Achtergrond
Xbox Series X

Xbox Series X: Alle nieuwe Xbox-geruchten en feiten op een rij

Een nieuwe generatie Xbox

Geschreven door Jacco Peek op
Eind 2020 verschijnt de Xbox Series X: Microsofts nieuwe Xbox. In dit artikel vind je alle geruchten en feiten over de specificaties, releasedatum en prijs van de Xbox Series X op een rij.

De nieuwe Xbox van Microsoft werd tijdens E3 2019 officieel aangekondigd door Phil Spencer, het hoofd van Xbox. Een half jaar later, tijdens The Game Awards 2019, onthulde Microsoft de naam én het ontwerp van de nieuwe console: Xbox Series X.

Met betrekking tot de naam ontstond er wat verwarring, aangezien 'Series X' lijkt te duiden op meerdere consoles. Een woordvoerder van Microsoft geeft aan dat de nieuwe console simpelweg 'Xbox' heet en 'Series X' de modelnaam is. Daarnaast geeft Phil Spencer zelf in een interview met Gamespot aan dat er ruimte overblijft voor een tweede console naast de Series X.

Voorafgaand aan The Game Awards stond de console bekend als Project Scarlett, een naam die de website Thurott al begin 2019 deelde. Interessant is dat de website ook claimt dat Microsoft met twee consoles komt: de krachtigere Anaconda - de Series X - en de minder krachtige Lockhart.

Lockhart zou het goedkopere model worden, zoals de One S in vergelijking met de One X, en Anaconda zou het duurdere en krachtigere model worden. Ook zou Anaconda zich richten op kortere laadtijden, mogelijk dankzij een interne SSD.

Ontwerp van Xbox Series X

Normaal gesproken zijn de specificaties en functies van een console boeiender dan het uiterlijk ervan, maar het ontwerp van de Series X is zeer opvallend. De behuizing heeft namelijk veel weg van een kleine, verticale pc, hoewel de console ook horizontaal gebruikt kan worden.

Volgens verschillende analyses en mock-ups is de Series X ongeveer 31 centimeter hoog en 16 centimeter lang en breed. Ter vergelijking: de Xbox One X is 30 centimeter breed, 24 centimeter lang en 6 centimeter hoog.

Verder zijn een aantal knoppen op de console te zien en bevindt zich aan de bovenzijde een rooster (vermoedelijk om te koelen) met daaronder groene verlichting. Ook is een disk drive te zien voor het afspelen van fysieke games.

Volgens geruchten zijn ook de aansluitingen van de console bekend. De Series X zou twee USB-A-aansluitingen, een ethernetaansluiting, één HDMI-port, een optische audio-aansluiting en een aansluiting voor de voeding bevatten. Ook schijnt er nog een aansluiting te zijn die mogelijk gebruikt wordt voor debuggen, maar dit is niet geheel duidelijk.

Xbox Series X

Controller Xbox Series X

De controller van de Series X werd kort getoond tijdens de aankondiging en is zeer vergelijkbaar met die van de Xbox One. De grootste verschillen zijn een iets kleinere omvang, een dynamischere D-pad en een Share-knop. De exacte functionaliteiten van de Share-knop zijn nog niet onthuld, maar vermoedelijk kunnen spelers daarmee direct een livestream starten of beelden opnemen en delen.

Tot slot is de Series X-controller te gebruiken op pc's en de Xbox One en werkt de Xbox One-controller op zijn beurt op de Series X.

hardware

Releasedatum van Series X

De Xbox Series X lanceert tijdens de feestdagen van 2020, dat maakte Microsoft tijdens E3 2019 bekend. Een specifiekere datum is nog niet genoemd. Verwacht wordt dat Microsoft tijdens E3 2020 een exacte datum deelt.

De PlayStation 5 lanceert ook rond die tijd. Mogelijk onthult Sony de console begin 2020.

Xbox X Series

Specificaties van Xbox Series X

Met de onthulling van de Xbox Series X zijn de specificaties ervan grofweg bekendgemaakt.

 • GPU: AMD-Navi (ongeveer 12 teraflop)
 • CPU: AMD Ryzen Zen 2
 • Werkgeheugen: GDDR6 SDRAM
 • Opslag: NVMe-SSD

Tijdens een interview met Gamespot legt Phil Spencer uit hoe groot de sprong in kracht ongeveer is. Op het gebied van GPU is de Series X tweemaal sneller dan de One X en achtmaal sneller dan de Xbox One, wat neerkomt op zo'n 12 teraflop (meeteenheid voor GPU-kracht). Dat zou onder andere moeten voor een resolutie van maximaal 8K, hoewel 4K (2160p) waarschijnlijk de standaard wordt.

