Board.Gamer
Magic

Terug naar Magic: The Gathering

Een kaartje leggen na tien jaar afwezigheid

Geschreven door Erik Nusselder op
Zeg collectible card game, en Magic: the Gathering komt al snel ter sprake. Niet zo gek, want het was in 1993 het allereerste product dan een strategisch kaartspel combineerde met een verzamelaspect. En 24 jaar later gaat het nog steeds hard.
In mijn jonge jaren was Magic een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het sprak mij op zoveel verschillende aspecten aan. Het verzamelen vond, en vind ik nog steeds, fantastisch. Het kopen van pakjes en de adrenaline wanneer daar een goede kaart tussen zit, het ruilen en onderhandelen met je medespelers. En dan dat gevoel van overwinning wanneer je een hele set compleet hebt, alle kaartjes glinsterend in je map. Maar ook het sociale aspect was van grote invloed op mij. Mijn oudere broers speelden ook en met hen ging ik naar de lokale spellenwinkel en ontmoette ik andere spelers. Het heeft mij geholpen om wat meer uit mijn schulp te kruipen.
Magic

De terugkeer

Ik speelde ongeveer vanaf de set Ice Age (1995, ik was toen 10), tot Darksteel (2004), met daarna misschien nog af en toe een terugval. Al mijn zakgeld ging er aan op, al hielp het wel dat de eigenaar van de lokale spellenwinkel mijn moeder was. Dat leverde me nog wel eens een aardige korting op. Toen ik eenmaal uit huis ging werd mijn interesse steeds minder, ook omdat het een behoorlijk dure hobby is. Om een beetje mee te komen heb je de beste kaarten nodig en die zijn vaak behoorlijk aan de prijs. Een jonge student heeft nou eenmaal ook biergeld nodig.

Ik heb dus al zeker tien jaar niet meer gespeeld, maar onlangs schreef ik mijzelf in voor een toernooi. Mijn moeder gaat met pensioen en mijn broers en ik vonden het een leuk idee om nog een laatste keer mee te doen aan een van haar spelmiddagen. Bovendien vond ik het een interessant experiment: kun je als herintreder nog makkelijk je weg vinden in de Magic-scene? Of is er teveel veranderd en ben je alle regels vergeten?

Magic is groot

De invloed van Magic op spellen en games kan niet onderschat worden. De uitvinding van Richard Garfield was de eerste in zijn soort, maar is vaak gekopieerd. Denk bijvoorbeeld aan het Pokémon-kaartspel of de CCG van Yu-Gi-Oh! Beiden grote successen en ook van invloed op het succes van hun tv-series en andere aftakkingen.

En ook de invloed op videogames is gigantisch. Als je wel eens iets speelt waarin je zelf een deck samenstelt, gekozen uit randomized elementen, dan moet je op een bepaalde manier Magic dankbaar zijn. Zonder Magic geen Gwent of Hearthstone.

Magic

Nieuwe sets

Voordat ik naar het toernooi ga, heb ik natuurlijk wel wat onderzoek gedaan. Ik wil niet compleet onbeslagen ten ijs komen. Tot mijn grote genoegen ontdek ik dat de basisregels nog altijd hetzelfde zijn. In je beurt kun je monsters of andere spreuken spelen en eventueel je tegenstander aanvallen. Er zijn kaarten die alleen in je eigen beurt mogen, of spreuken waar je je tegenstander op elk moment mee kunt verrassen. Het doel van het spel is om je opponent 20 schade toe te brengen.

Het is knap hoe het spel, zonder al te veel aanpassingen aan de regels te maken, nog steeds zo leeft. Als ik bij het toernooi aankom, zie ik al tientallen medespelers staan wachten tot het begint. Uiteindelijk doen er bijna vijftig mensen mee, toch veel voor zo'n lokale winkel in Ede. De afgelopen jaren zijn consistent nieuwe sets uitgebracht, drie tot vier per jaar, die een stapel nieuwe kaarten en vaak nieuwe mechanieken introduceren. Gelukkig hoef ik over al die honderden kaarten niks te weten, want we beperken ons tot de twee nieuwste sets.

