Advertorial

Zo bescherm je je game-pc tegen hackers en aanvallen

Tips om zonder zorgen je favoriete games te blijven spelen

Geschreven door Partner bijdrage op
Dat je je game-pc goed beveiligd wil hebben, spreekt voor zich. Niemand zit er op te wachten om gehackt te worden. Maar hoe krijg je dat voor elkaar zonder de prestaties van je favoriete (online) games er onder te laten lijden?

Door de enorme toename in hacks, phishing en DDoS-aanvallen zijn ook de gamebedrijven gelukkig steeds meer op hun hoede voor dit soort praktijken. Het is niet voor niets dat je op de meeste accounts, waaronder Steam en PlayStation Network, tweestapsverificatie aan kunt zetten. Maar dat is, zeker op pc, natuurlijk niet genoeg om compleet beschermd te zijn.

Gevaren op pc

Eén van de meest bekende typen aanvallen, is een DDoS-aanval. Dit houdt in dat er een grote hoeveelheid data richting een IP-adres wordt gestuurd, waardoor het netwerk van dat adres crasht. De afgelopen jaren zijn vooral grote bedrijven – waaronder Microsoft en Sony – slachtoffer geworden van deze aanvallen. Dat is natuurlijk extra zuur wanneer je betaalt voor een netwerkservice, terwijl die er door zo’n aanval uitligt. Het is echter niet ongekend dat individuen ook worden benadeeld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand tijdens het online gamen je IP-adres achterhaalt.

Sowieso moet je je IP-adres willen beschermen voor de buitenwereld. Zeker streamers hebben hier ervaring mee: iemand achterhaalt hun IP-adres en komt hierdoor achter iemands échte adres. Dat dit gevaarlijke situaties op kan leveren – bijvoorbeeld door het versturen van dreigementen via post of het stalken van de persoon in kwestie – staat buiten kijf. Of wat te denken van identiteitsdiefstal? Via je IP-adres kan iemand achter je persoonlijke informatie komen en deze info gebruiken om – bijvoorbeeld – op het dark web aan illegale producten te komen.

‘Ouderwets’ hacken blijft daarnaast een gevaar. Zo ligt je Steam-account regelmatig onder vuur, maar ook bijvoorbeeld een Fortnite- of Twitch-account kan men proberen te kraken. Zeker wanneer je rekenings- of creditcardgegevens gekoppeld zijn aan een online winkel of game, kun je hierdoor je account, progressie, of – nog erger – veel geld verliezen. Tweestapsverificatie is dan ook het minste wat je in kunt schakelen, maar zelfs dat is niet altijd genoeg om compleet veilig te zijn.

Bescherming

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de kans om gehackt te worden zo nihil mogelijk te houden. Zoals hierboven genoemd is het aan te raden om overal waar het kan, tweestapsverificatie aan te zetten, en niet lid te worden van services waar dit geen optie is. Zet bij voorkeur tweestapsverificatie aan op je mobiel: de kans is klein dat een hacker toegang heeft tot zowel je account als je mobiel.

Het spreekt voor zich dat je het beste alleen je eigen internetabonnement kunt gebruiken voor het spelen van games en het bezoeken van services, en dus niet op publieke wifi. Een extra veilige optie is om thuis een VPN af te sluiten en al je internetverkeer daarlangs te laten gaan. Voor een habbekrats creëer je zo een extra obstakel voor potentiele hackers, want je eigen IP-adres is op deze manier verborgen.

Bij het spelen van games of het streamen op bijvoorbeeld Twitch is het slim om zo min mogelijk persoonlijke gegevens uit te wisselen. Gebruik niet je echte naam en deel al helemaal niet je adresgegevens of e-mailadres met andere spelers. Om nog veiliger te zijn is het aan te raden om een ander e-mailadres voor je game-accounts te gebruiken dan voor andere services.

Tot slot is een goede antivirusscanner natuurlijk een must-have. Het antiviruspakket van Bitdefender is een prima keuze. Het Roemeense bedrijf heeft met Bitdefender meerdere awards in de wacht gesleept voor zijn betrouwbaarheid en goede beveiliging. Je computer wordt tegen zowel malware als ransomware beschermd en merkt ook nog eens meteen wanneer je een besmette website bezoekt. Daarbij is de antivirusscanner nauwelijks van invloed op de prestaties van je pc.

Bitdefender - hier in de macOS-versie - heeft het EICAR testvirus betrapt!

Wat is een Game Profile?

Diverse virusscanners kunnen de prestaties van je games – zeker wanneer je online speelt – negatief beïnvloeden. Om dit tegen te gaan zit er een zogenaamd Game Profile in Bitdefender gebouwd. Hiermee wordt de invloed van de scanner op de systeemprestaties geminimaliseerd. Daarbij herkent Bitdefender het wanneer een game of applicatie in full-screen draait, waardoor Game Profile automatisch wordt ingeschakeld. Automatische Windows-updates en allerlei achtergrondtaken worden daarbij opgeschort. Zodra het spel niet meer full-screen draait, schakelt Bitdefender weer terug naar de oorspronkelijke instellingen.

Op deze manier ben je verzekerd van de beste prestaties in games én ben je zo goed mogelijk beveiligd. Daarbij zijn er ook diverse andere settings, bijvoorbeeld voor het bekijken van films op je computer of wanneer je op je pc aan het werk bent.

Bekijk hier de diverse aankoopopties voor Bitdefender. Je kunt hier een gratis testversie van 30 dagen downloaden.

Dit artikel is niet geschreven door de redactie, maar in samenwerking met een commerciële partner.