Ook de CPU wordt krachtiger dankzij de overstap naar 7nm-chips, die een hogere dichtheid hebben en energiezuiniger zijn. Volgens Spencer wordt de CPU viermaal sneller, hoewel het niet duidelijk is of hij refereert naar die van de One of de One X. De stap zou in ieder geval moeten zorgen voor onder andere snellere framerates, met een maximum van 120fps. Tijdens een interview met Giant Bomb vertelde Spencer eerder dat er op het gebied van framerates nog genoeg te halen valt voor de komende generatie consoles.

Naast sneller geheugen en een hogere bandbreedte krijgt de Series X ook een extra snelle SSD die 'laadtijden praktisch moet elimineren'.

Goedkoper model

Vooralsnog zijn alleen de specificaties van de Xbox Series X (deels) bekend. Van informatie over een eventueel goedkoper model, Lockhart, ontbreekt nog ieder spoor.

xbox series x

Streaming op Xbox Series X

Naast de lancering van een of meerdere consoles zet Microsoft in 2020 hoog in op cloud gaming met Project xCloud. Momenteel heeft een selecte groep gebruikers in Korea, Engeland en de Verenigde Staten toegang tot de bètaversie van de dienst. In 2020 wordt dit uitgebreid naar Canada, India, Japan en West-Europa.

Vergelijkbaar met Google Stadia kunnen spelers met Project xCloud gamen op elk ondersteund apparaat met een scherm. Dat maakt het overbodig om een console aan te schaffen, aangezien Microsofts Azure-servers het zware werk doen. xCloud ondersteunt ook bluetooth om Xbox One- en zelfs PlayStation 4-controllers te kunnen gebruiken. In hoeverre xCloud stabiel genoeg is om bijvoorbeeld de Series X te vervangen valt nog te bezien. Met een serverpark in Hoorn is de globale verdeling voor Nederland in ieder geval optimaal.

Een prijs voor de Project xCloud is nog niet bekend. Wel heeft Microsoft aangegeven dat elke gelanceerde Xbox One-game, en een selectie Xbox 360- en Xbox-titels, speelbaar wordt op xCloud zonder dat de ontwikkelaar extra werk hoeft te verrichten. Het bètaprogramma lanceerde met onder andere Gears 5, Forza Horizon 4 en Halo 4. Dat wordt binnenkort uitgebreid met 50 nieuwe titels. Ook heeft Microsoft aangegeven dat xCloud naar Xbox Game Pass komt.

Tot slot spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als 'server' om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. Hoe dat werkt is echter nog niet duidelijk.

Microsoft xCloud

Backwards compatibility op Xbox Series X

De Xbox Series X ondersteunt elke generatie Xbox-games bij lancering, dat heeft Phil Spencer in een interview bevestigd.

De Series X is ontworpen met backwards compatibility in gedachten om het proces van Xbox One-game compatibel maken eenvoudiger te maken. Spencer zegt echter wel dat er nog steeds softwarematige aanpassingen nodig zijn om Xbox One-games op de Series X te laten draaien, dus vermoedelijk worden niet alle games ondersteund tijdens lancering. Over eventuele patches voor hogere framerates of resoluties van bestaande games liet hij zich helaas niet uit.

Wel vertelt hij dat Gamerscores, saves en vrienden allemaal worden overgedragen naar de Series X.

Gears 5

Games voor Xbox Series X

Bij de onthulling van de Series X kondigde Microsoft Senua's Saga: Hellblade 2 aan, het vervolg op de bijzondere indiegame Hellblade: Senua's Sacrifice. Ook zijn er beelden van Halo Infinite uitgebracht, die samen met de console lanceert en brengt Ubisoft Watch Dogs Legion uit op de console.

Er verder is een handvol games waarvan we weten dat ze ook naar de volgende generatie consoles komen, maar nog weinig van hebben gezien. Bethesda werkt aan Starfield en The Elder Scrolls 6 en tijdens een investeerdersbijeenkomst hintte CD Projekt Red er naar dat Cyberpunk 2077 cross-gen wordt. Verder zijn er nog een aantal games in ontwikkeling waarvan vermoed wordt dat ze zowel op Xbox One als Scarlett uitkomen, waaronder Halo Infinite, Beyond Good & Evil 2, Gears 5, Battletoads en een nieuwe Fable-game.

