Achtergrond
Xbox

Xbox Scarlett: Alle nieuwe Xbox-geruchten en feiten op een rij

Verbazingwekkend veel feiten

Geschreven door Jacco Peek op
Microsoft werkt aan een nieuwe Xbox-console, dat is inmiddels wel duidelijk. Minder duidelijkheid is er over de specificaties, releasedatum en prijs. Daarom zetten we alle next-gen Xbox ‘Scarlett’-geruchten en feiten hieronder op een rij.

Tijdens de E3-persconferentie in 2018 kondigde Phil Spencer, hoofd van Xbox, aan dat het bedrijf werkt aan ”de volgende generatie Xbox-consoles”. Hoewel een naam nog niet werd onthuld, verschenen in 2017 al verschillende geruchten dat de volgende generatie de codenaam ‘Scarlett’ draagt. Volgens Windows Central en Thurott, die bekendstaan om hun accurate informatie als het gaat om Microsoft, is Scarlett een verzamelnaam voor meerdere apparaten.

Eind 2018 meende Windows Central te weten wat de codenamen voor deze consoles zijn: Anaconda en Lockhart. Lockhart zou het goedkopere model worden, zoals de One S in vergelijking met de One X, en Anaconda zou het duurdere en krachtigere model worden. Ook zou Anaconda zich richten op kortere laadtijden, mogelijk dankzij een interne SSD. De officiële naam van de twee Xbox-consoles is echter nog niet bekend.

Releasedatum van Xbox Scarlett

Er gaan veel geruchten over de releasedatum van Xbox Scarlett. Het bovenstaande gerucht over Anaconda en Lockhart claimt dat de console in 2020 lanceert, in lijn met veel andere betrouwbare geruchten. Zo zegt analist Michael Pachter dat 2020 het meest voor de hand liggende jaar is voor de release en bevestigde Jason Schreier van Kotaku recent dat hij hetzelfde heeft gehoord. Echt vast lijken de plannen nog niet te staan, zo claimt Schreier. Afhankelijk van de concurrentie - de PlayStation 5 - kan de release ”iets eerder of iets later” zijn. Vooralsnog lijkt alles er op te wijzen dat de Xbox Scarlett ergens volgend jaar verschijnt.

Specificaties van Xbox Scarlett

Over de exacte specificaties van Xbox Scarlett is nog weinig bekend. Wel weten we dat Microsoft wederom samenwerkt met AMD om de console te voorzien van hardware en, zoals AMD CEO Lisa Su het omschrijft, ”de geheime saus”. Microsoft zou zowel op het gebied van CPU als GPU een flinke stap vooruit willen maken. Volgens geruchten maakt Scarlett gebruik van een CPU op basis van AMD’s Zen 2-architectuur. Dit houdt in dat de console gebruikmaakt van een 7nm-processor, die dankzij deze hogere dichtheid sneller en energiezuiniger is dan die van de Xbox One. Ook bleek uit een inmiddels verwijderde vacature dat er gekeken wordt naar videokaarten met snel GDDR6-geheugen.

In de praktijk moet Xbox Scarlett een aantal dingen verbeteren ten opzichte van de Xbox One. De One X is in de markt gezet als een 4K-console en verkiest daarbij resolutie boven framerate. In een interview met Giant Bomb vertelde Xbox-hoofd Phil Spencer dat de volgende Xbox zich meer zal richten op framerates. Volgens hem is dat een gebied waar nog wat te behalen valt voor consoles in vergelijking met pc-gaming.

Daarnaast geeft Spencer aan graag kortere laad- en installatietijden te zien. Tijdens E3 2018 kondigde Microsoft zelfs al een oplossing hiervoor aan: Fast Start. Fast Start downloadt de essentiële bestanden eerst op basis van spelersvoorkeuren, zodat bijvoorbeeld multiplayerfanaten eerder aan de slag kunnen.

Tot slot deelde Spencer tijdens E3 dat de volgende generatie Xbox-consoles ‘de standaard voor console gaming’ moeten zetten en dat kunstmatige intelligentie een aandachtspunt wordt.

