Advertorial

Vind al gamend je toekomstige baan

Serious games van DTT helpen een handje

Geschreven door Partner bijdrage op
Dat met games meer mogelijk is dan alleen puur spelplezier beleven, mag voor zich spreken. Niet alleen train je met traditionele spellen allerlei competenties - zoals het vinden van creatieve oplossingen en ruimteoriëntatie - er zijn ook talloze spellen die er op gebrand zijn de kennis van spelers bij te spijkeren. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een voorproefje krijgen van een mogelijke toekomstige carrière.

Dit artikel is een advertorial van DTT. Lees hier wat dit betekent.

Of je nou nog naar de middelbare school gaat, al studeert of een carrièreswitch wil maken: het valt niet mee om te achterhalen welke baan precies aansluit op je skills en wensen. Elk hulpmiddel waarmee dat duidelijker in kaart wordt gebracht, is mooi meegenomen. Zo zijn er diverse games beschikbaar – tegenwoordig vaak in de vorm van apps voor iOS en Android – die bepaalde facetten van een beroep nabootsen. Een handige tool om een voorproefje te krijgen op het echte werk!

Serious games van DTT

Het in Amsterdam gesitueerde DTT is een bedrijf dat in opdracht van diverse bedrijven en instanties dergelijke ‘serious games’ ontwikkelt. Zo kan bijvoorbeeld een gemeente DTT inschakelen en ze een game app laten maken. Het in 2010 opgerichte bedrijf heeft met diverse apps miljoenen downloads en talloze positieve recensies binnen weten te slepen. Diverse opdrachtgevers, waaronder het ministerie van Defensie, het UWV en Greenpeace, zetten DTT dan ook in om games te ontwikkelen die zowel een kwalitatief hoogstaande ervaring bieden, als de speler daadwerkelijk iets bijbrengen. Gelukkig staat dit niet in de weg van het spelplezier dat beleefd kan worden.

“Als gamesontwikkelaar begrijpen wij dat het maken van een serious game geen spelletje is”, aldus DTT. De ontwikkelaar benadrukt dat het voor overheden en bedrijven essentieel is om doelgroepen op een unieke manier te bereiken. “Of dat nu gaat om het leren pianospelen via een game, een klantvriendelijke houding onder je personeel verbeteren, of het vermaken van mensen met een entertainende game.” Hieronder staan enkele voorbeelden van serious games van DTT, die de speler helpen bij het ervaren van een mogelijke toekomstige baan of opleiding.

Luchtgevechtsleiding

De Luchtsgevechtsleiding-game heeft DTT gemaakt in opdracht van het ministerie van Defensie. Met deze app kan de Luchtmacht op middelbare scholen komen en met een klas het spel spelen. In de game verdedig je het Nederlandse luchtruim tegen mogelijke bedreigingen. Er kan onbetrouwbaar luchtverkeer opduiken, dat gespot en naar piloten gecommuniceerd moet worden.

“Binnen de Koninklijke Luchtmacht heeft de luchtgevechtsleiding een belangrijke rol”, zo meldt DTT. “De luchtgevechtsleiding dient als de oren en ogen van de vliegers. Zo bouwen ze een betrouwbaar luchtbeeld op, zoeken ze naar verdachte vliegtuigen die zich moeten identificeren en moeten ze inschatten wanneer de inzet van F-35’s noodzakelijk is.”

De app geeft spelers niet alleen op speelse wijze een voorproefje van het echte werk – om er zo achter te komen of iemands interessegebied hier ligt – het helpt de Luchtmacht ook bij het vinden van potentiële toppers. De beste spelers in de klas worden uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen bij de Luchtmacht.

Take Control of the Tower

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is niet vies van een game. Eerder was er al een spel verkrijgbaar waarin spelers konden ervaren hoe het is om het luchtverkeer te leiden. En niet zonder succes: de app bereikte meer dan twee miljoen downloads. Samen met DTT is een nieuwe, modernere game gemaakt die op iOS en Android verkrijgbaar is.

Take Control of the Tower geeft spelers dan ook controle over het luchtruim. Het bepalen wat de vertrek- en aanvliegroutes zijn, is essentieel om het luchtverkeer in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het vliegveld niet in complete chaos verzandt. Dat vergt niet alleen inzicht, maar ook een speler die het hoofd te allen tijde koel kan houden – er komen immers steeds meer vliegtuigen die willen landen of juist willen opstijgen.

Daarbij bevat de game een prikkelend competitief randje: spelers worden gerangschikt op hun prestaties, waar allerlei statistieken uit voortvloeien die voor iedereen zichtbaar zijn. Natuurlijk ontvangen de beste spelers een beloning in de vorm van een badge om mee te pronken. Het spel levert niet alleen een leuke gameplayervaring op: het doel om in potentie mensen enthousiast te maken voor een carrière bij de LVNL wordt ook bereikt, uitgaande van de positieve reacties in de Apple Store en Google Play Store!

MBO Stad

Voordat je carrière maakt, moet er natuurlijk eerst een passende opleiding gevolgd worden. Mocht je een mbo-opleiding overwegen, dan is de MBO Stad-app een essentiële download. Deze app is door DTT gemaakt voor KiesMBO, een studiekeuzeportaal waarmee toekomstige studenten een helder overzicht krijgen van de verschillende studiemogelijkheden. Een juiste keuze kan immers een glansrijke toekomst opleveren.

In MBO Stad verken je op speelse wijze het mbo-landschap om zo kennis te maken met verschillende beroepen waar mbo-opleidingen geschikt voor zijn. Je hebt zelf de vrijheid om je weg te bepalen in deze virtuele stad – bijvoorbeeld via een tram – en kennis te maken met de diverse inwoners. Een uniek aspect is dat de app een SimCity-achtige insteek heeft: naast de stad verkennen kan men samen met andere spelers de stad verder uitbouwen.

Neem serious games serieus

De term ‘serious games’ roept bij veel gamers vaak een wat suffig beeld op. Toegegeven; je gaat natuurlijk niet de nieuwe Resident Evil of Fortnite binnen dit genre vinden. Serious games hebben een andere functie dan de gebruikelijke spellen die we voor vermaak spelen. Spelers worden geïnformeerd over zaken die er echt toe doen, van het vinden van de juiste baan of opleiding tot bewustwording over maatschappelijke zaken.

Juist het feit dat er binnen de game-industrie zo’n breed scala aan typen games voor verschillende doelen en doelgroepen beschikbaar is, maakt games als medium zo interessant en succesvol. Als klein land zijn we – mede dankzij ontwikkelaars als DTT – ook in dit genre serieus groot!