De opzet van het toernooi is namelijk Sealed Deck: voor je inschrijfgeld krijg je zes boosters met random kaarten en daar moet je het mee doen. Reuze handig, want mijn oude decks liggen denk ik ergens op zolder, en de kaarten zijn bovendien te oud om nog gespeeld te mogen worden in de meeste formats. Daarnaast heb ik op deze manier in theorie evenveel kans op de winst als iedereen: we zijn allemaal overgeleverd aan een nieuw stapeltje kaarten waar we onze decks van moeten maken. Ik weet alleen minder goed op welke kaarten ik moet hopen.

Het is extreem makkelijk om weer te beginnen met Magic

Openscheuren

Het openscheuren van de boosters voelt dan ook wat minder spannend dan vroeger. Ik kan de kaarten wel begrijpen en enigszins inschatten of ze van pas komen tijdens het spel, maar ik mis het overzicht van alle andere kaarten die er zijn. Een poppetje met een aanval van 3 kan best goed zijn, maar als verder iedereen sterkere kaarten heeft, ben je alsnog de klos. Daarnaast zijn er ook een hoop nieuwe mechanieken die mij niet bekend zijn. Gelukkig zit er een jongen naast me die me alles geduldig uit wil leggen.

Uiteindelijk heb ik een aardig zwart-wit deck in elkaar gesleuteld. Ik leg me een beetje toe op vliegende wezens, die alleen door andere vliegers kunnen worden geblockt. Daar zijn er meestal niet veel van in een toernooi als dit en ik heb er toevallig een aantal uit mijn boosters getrokken. Daarnaast heb ik wat spreuken die monsters van mijn tegenstander kunnen vernietigen of mijn eigen troepen sterker kunnen maken. Balans is het belangrijkst, herinner ik me: heb je te weinig monsters, dan kun je niet genoeg schade doen, maar als je alleen maar monsters hebt kun je je niet verdedigen tegen onverwachte trucjes van je tegenstander.

Aanvallen!

Dan is het tijd voor de eerste match. Magicen blijkt net als fietsen: eigenlijk verleer je het niet. Binnen de kortste keren val ik weer strategisch aan en pest ik mijn tegenstander met vervelende spreuken. En het gaat niet eens onaardig: de eerste wedstrijd verlies ik net aan, maar aan het einde van de dag heb ik er drie gewonnen en twee verloren, genoeg voor een plek bovenin de middenmoot. Meerdere keren lijkt mijn lot beslecht, maar weet ik mijn tegenstander te verrassen met mijn beste kaart: Settle the Wreckage. Die verwijdert alle aanvallende monsters uit het spel, waarmee hele legers plots verdwijnen. Die zien de meeste tegenstanders niet aankomen, en ze blijven verbouwereerd achter zonder verdedigingslinie.

Het is dus extreem makkelijk om weer te beginnen met Magic, de nieuwe abilities staan vaak op de kaart zelf beschreven. Zo is er nu de vaardigheid Ascend, die kaarten een bonus geeft als je al tien of meer kaarten op tafel hebt. Daarnaast valt het op dat dingen die vroeger nog werden uitgeschreven, tegenwoordig hun eigen naam hebben. Als de schade van een monster altijd fataal is, stond dat voorheen gewoon uitgeschreven, maar nu heeft dat zijn eigen naam: Deathtouch. Dingen die niet geraakt kunnen worden door spreuken van je tegenstander, heten tegenwoordig Hexproof. Het is even wennen, maar gelukkig kun je dat soort jargon altijd even googelen.

Magic

Weer beginnen?

Al die kaarten en tactieken geven mij weer die kriebel om verder te willen spelen, omdat het leuk is om kaarten te analyseren en te bedenken hoe je ze strategisch kunt gebruiken. Het samenstellen van een deck is een soort kunstvorm, waarbij alles perfect samen moet komen.

