Advertorial

Bescherm je gegevens door zo veilig mogelijk te gamen

Tips om niet slachtoffer te worden van cybercriminaliteit

Geschreven door Partner bijdrage op
We spelen games het liefst zo vaak mogelijk, maar criminelen liggen op de loer om er met je persoonsgegevens – of erger, je geld – vandoor te gaan. In dit artikel nemen we enkele tips met je door om zo veilig mogelijk te gamen.

Dit artikel is een advertorial van Overstappen.nl Lees hier wat dat betekent.

Ondanks dat de meesten hun weg op het internet goed kunnen vinden en razendsnel internet en tv hebben, denkt niet iedereen na over hoe er zo veilig mogelijk gegamed kan worden. Dat is zonde, want met een aantal relatief simpele stappen kan het risico enorm beperkt worden. Geef cybercriminelen niet de kans om aan je gegevens te komen – daar kunnen ze namelijk allerlei soorten schade mee aanrichten. Met een gehackt account kunnen ze onder andere:

· Je bankrekening of creditcard gebruiken om aankopen te doen;

· Je persoons- of rekeninggegevens doorverkopen;

· Allerlei (cosmetische) items uit games als Fortnite stelen, waar je soms veel geld voor betaald hebt;

· Phishing-aanvallen uitvoeren.

Met onderstaande tips verklein je de kans om gehackt te worden al flink.

Maak gebruik van tweestapsverificatie

Een belangrijke eerste stap die je geheel kosteloos in kunt zetten om je persoons- en bankrekeninggegevens te beveiligen, is het gebruik van tweestapsverificatie op alle plekken die dat toelaten. Simpel gezegd houdt dit in dat je op een nieuwe console of ander apparaat niet alleen met de combinatie van je gebruikersnaam en wachtwoord inlogt, maar ook een extra code in moet voeren. Zo kan er een code via sms naar je worden verstuurd, die vervolgens op het apparaat in kwestie ingevoerd moet worden. Deze extra laag aan beveiliging maakt het voor criminelen al een stuk moeilijker om je account te kraken.

Let wel: je hoeft deze tweestapsverificatie niet elke keer dat je je console of programma opstart te gebruiken. Alleen wanneer je bijvoorbeeld op een nieuw IP-adres probeert in te loggen in je account, of wanneer een crimineel via een andere console of apparaat bij jouw gegevens probeert te komen, wordt er een sms met een nieuwe code verstuurd. Krijg je uit het niets dus zo’n sms met een code, dan weet je dat iemand anders probeert in te loggen op jouw account. Aangezien alleen jij de sms krijgt, gaat dat ze niet zomaar lukken.

Gelukkig zijn de meeste gamesbedrijven ook op de hoogte van de criminaliteit die op internet heerst en biedt men op steeds meer plekken tweestapsverificatie aan. Op de PlayStation-, Xbox- en Switch-consoles bijvoorbeeld kun je via de officiële websites van de bedrijven deze optie inschakelen. Doe dat zo snel mogelijk, dat scheelt je later mogelijk een hoop kopzorgen.

Installeer updates voor games en apparaten zo snel mogelijk

Je downloadt patches voor games en nieuwe systeemupdates waarschijnlijk toch al zo snel mogelijk om een zo soepel mogelijke ervaring voorgeschoteld te krijgen. Toch willen we benadrukken dat je dit moet blijven doen. Diverse games of consoles kunnen bepaalde beveiligingslekken bevatten, en bedrijven geven soms patches uit om die te dichten. Het zou zonde zijn dat je account gekraakt wordt, alleen maar omdat je geen zin had om je game even af te sluiten en die update te downloaden.

Gebruik een sterk wachtwoord en verander hem vaak

Eén van de meest vanzelfsprekende hulpmiddelen die toch benoemd moet worden, is het gebruik van een sterk wachtwoord. Kies niet voor een simpele cijfercombinatie (0000 of 1234), gebruik niet je geboortedatum of woonplaats, maar kies het liefst voor een random combinatie van letters, cijfers en leestekens.

