Jacked The Outlaw Story of GTA

Jacked – The Outlaw Story of Grand Theft Auto

Altijd al willen weten hoe Grand Theft Auto in zo'n korte tijd zo groot is geworden? En waarom het één van de meest interessante, shockerende en belangrijkste gamefranchises van de afgelopen vijftien jaar is? In Jacked lees je over de belangrijke beslissingen die de makers van GTA moesten maken: stereotypering van gekleurde mensen, steeds harder wordend geweld, expliciete seksscènes (Hot Coffee!), geloofwaardige criminaliteit, het criminele leven juist verheerlijken en ga zo maar door. Schrijver David Kushner heeft tien jaar aan interviews en research in het boek verwerkt en probeert uit te leggen waarom onze generatie zo'n behoefte heeft aan Grand Theft Auto – alleen dan vanuit het oogpunt van de makers.

Final Hours of Portal

The Final Hours of Portal 2

Journalist Geoff Keighley is één van de weinigen die drie jaar lang ongestoord bij Valve naar binnen mocht lopen zonder dat hij daar werkte. In die drie jaar heeft hij de ontwikkeling van Portal 2 meegemaakt en dat schreef hij op in het digitale boek The Final Hours of Portal 2. Keighley vertelt het verhaal rondom de eerste Portal, hoe het verhaal van de tweede game is bedacht en hoe Portal 2 eigenlijk nog beter is geworden dan zijn voorganger. Hiernaast bevat The Final Hours of Portal 2 ook video's, interviews (onder andere met Valve-oprichter Gabe Newell en de stem van Wheatley) en 'interactieve ervaringen', zoals hij het zelf noemt.

Diablo IIi Book of Cain

Diablo III: Book of Cain

Omdat het een lange tijd geleden is dat Diablo II op de markt verscheen, wilde Blizzard een boek uitgeven om alle fans het gehele verhaal van Diablo in gebonden vorm te laten lezen in plaats van via honderden Wikipedia-artikelen. Het boek is eigenlijk het dagboek van Deckard Cain, de oude tovenaar die je tijdens het verloop van de game helpt met je quests. Zijn avonturen, ervaringen, studies en manuscripten vormen samen het hele verhaal van Diablo. Mocht je Diablo al die jaren niet meer hebben aangeraakt, dan is dit boek een lekker zoethoudertje tot 15 mei.

Masters of Doom: How Two Guys Created an Empire and Transformed Pop Culture

Masters of Doom: How Two Guys Created an Empire and Transformed Pop Culture

Hoewel dit boek voor velen misschien iets te veel neigt naar de sociologische en culturele gameliteratuur, blijft Masters of Doom een aanrader. Voor de gemiddelde twintiger is Doom (1993) één van de meest memorabele games ooit. Maar wie bedacht dit spel? Dat bleek een antisociaal buitenbeetje te zijn die de gehele game, inclusief artwork, in zijn eigen slaapkamer bij zijn ouders ontwierp. De portretten achter de makers van Doom vertellen waarom de game zo gewelddadig, eng en spannend is en op welke manier een paar jonge gasten enorm veel invloed hebben gehad op de hedendaagse gamecultuur.

Uncharted Drake's Journal

Uncharted: Drake's Journal

Uncharted 3: Drake's Deception is een overweldigend spektakelstuk. Maar hoe is de game eigenlijk gemaakt? Dat lees je in Uncharted: Drake's Journal, een boek geschreven door de acteur die Nathan Drake speelt. In het boek lees je onder andere hoe zijn bewegingen in de game zijn verwerkt, hoe het paardrijden is opgenomen en hoe allerlei actiemomenten in scène zijn gezet. Toegegeven: het is wel een beetje voor de fanboys van Nathan Drake. Maar met meer dan 1000 foto's, vijftig video's (te scannen via QR-codes) en een interessant verhaal van hoe een game net zo spetterend kan zijn als een blockbuster actiefilm, is Uncharted: Drake's Journal voor iedereen interessant.

The Art and Making of Star Wars The Old Republic

The Art and Making of Star Wars: The Old Republic

Het grote universum van Star Wars: The Old Republic is gevuld met verhalen. Een groot gedeelte van die verhalen wordt in The Art and Making of Star Wars: The Old Republic verteld, ondersteund door enorm veel exclusief artwork. Dit artwork schetst een beeld van hoe de game-ontwikkelaars te werk zijn gegaan en wat – naast Star Wars – hun inspiratiebronnen waren. Als je geen sci-fi-nerd bent, koop dit boek dan absoluut niet. Maar kun je genieten van droids, lightsabers en van de Jedi of Sith, dan heb je met The Art and Making of Star Wars: The Old Republic echt goud in handen.

AC encyclopedie

Assassin's Creed: The Encyclopedia

De encyclopedie van Assassin's Creed is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar misschien ook wel de grootste verrassing van de zeven boeken. Het prachtig vormgegeven boek staat vol met de avonturen die we (tot nu toe) met Altaïr en Ezio hebben mogen meemaken. Het is één grote geschiedenisles, met allerlei verhalen over bestaande personages, gebeurtenissen en locaties die in Assassin's Creed zijn nagemaakt. The Encyclopedia is enorm goed ontvangen, maar het artwork en de uitgebreide informatie zijn echt niet alleen voor de liefhebbers van Altaïr en Ezio bedoeld. Duik nog één keer in Assassin's Creed voordat je dit jaar met Connor Kenway je vijanden te lijf gaat.