Advertorial
MSI laptop

De beste budget gaminglaptop van MSI

Meer dan waar voor je geld

Geschreven door Partner bijdrage op
Gaminglaptops zijn een absoluut hoogstandje van moderne techniek: alle componenten die normaal in een flinke kast zitten weten zij te passen in een computer ter omvang van een kleine aktetas.

Dat is des te indrukwekkender als je bedenkt dat een scherm, toetsenbord, muis, webcam en de voeding voor al deze randapparatuur ook verwerkt zit in dat kleine pakketje. Helaas betaal je wel een prijs voor dit technisch vernuft: gaminglaptops van tweeduizend of zelfs drieduizend euro zijn eerder regel dan uitzondering. Gelukkig maakt MSI laptops die een zeer verdienstelijke gaming-ervaring leveren voor een schappelijk prijsje.

De MSI GL63 9SD heeft wat prijs-prestatieverhouding betreft weinig concurrentie. Voor de prijs van 1449 euro krijg je een Intel Core i7-9750H en NVIDIA GeForce GTX 1660Ti. De zes cores en twaalf threads van de negende generatie i7 zijn meer dan genoeg om bottlenecking bij welke game dan ook te voorkomen. Deze cores hebben een basisfrequentie van 2,6Ghz en kunnen boosten tot 4,5Ghz, waardoor het opstarten van programma’s, games en de laptop zelf buitengewoon snel gaat en vloeiend aanvoelt.

Wat zit erin

Niet alleen het opstarten van games gaat vloeiend, ook het gamen zelf verloopt dankzij de GTX 1660Ti zonder stotteren of haperen. De GTX 1660Ti beschikt in tegenstelling tot zijn grotere broer, de RTX 2060, niet over real-time ray tracing, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Het 1080p/120Hz-paneel zorgt er namelijk voor dat elke moderne game er prachtig vloeiend uitziet.

De GTX 1660Ti heeft bovendien geen moeite om de 120 frames per seconde aan te houden die nodig is om het 15,6”-paneel van verse informatie te voorzien. Een bijkomend voordeel van dat paneel is de betere accuduur ten opzichte van een 1440p- of UHD-uitvoering. Omdat de laptop minder pixels hoeft aan te sturen wordt er minder stroom gevraagd van de 51Wh-accu dan bij een groter scherm. Dankzij de meegeleverde Dragon Center-software kan je nog meer accuduur – of prestaties – uit je GL63 persen door in de system tuner de MSI Shift-instellingen te veranderen naar de Turbo, Sport, Comfort of Eco modus.

MSI Laptop

De flinke hoeveelheid paardenkrachten van de CPU en GPU worden bijgestaan door 16GB aan DDR4-geheugen op 2666Mhz. Dit is niet alleen meer dan genoeg om aan de systeemeisen van alle courante games te voldoen, maar maakt de GL63 bovendien geschikt voor professionele foto- en videobewerking, zoals Premiere Pro, DaVinci Resolve, Photoshop of Blender, om een paar voorbeelden te noemen.

Al die componenten koel houden is geen triviale zaak, maar gelukkig beschikt de GL63 over de vijfde versie van MSI’s Cooler Boost-technologie. Deze houdt met twee ventilatoren en maar liefst zeven heat pipes de CPU, GPU en alle componenten eromheen koel. Hierom hoeven de GPU en CPU zelfs in de zwaarste games hun kloksnelheid nauwelijks of niet omlaag te gooien om de temperatuur op peil te houden, waardoor je altijd verzekerd bent van de beste prestaties.

De kleine dingen

MSI besteedt gelukkig niet alleen aandacht aan de grote publiekstrekkers zoals de GPU en CPU, maar ook aan details die op het eerste gezicht maar weinig relevant lijken, maar die voor gamers wel degelijk een verschil kunnen maken. Een van die details is de ethernetport die in de GL63 is verwerkt. Deze wordt namelijk aangestuurd door een chip met Killer Gaming LAN, die netwerkverkeer van games prioriteit geeft boven video’s en downloads. Hierdoor heb je geen last van lag tijdens het gamen en kan je downloads gewoon op de achtergrond door laten gaan zonder dat je deze tussen de potjes door de hele tijd aan of uit moet zetten.

Iets anders wat bij laptops vaak wordt vergeten is goede audio. Nu hebben gamers vaak een headset op, maar als je de GL63 ook wilt inzetten als Netflixmachine of tussen het gamen door een stream wilt checken zijn goede speakers onmisbaar. Op dit gebied heeft deze laptop niks te klagen, want door de bovengemiddeld grote speakers en de Nahimic software is de audio van ongekende kwaliteit voor een 15”-laptop. De Nahimic software weet een indrukwekkend surround sound effect te genereren waardoor de audio, met name in games, bijzonder overtuigend is.

MSI Laptop

Mensen die al eerdere een MSI-laptop hebben gekocht zal het niks verbazen dat ook de bouwkwaliteit van het toetsenbord uitstekend is. MSI’s langlopende samenwerking met Steelseries om hun toetsenborden te integreren werpt zijn vruchten weer eens af met de GL63. De toetsaanslag voelt scherp aan en de travel is diep met een vrij snelle actuering, wat het toetsenbord ideaal maakt voor games zoals CS:GO en Rainbow Six Siege, waar iedere milliseconde telt.

Al met al is de MSI GL63 9SD een machine die goed is uitgerust, over een fantastisch paneel beschikt en een uitstekende prijs-prestatieverhouding heeft.

De MSI GL63 9SD is verkrijgbaar bij Mediamarkt voor €1499 – als je voor 23:30 besteld heb je hem morgen al in huis.

Dit artikel is niet geschreven door de redactie, maar in samenwerking met een commerciële partner.