Project xCloud

Streaming op Xbox Scarlett

Streaming wordt een belangrijk onderdeel van de Scarlett-console(s). Tijdens E3 2018 onthulde Phil Spencer dat Microsoft werkt aan een streamingdienst die ”consolekwaliteit biedt op elk gewenst apparaat”. Eind vorig jaar verscheen zelfs al de eerste trailer van de dienst, die Project xCloud wordt genoemd. Met Project xCloud kunnen gebruikers via Microsofts Azure-servers games streamen naar smartphones, tablets, laptops en andere apparaten. In de video is te zien hoe Xbox-controllers via bluetooth kunnen worden aangesloten en games als Halo 5 en Forza Horizon 4 soepel draaien op telefoons. Ook belooft Microsoft touch-besturing toe te voegen.

Hedendaags staat cloud gaming nog in de kinderschoenen, maar Microsoft verzekert spelers dat ze de technologie in huis hebben om een vergelijkbare ervaring met traditioneel gamen te bieden. De Azure-technologie, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt in Rainbow Six Siege en Crackdown 3, staat aan de basis van Project xCloud. Serverparken zijn wijdverspreid: zo’n 140 landen zijn gedekt. Het serverpark in Hoorn is daarbij gunstig gelegen voor wanneer de dienst in Nederland lanceert.

Ook dook een patent op dat wellicht onthult hoe Microsoft beruchte vertraging tijdens cloud gaming tegengaat. Simpel gezegd besteden servers vertragingsgevoelige elementen, zoals het afschieten van een geweer, uit aan de hardware van het lokale apparaat. Dit wijst er op dat er toch enige rekenkracht benodigd is voor Project xCloud, maar alsnog slechts een fractie van de Xbox One-hardware.

Momenteel is er nog geen releasedatum bekend voor Project xCloud. In 2016 gaf Spencer aan binnen vier jaar een streamingdienst op de markt te willen hebben, waardoor de release mogelijk samenvalt met Xbox Scarlett in 2020.

Xbox 360

Backwards compatibility op Xbox Scarlett

Project xCloud past uitstekend bij Microsofts visie om van Xbox één platform te maken, waarmee er dus een einde komt aan consolegeneraties. Een van de meest geliefde aspecten van Xbox One is backwards compatibility: het kunnen afspelen van Xbox- en Xbox 360-games. Aangezien het bedrijf dit beleid hoogstwaarschijnlijk doorzet en wederom kiest voor pc-architectuur, lijkt het er op dat oude Xbox-games compatibel worden met Xbox Scarlett.

Vermoedelijk profiteren games die gebruikmaken van dynamische resoluties en grafische opties van de voortgang in kracht, zoals momenteel het geval is op de One X. Foreward compatibility, Xbox Scarlett-games die speelbaar zijn op Xbox One, is echter minder zeker. Momenteel heeft de Xbox One S het al vrij moeilijk bij multiplatformgames, waardoor het onwaarschijnlijk is dat Scarlett-games zullen draaien op de console. Bovendien is het voor ontwikkelaars te arbeidsintensief om rekening te houden met twee verschillende Xbox One-consoles, naast twee versies van Scarlett.

Cloud gaming biedt wellicht een uitkomst voor dit probleem. Xbox One-bezitters kunnen dan de console blijven gebruiken om Xbox, Xbox 360- en Xbox One-games af te spelen en de nieuwste Scarlett-games streamen.

Fable Legends

Games op Xbox Scarlett

Er is een handvol games waarvan we weten dat ze ook naar de volgende generatie consoles komen. Bethesda werkt aan Starfield en The Elder Scrolls 6 en tijdens een investeerdersbijeenkomst hintte CD Projekt Red er naar dat Cyberpunk 2077 cross-gen wordt. Verder zijn er nog een aantal games in ontwikkeling waarvan vermoed wordt dat ze zowel op Xbox One als Scarlett uitkomen, waaronder Halo Infinite, Beyond Good & Evil 2, Gears 5, Battletoads en een nieuwe Fable-game.

Microsoft heeft ook flink geïnvesteerd in nieuw talent door een aantal studio’s over te nemen. Playground Games (Forza Horizon-reeks), Undead Labs (State of Decay-games), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade, DmC, Heavenly Sword), Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, The Outer Worlds) en inXile Entertainment (de Wasteland-games) werden afgelopen jaar overgenomen. Ook richtte Microsoft The Initiative op, met voormalige werknemers van Rockstar, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics.

Tot slot wordt Xbox Game Pass ongetwijfeld verder uitgebreid. Abonnees kunnen momenteel meer dan 260 games downloaden en spelen voor een totaalbedrag van 10 euro per maand. Met de investeringen van Microsoft in het achterhoofd en het feit dat elke nieuwe exclusieve game bij lancering op de dienst verschijnt, belooft Xbox Game Pass alleen maar aantrekkelijker te worden.