Microsoft heeft ook flink geïnvesteerd in nieuw talent door een aantal studio’s over te nemen. Playground Games (Forza Horizon-reeks), Undead Labs (State of Decay-games), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade, DmC, Heavenly Sword), Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, The Outer Worlds) en inXile Entertainment (de Wasteland-games) werden afgelopen jaar overgenomen. Ook richtte Microsoft The Initiative op, met voormalige werknemers van Rockstar, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics.

Tijdens E3 2020 wordt de launch line-up van de waarschijnlijk aangekondigd.

hellblade 2

Prijs van Xbox Scarlett

Een prijs voor Xbox Scarlett is lastig in te schatten. Op basis van de specificaties zou de Series X zomaar 600 euro kunnen kosten, hoewel Microsoft de console waarschijnlijk competitief in de markt wil zetten tegenover de PS5. Gezien de geruchten over een goedkoper model kan Microsoft die prijs beter verantwoorden en zou een 'Xbox Series S' van rond de 300 euro onder de prijs van de PlayStation 5 kunnen zitten, maar toch next-gen-games ondersteunen.

Dit zijn alle huidige geruchten en feiten over Xbox Scarlett. Al met al wijzen de geruchten er op dat we in 2020 twee nieuwe Xbox-consoles gaan zien, en dat Project xCloud weleens een belangrijke rol kan gaan spelen voor Xbox als platform. Houd de voorpagina van Gamer.nl en dit overzicht in de gaten voor nieuwe informatie.

Lees ook PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij.

Dit artikel delen:

Lees meer

CD Projekt Red-CEO: 'Crunch nog steeds nodig voor Cyberpunk 2077' Iron Man VR uitgesteld naar mei
10

Reacties op: Xbox Series X: Alle nieuwe Xbox-geruchten en feiten op een rij

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 7 februari 2019 15:24
  Het merk Xbox heeft wat klappen gekregen, maar de laatste twee jaar is het echt goed aan herstellen. Alle stappen worden goed gezet, Cross play/Game pass, Backwards. Ik hoop wel dat fysieke games ondersteund blijven worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JointCh1L

  • 8 februari 2019 07:58
  Xbox is heel goed bezig.
  Zeker met de punten die je zojuist op heb genoemd.

  Wordt zelf een beetje gek van me playstation.
  Nu komt het mede ook omdat dat ding zo'n tering herrie maakt, waar je niets aan kan doen. ( nee niets ).

  Ben reuze benieuwd wat Microsoft en Sony gaan brengen in 2020.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 februari 2019 20:49
  @JointCh1L
  Dat van t geluid is waar. Is wel te veel eigenlijk. Heb er sinds kort wel een ssd in en gezet en dat scheelt een hoop in laadtijden en ook wel wat aan temperatuur.
  T scheelt dat ik geen 4k of superresolutie doe anders is t helemaal een stofzuiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 11 februari 2019 18:23
  Zou fijn zijn als we eens konden kiezen voor framerate over resolutie. Voor een hoop spellen vind ik dat veel belangrijker. Kijk verder de kat uit de boom, die eerste generatie consoles zitten altijd vol met problemen. Microsoft heeft een hoop studios gekocht laatste jaren, hoop dat ze ons snel wat vruchten laten zien daarvan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 12 februari 2019 15:09
  @Oxymorphone Is denk meer de taak van de game developers om het meeste uit de console te halen. De specs zijn er. Neem bv forza horizon 4 op de xbox one x, daar kreeg je wel de keuze tussen native 4k 30fps of normale resolutie met 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 februari 2019 20:51
  @MelvinChowder
  Ja meer spellen ondersteunen dat. Maar denk dat ie dat gewoon standaard als console optie wil zien komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigmichiel

  • 12 februari 2019 11:44
  Verplichte kost om te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=l7UqpH6FLq8&t=98s

  tl;dr; vergeet alles maar gezien het er 0,0 tot doet ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 20 januari 2020 16:04
  Over streamen. Dat is toch niet meer dan van je Xbox console streamen naar je mobiele device?
  'Tot slot spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als 'server' om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. '

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 21 januari 2020 12:05
  @mhnl1979 klopt. Je verbindt de controller met je telefoon, en je maakt via internet verbinding naar je Xbox console. Je kunt dan overal waar je internet hebt je games spelen.
  Ik heb de beta inmiddels geinstalleerd en bij een goede wifi verbinding draait het verrassend goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Molotov89

  • 20 januari 2020 17:15
  Er zal binnenkort hopelijk meer duidelijk worden over de launch games en de prijs, de hype is er wel bij mij. Zou precies komen op ene moment dat m’n pc aan vervanging toe is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.