Een andere valkuil is dat veel mensen op diverse plekken – bijvoorbeeld op de website van de plaatselijke supermarkt, op social media, voor hun internetbankieren en op een console – dezelfde wachtwoorden gebruiken. Dat is immers makkelijker om te onthouden. Probeer dit vooral niet te doen: wanneer iemand op één plek je wachtwoord achterhaalt, kunnen ze meteen overal bij. Schrijf desnoods al je verschillende wachtwoorden op een fysiek papiertje, of download een (hoog gewaardeerde) app die het voor je bijhoudt.

Tot slot spreekt het voor zich dat je het criminelen een stuk moeilijker maakt wanneer je je wachtwoord vaak verandert. Als je wachtwoord dan toch is uitgelekt en op het (dark) web staat, dan is er niets aan de hand als je inmiddels een nieuw wachtwoord hebt op de plekken waar je dat wachtwoord gebruikte.

Voer alleen je gegevens in op betrouwbare sites

Een gratis item voor in je favoriete shooter klinkt heel aanlokkelijk, maar denk even na voordat je op die uitnodigende link op een website klikt en daar je gegevens invoert. Er zijn talloze sites die je zogenaamd gratis spullen voor in games (of complete gratis games!) willen aanbieden, maar stiekem bedoeld zijn om je gegevens te vergaren. Vertrouw alleen websites van uitgevers zoals Sony, Nintendo en Microsoft zelf, of welbekende programma’s zoals Steam en Epic Games Store.

Installeer een goed antivirusprogramma

Op pc is het belangrijk om een sterk antivirusprogramma te hebben. Bij het downloaden van games, programma’s of video’s loop je het risico dat mensen kwaadaardige software op je computer installeren. Je voorkomt dit door deze downloads vooraf automatisch te laten scannen door het antivirusprogramma. Er zijn online handige websites te vinden waarop deze programma’s van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken worden. Zo vind je altijd een programma die past bij jouw gebruik van de computer.

Schaf een VPN aan

Voor een klein bedrag per maand, kwartaal of jaar huur je een VPN, een Virtueel Privénetwerk. Een VPN wordt vaak gebruikt om bepaalde landelijke of regionale internetrestricties te omzeilen – het IP-adres van je internet wordt namelijk verborgen – maar het is ook erg handig om je zo veilig mogelijk te laten gamen.

Hoewel je IP-adres in de meeste games niet wordt getoond, kan het altijd voorkomen dat een bepaalde game – vooral op pc – dit wel doet. Wanneer hackers je IP-adres weten, kunnen ze bijvoorbeeld een DDoS-aanval inzetten. Je IP-adres wordt dan als het ware gespammed met data, waardoor je je internet tijdelijk niet of nauwelijks kunt gebruiken. Reset via je routerinstellingen dan je IP-adres, en neem als je die mogelijkheid niet hebt contact op met je internetaanbieder.

Overigens worden DDoS-aanvallen voornamelijk ingezet om grotere bedrijven en websites dwars te zitten. Zo was PSN eerder al het slachtoffer van dergelijke aanvallen, waardoor games tijdelijk niet online gespeeld kunnen worden. Erg irritant, maar daar kun je als consument helaas niets tegen beginnen.

Game niet op publiekelijke wifi

Je consoles en pc zitten waarschijnlijk op je internet thuis aangesloten, maar met je laptop of Switch maak je misschien wel eens gebruik van publiekelijk wifi. Het is beter om dit niet te doen. De naam zegt het al: publiekelijke wifi is voor iedereen beschikbaar en je deelt deze internetontvangst dus met anderen. Daar kunnen altijd mensen tussen zitten met kwade bedoelingen, die via een onvoorziene ingang wellicht bij je gegevens kunnen komen.

Met bovenstaande tips creëren je een veiligere omgeving voor jezelf, zodat je hopelijk met een gerust hart verder kunt gamen. Game on en stay safe!

Dit artikel delen:

Lees meer

Returnal is de belangrijkste PlayStation 5-game van het jaar Ni No Kuni 2 komt mogelijk naar Nintendo Switch
1

Reacties op: Bescherm je gegevens door zo veilig mogelijk te gamen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Vriess

    • 1 mei 2021 20:20
    Gamen via een VPN is niet handig. Zelfs via een VPN server in eigen land is de lag aanzienlijk hoger dan zonder VPN. Ook blokkeren sommige hosts bekende IP ranges van VPN's, met het argument om cheaten tegen te gaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.