Xbox Game Pass

Prijs van Xbox Scarlett

Een prijs voor Xbox Scarlett is lastig in te schatten. De lancering van Xbox One verliep moeizaam vanwege de 100 euro goedkopere PlayStation 4, waarmee Microsoft dezelfde les leerde als Sony ten tijde van de PlayStation 3. De vraag is echter of en hoe Microsoft de concurrentie aangaat met de PlayStation 5 als het bedrijf twee versies van Scarlett uitbrengt. Voor de hand ligt dat Anaconda, het duurdere model, de strijd aangaat met de PlayStation 5 en de goedkopere Lockhart het instapmodel wordt. Anderzijds is het mogelijk dat Microsoft directe concurrentie vermijdt, door zowel qua prijs als rekenkracht boven en onder de PS5 gaat zitten.

Dit zijn alle huidige geruchten en feiten over Xbox Scarlett. Al met al wijzen de geruchten er op dat we in 2020 twee nieuwe Xbox-consoles gaan zien, en dat Project xCloud weleens een belangrijke rol kan gaan spelen voor Xbox als platform. Houd de voorpagina van Gamer.nl en dit overzicht in de gaten voor nieuwe informatie.

Lees ook PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij.

Dit artikel delen:

Lees meer

Titanfall 2-spelersaantal stijgt na succes Apex Legends Hints voor aanpassingen aan Blackout-map in Call of Duty: Black Ops 4
9

Reacties op: Xbox Scarlett: Alle nieuwe Xbox-geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Krytuun

  • 7 februari 2019 15:24
  Het merk Xbox heeft wat klappen gekregen, maar de laatste twee jaar is het echt goed aan herstellen. Alle stappen worden goed gezet, Cross play/Game pass, Backwards. Ik hoop wel dat fysieke games ondersteund blijven worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JointCh1L

  • 8 februari 2019 07:58
  Xbox is heel goed bezig.
  Zeker met de punten die je zojuist op heb genoemd.

  Wordt zelf een beetje gek van me playstation.
  Nu komt het mede ook omdat dat ding zo'n tering herrie maakt, waar je niets aan kan doen. ( nee niets ).

  Ben reuze benieuwd wat Microsoft en Sony gaan brengen in 2020.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CroniC

  • 12 februari 2019 20:49
  @JointCh1L
  Dat van t geluid is waar. Is wel te veel eigenlijk. Heb er sinds kort wel een ssd in en gezet en dat scheelt een hoop in laadtijden en ook wel wat aan temperatuur.
  T scheelt dat ik geen 4k of superresolutie doe anders is t helemaal een stofzuiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Oxymorphone

  • 11 februari 2019 18:23
  Zou fijn zijn als we eens konden kiezen voor framerate over resolutie. Voor een hoop spellen vind ik dat veel belangrijker. Kijk verder de kat uit de boom, die eerste generatie consoles zitten altijd vol met problemen. Microsoft heeft een hoop studios gekocht laatste jaren, hoop dat ze ons snel wat vruchten laten zien daarvan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MelvinChowder

  • 12 februari 2019 15:09
  @Oxymorphone Is denk meer de taak van de game developers om het meeste uit de console te halen. De specs zijn er. Neem bv forza horizon 4 op de xbox one x, daar kreeg je wel de keuze tussen native 4k 30fps of normale resolutie met 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CroniC

  • 12 februari 2019 20:51
  @MelvinChowder
  Ja meer spellen ondersteunen dat. Maar denk dat ie dat gewoon standaard als console optie wil zien komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigmichiel

  • 12 februari 2019 11:44
  Verplichte kost om te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=l7UqpH6FLq8&t;=98s

  tl;dr; vergeet alles maar gezien het er 0,0 tot doet ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • kleinekoosjer

  • 12 februari 2019 15:51
  Super happy met mijn Xbox One X. Wat een beest is dat. Hij is een beetje verliefd op de LG Oled.. super leuk stel zo samen… de Onkyo is wat jaloers, die staat maar wat in de hoek te brullen.. ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • CroniC

  • 12 februari 2019 20:52
  @kleinekoosjer
  Wat moet je ervoor, aangezien je er zo mee te koop loopt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.