Maar gelijk komt ook de reden dat ik ooit gestopt ben weer om de hoek kijken. Het vormen van een deck kost veel tijd en vooral veel geld. Met een stapeltje ondermaatse kaarten kun je je eigenlijk niet vertonen op een normaal toernooi. Tegen een deck met alle beste kaarten maak je dan totaal geen kans. Dus ik zou mij weer helemaal onder moeten dompelen in de hobby, maar daar heb ik de tijd niet voor en het geld niet voor over. Of ik moet mensen zoeken die net als ik met een beperkt budget willen spelen, maar die ken ik niet.

Beginnen met Magic is kortom makkelijk, maar goed genoeg meekomen met andere spelers om het enigszins leuk te houden, kost net wat meer moeite dan ik bereid ben om erin te steken. Een andere optie is natuurlijk om dit soort Sealed Deck- of Booster Draft-toernooien te blijven spelen, waarin iedereen afhankelijk is van een paar pakjes kaarten, en daar ben ik op zich wel voor te porren. De Magic-koorts verlaat je lichaam kennelijk nooit helemaal.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy komt naar Switch, Xbox One en pc Cities: Skylines is vijf miljoen keer verkocht op pc
12

Reacties op: Terug naar Magic: The Gathering

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  woutzorz

  • 9 maart 2018 09:51
  Leuk om te lezen! Ik heb ook jaren lang Magic gespeeld en ben ietsjes eerder ingestapt dan jij. Ik heb zelfs nog wat Arabian Nights kaarten wat volgens mij de eerste uitbreiding was. Ook al mijn zakgeld ging er aan op. Nu koop ik met 3 vrienden soms (om het jaar zo ongeveer) nog wel eens een complete doos boosterpacks en gaan we een eigen draft tournooi spelen. Dan ben ik een hele korte tijd weer super fanatiek, maar door gebrek aan tijd raak ik dat kinderlijke enthousiasme (helaas) snel weer kwijt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 9 maart 2018 10:06
  Gisteravond nog gespeeld! Ik speel dit echt wekelijks nog. In mijn studententijd zat ik er helemaal en op een gegeven moment mee gestopt. 2 jaar geleden met een groepje in aanraking gekomen die regelmatig eend draft-avond houdt en tussendoor speel ik met een vriend sealed. Eigenlijk koop ik elke set een boosterbox van 36 pakjes en speel daar sealed en draft mee, aan het einde van elk block (2 sets) maken we decks van 60 kaarten met de kaarten uit die 2 boosterboxes. Dat heb ik gisteravond dus gedaan.

  @Eric: die oude kaarten kun je misschien goed geld mee verdienen, op bazaarofmagic.eu kun je kijken wat ze waard zijn en als ie echt veel waard kun je hem een kaart op marktplaats verkopen voor goed geld. Vandaag stuur ik toevalligerwijs een kaart naar iemand op voor 40€.
  Bazaarofmagic koopt ook kaarten in, je kan daar ook de verschillende edities opzoeken, oude kaarten kunnen echt veel waard zijn. (de duurste kaart uit Darksteel is 45€)
  In de podcast heb je meerdere malen genoemd dat je in Leiden woont, mocht je een keer mee willen doen met een boosterdraft moet je het maar laten weten.
  En 22 april is er een pre release in Leiden van de nieuwe set.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 9 maart 2018 13:11
  @fonsrutte Ik kan niet zeggen dat het niet begint te kriebelen als ik dat hoor :)
  Waar zijn die prereleases in Leiden dan? Stuur me anders even een mail (erik@gamer.nl maar dat weet je als podcastluisteraar waarschijnlijk wel, Erik is met een k overigens)

  Mijn oude kaarten heb ik trouwens allang niet meer, ook dat is het voordeel van een moeder met een spellenwinkel, die wilde ze wel los voor me verkopen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 9 maart 2018 13:18
  Ik speel pas sinds amonkhet (1,5 jaar geleden) maar sindsdien ben ik hooked!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nefarius

