Advertorial

Alternate Thunderstorm GeForce GTX 1060 getest

Alle games in Full HD

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
We zullen altijd zeggen dat het zelf uitzoeken van componenten en het bouwen van je eigen PC beter is dan een kant en klare PC kopen, maar Alternate komt met een uitzondering op deze regel! Vol verbazing checkt Florian de Thunderstorm GeForce GTX 1060 Limited Edition.

Waarom zelf bouwen?

Het zelf bouwen van je nieuwe PC heeft zo zijn voordelen. In de eerste plaats is het verdomd leuk om zelf aan de slag te gaan en is de blijdschap nog vele malen groter als je zelf alles aan de praat krijgt en configureert, maar daarnaast kan je zelf uiteraard precies bepalen welke hardware je in de PC wil hebben. Je kunt zelf kiezen voor welke case, CPU, GPU, RAM, voeding, opslag en moederbord je wil gaan en zo krijg je exact de PC die aan jou eisen moet voldoen.

Het grootste nadeel van kant en klare PC’s is dat je soms betaald voor functies of hardware die je helemaal niet gebruikt en dat ze over het algemeen wat duurder zijn dan dat je alle losse onderdelen besteld en zelf aan de slag gaat. Toch kan ik me ook goed voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om zelf te kloten met het uitzoeken van hardware die allemaal compatible is met elkaar en het dan ook nog eens zelf te moeten aansluiten. Maar ja, dan betaal je zeker een paar tientjes extra.

Thunderstorm

Toch kom je hier en daar wat aanbiedingen tegen van kant en klare PC’s, waarbij je zelfs duurder uit bent als je alle onderdelen los zou kopen! Het komt niet vaak voor, maar de Alternate Thunderstorm GeForce GTX 1060 Limited Edition is daar een goed voorbeeld van. Je kunt de PC voor 899 euro bestellen, maar als je alle onderdelen los zou kopen, kost je dat op dit moment van schrijven 991,37 euro en dan moet je hem nog zelf in elkaar zetten ook!

Wat zit er in de Thunderstorm van Alternate:

CPU: Intel Core i5 6500 (219 euro)

GPU: Inno3D GeForce GTX 1060 3GB Compact (224,90 euro)

RAM: 16 GB (2x 8 GB) Crucial DDR4-2133 (103,80 euro)

Moederbord: GIGABYTE GA-B150M-HD3 (81,90)

SSD: 128GB Intel 600p Series M.2 SSD (64,90)

HDD: 1TB 7200RPM Seagate Barracuda (49,99 euro)

Voeding: 500 Watt Xilence Performance C XP500 (39,99 euro)

Case: Sharkoon DG7000 red (69,90 euro)

DVD-brander: LG GH24NSD1 (17,99 euro)

OS: Windows 10 Home (119 euro)

Toegegeven, het zijn niet de meest brute specs die je in een game PC kunt vinden, maar voor 899 euro toch nog zeer schappelijk. De vraag is en blijft echter, wat betekent dit voor games? Hoe ver kom je met een PC van 900 euro? Zijn deze specs voldoende om alle nieuwe games goed op af te draaien?

Games test

De heilige graal in PC gaming is op het moment 4K in 60 frames per seconde, maar daar heb je belachelijk dure hardware voor nodig. Ik heb dan ook gekeken of de Alternate Thunderstorm in staat is om alle games in een resolutie van 1920x1080 te draaien, met alle settings op High. Het simpele antwoord is, ja dat kan zeker!

Het werd in bijna alle games die ik heb getest duidelijk dat 1920x1080 met High Settings een soort van ‘sweet spot’ is voor de i5 6500 en GTX 1060. De hardware is namelijk dan in staat om games net even boven de 60 frames per seconde af te spelen, waardoor je een fantastische ervaring krijgt als je de game lockt op 60 frames per seconde. Pas als je de settings op Ultra gaat zetten, of de games in een hogere resolutie afspeelt, heeft de hardware moeite om die 60 frames per seconde aan te houden.

Een paar voorbeelden:

In Call of Duty: Infinite Warfare zit je met alle settings op High op gemiddeld 90 frames per seconde met dips naar rond de 70 frames per seconde. Je komt in ieder geval niet onder de 60 frames per seconde, ook niet in de meest chaotische shootouts.

Battlefield 1 is bijna hetzelfde verhaal, met ongeveer 5 frames per seconde minder dan de nieuwe Call of Duty. Gemiddeld ruim in de 80 frames per seconde, maar hier en daar kom je ‘gevaarlijk’ dichtbij die magische 60 frames per seconde grens in de momenten dat er veel tegelijk gebeurd. Misschien dat je hier en daar een keer onder de 60 frames per seconde komt, maar niet noemenswaardig.

Voor de race fans heb ik Project Cars getest, vooral ook omdat dit een hele zware game kan zijn, als je de settings omhoog gooit. Het is ook heel erg afhankelijk of er veel andere auto’s bij je in de buurt zijn. Met alle settings op high, zit je rond de 60 frames per seconde gemiddeld, maar dan rijd je een race met maar 11 tegenstanders. Ook in Time Trail haal je de 60 frames per seconde, maar in een race met meer tegenstanders, zak je daar dik onder. Met Medium settings gaat het een stuk beter en ook dan ziet Project Cars er nog steeds prima uit.

Tot slot Just Cause 3, waarbij gemiddeld de 80fps wordt aangetikt, met dips naar rond de 60 frames per seconde. Just Cause 3 staat bekend om zijn destructie en als je het echt heel gek maakt kan je onder de 60 frames per seconde komen. Het ligt er een beetje aan hoe gevoelig je bent voor framerate drops, anders zou ik Just Cause 3 op Medium settings zetten, maar als het je niet zo opvalt kan je hem rustig op High settings spelen.

Conclusie

Over het algemeen kan je dus zeggen dat je praktisch alle games in Full HD op High settings kunt spelen, met hier en daar een dipje onder de 60 frames per seconde, maar dat is best een mooie prestatie voor een kant en klare PC van 899 euro. Voor een PC gamer die geen budget heeft voor een NASA PC, en gewoon lekker alle nieuwe games in 1920x1080 wil spelen, is de Thunderstorm dus een prima optie. En je bespaart daarnaast ook nog eens tijd, omdat je hem niet zelf in elkaar hoeft te zetten!

Door: Florian Houtkamp

Dit artikel delen:

Lees meer

Bastion nu verkrijgbaar voor Xbox One De favorieten van de redactie: Overwatch