Er zijn verschillende variaties in het spel. De eerder genoemde Anarchy-kaarten zijn in verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar. Clubhuizen zijn tweezijdig, wij raden aan om de geavanceerde kant te gebruiken. Hierdoor heeft iedereen verschillende aantal members, geld of geweren. In totaal kunnen vier spelers meedoen aan dit bordspel. Bij aanschaf van uitbreidingen kan dit worden opgeschroefd naar vijf of zes spelers.

Pluspunten

 • Elke ronde is het een verrassing wat er staat te gebeuren
 • Weinig downtime
 • Herspeelbaarheid: negentien verschillende locaties waarvan er maar zes per spel gebruikt worden

Minpunten

 • Even wennen aan de termen
 • Throwdowns, het rekenen is niet echt spannend
 • Het spel klaarmaken voor de volgende ronde

Beoordeling

Hardware sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony omschrijft veranderingen in 5.50-update voor PlayStation 4-firmware Crash Bandicoot N. Sane Trilogy dit jaar misschien naar pc en Switch
3

Reacties op: User Review: Sons of Anarchy: Men of Mayhem

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  3djester

  • 6 februari 2018 16:54
  Klinkt wel vet. Staat op de wishlist!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 6 februari 2018 19:29
  misschien kan bij dit soort reviews als standaard het aantal spelers vermeld worden ?

  deze review bijvoorbeeld, is het spel ook geschikt voor 1 speler ? 2 ? of minimaal 4 ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MrPotatoNose

  • 6 februari 2018 20:22
  @ebiker Helemaal mee eens! Gezien dat ik het stukje geschreven heb (met de benodigde correcties van de redactie), waardeer ik je feedback.

  Spel is optimaal voor 3 of 4 personen. 2, liever niet omdat je dan teveel ruimte hebt en eenvoudig confrontatie kan vermeiden. Qua uitbreiding naar 5 of 6 heb ik geen ervaring, er komen wel 2 locaties bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.