  • 9 maart 2018 14:10
  Ik ben rond dezelfde tijd als jou begonnen, Erik, zo rond Ice Age. Mijn eerste decks zaten vol met kaarten als Scaled Wurm, want ja, een 7/6 beest zonder upkeep is best wel awesome. Behalve dat ik hem in mijn eerste potjes niet eens op tafel kreeg :)

  Heel veel lol gehad met ruilen en spelen, verbazing bij nieuwe sets (niemand wist wat Mox Diamond waard was toen hij uitkwam, sommigen hebben hun halve collectie ervoor geruild). Veel leuke mensen leren kennen en vooral veel casual gespeeld.

  Na Urza block ging ik studeren en kwam ik minder casual MTG-minded people tegen, dus toen gestopt met kaarten kopen. Ik heb nog een aantal decks liggen met kaarten van Unlimited t/m The Dark, daar speel ik met mijn broertje nog mee om nostalgische redenen, is altijd heel leuk, geeft het MTG-gevoel van "toen". Dubbellandjes heb ik helaas verkocht, had ze beter kunnen bewaren met de prijzen van nu :)

  In 1997 kwam er ook een PC spel uit van Magic: the Gathering van MicroProse, dat heb ik echt helemaal stukgespeeld. Je begon met een crappy deck, maar kon steeds betere kaarten verzamelen. Heerlijk om het aan het eind met een deck met Moxen, Black lotus, Timewalk, Juzam Djinns en Hypnotic Spectres tegen de eindbaas op te nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 9 maart 2018 14:39
  @Nefarius Ja, die game van Microprose heb ik ook helemaal grijs gespeeld.
  Ergens dit jaar komt MTG Arena uit https://magic.wizards.com/en/mtgarena wat dan weer op Hearthstone lijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 9 maart 2018 18:21
  @Nefarius hahaha wow dit is ongeveer exact mijn verhaal, ik zat ook mijn eerste potjes met Scaled Wurm in mn handen te wachten op 8 landjes.

  En inderdaad die pc game ook grijs gespeeld!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarkyMark

  • 11 maart 2018 09:19
  @ErikNus Die PC game is tot redelijk recent (Eldritch Moon) ondersteund door een mod community, onder de naam Manalink 3.0. Helaas draait hij na een recente Windows 10 update niet meer bij mij, maar op mijn oude laptop nog wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 10 maart 2018 03:16
  ik herken al jullie verhalen ook wel hoor.. ik ben zelf iets later begonnen, als 12jarige liet iemand het mij zien en kocht ik niet veel later mijn eerste boosters van ice age en tempest..

  Mijn engels was toen nog niet zo geweldig, snapte het spelletje dus niet helemaal..
  Toen weer even mee gestopt om het op mijn 18e nog maals te proberen maar deze x een serieuze poging. Toen was net het Invasion block uit…

  Pre constructed zwart deck gekocht.. (ik was gefacineerd door zwart toen, niet wetende dat elke andere kleur beter is om solo decks mee te maken). En in dat pre constructed deck zat een Avatar of Woe.

  Niet veel later een magic vereniging gevonden in Zeeland, en daar elke zondag gaan spelen. Ze hielden elke maand 1 toernooi met uiteraard prijzen. 1e toernooi had ik daar nix te zoeken, ik was nog te noob.
  2e toernooi wat kaarten van vrienden geleend om zo een groen stompy decky te spelen rancors, might of oaks, en snelle groene beestjes zoals llanowar elves, birds of paradise, argothian wurm, en ik zette daarbij mijn tegenstander vast met tangle wires waardoor tegenstander meestal tapped out was, plow under -> target player puts 2 basic lands on top of his library voor 3 kleurloos en 2 bos…
  enkel verloor ik van 1 of ander deck waarbij er ongeschreven regels bestonden in de Erata ..
  Kudzu = enchant land die je oneindig kon saccen en die dan gelijk terug in t spel kwam,.. je stopt er een atog in die +1/+2 krijgt als je een enchantment sacced, en iets dat je leven geeft als je een enchantment sacced.. en was nix tegen te doen.. Toch nog mooi een 2e plaats gehaald..

  Daarna een type2 toernooi, die heb ik gewonnen

  Toen stopte een klasgenoot met spelen en bood zijn kaarten eerst te koop aan, aan mij. Gelijk zijn sol ring, demonic tutor, 4x tangle wire, 1x gaea's cradle, 4x metalworker, 4x shivan dragon, 4x lightning bolt, 4x serra angel, 4x hypnotic specter en nog veel meer overgenomen van hem.

  Toen betaalde ik nog 25 gulden voor die gaea's cradle, de kaart was restricted op toernooien, dus je mocht hem maar 1x in je deck hebben.
  Die kaart is sinds een tijdje niet meer op die restricted/banned lijst en mag nu wel 4x in je deck….
  Op Nedermagic staat er nu 1 te koop voor 229 euro… (ik ben me wel ervan bewust dat ik die prijs niet zou krijgen als ik de kaart aan Nedermagic zou verkopen, maar zal toch nog wel leuk wat opbrengen).

  Helaas ken ik niemand in Zeeland die het speelt, en komt er een laag stof op de kaarten. De magic vereniging is ermee opgehouden. Er kwamen wat jongere nieuwe spelers ook op de zondag spelen, die bijna altijd de toernooien wonnen omdat ze netdecken.
  Veel van de oudere spelers vonden er daardoor nix meer aan, Die speelden graag met een 100% legends deck, een "tieten deck" (enkel kaarten zaten erin waar mooie vrouwelijke rondingen op stonden), puur voor de lol. De vereniging is er niet veel later mee opgehouden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 10 maart 2018 11:37
  Mijn eerste aanraking met Magic was in de les levensbeschouwing in het eerste jaar op de middelbare school. Telkens als de les was afgelopen mochten we een magic card meenemen uit een doos. De vrouw had een zoon die speler was en zijn bagger kaarten aan haar gaf voor uit te delen. Ik vond de kaarten erg vet, maar het leek me allemaal te ingewikkeld toen ik de uitleh hoorde.

  Bij mijn volleybalvereniging kwam ik jaren later een aparte gozer tegen die een gigantische verzameling had (hij zou er omgerekend gemakkelijk een dure auto van kunnen kopen). Toen heb ik het spel geleerd en met vrienden vaak met zijn vieren tegelijk gespeeld.

  Zo'n vier jaar terug begon ik met mijn eigen verzameling door op marktplaats partijtjes op te kopen voor in totaal 300 euro denk ik. Een vriend maakte er een stuk of twintig decks van waar we samen mee konden spelen. Helaas hadden mijn vrienden er niet meer zo vaak zin in.

  Ik vind het jammer dat ik verder geen spelers kan vinden die gewoon met oude kaarten willen spelen, want ik vind het het niet waard om te investeren in nieuwe kaarten. Verder blijft het een erg vet spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 11 maart 2018 13:52
  Gisteravond Dragonfire gespeeld, soort van D&D voor newbs zonder al het rollespel gebeuren als je dat niet wilt. Erg toffe game, duurt tussen de 1,5 en 3 uur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Het_wonder

  • 14 maart 2018 14:21
  De tekeningen en stijl vind ik echt ontzettend mooi. Tijdje gespeeld ook. Maar de game is zo erg pay to win… Kijk alleen maar in de comments hoe vaak mensen het over uitgaven hebben. De diepgang is oke, maar een halve postzegel kan een prima deck in elkaar zetten. Vooral tegenwoordig, waar de decks in princiepe uitgedacht zijn door de makers. Leuk om te verzamelen, niet zo leuk om te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.