Achtergrond
Xbox Series X

Alles over Xbox Series X: Releasedatum, prijs, specs en meer

Een nieuwe generatie Xbox

Geschreven door Jacco Peek op
Eind 2020 verschijnt de Xbox Series X: Microsofts nieuwe Xbox. In dit artikel vind je feiten over de specificaties, releasedatum, games, prijs en meer van de Xbox Series X op een rij.

Op 10 juni bijgewerkt met nieuws over de productie, framerates en backwards compatibility.

De Xbox Series X lanceert dit najaar. Een prijs en exacte releasedatum zijn nog niet bekend.

Naam

De nieuwe Xbox van Microsoft werd tijdens E3 2019 officieel aangekondigd door Phil Spencer, het hoofd van Xbox. Een half jaar later, tijdens The Game Awards 2019, onthulde Microsoft de naam én het ontwerp van de nieuwe console: Xbox Series X.

Met betrekking tot de naam ontstond er wat verwarring, aangezien 'Series X' lijkt te duiden op meerdere consoles. Een woordvoerder van Microsoft geeft aan dat de nieuwe console simpelweg 'Xbox' heet en 'Series X' de modelnaam is. Daarnaast geeft Phil Spencer zelf in een interview met Gamespot aan dat er ruimte overblijft voor een tweede console naast de Series X.

Voorafgaand aan The Game Awards stond de console bekend als Project Scarlett, een naam die de website Thurott al begin 2019 deelde. Interessant is dat de website ook claimt dat Microsoft met twee consoles komt: de krachtigere Anaconda - de Series X - en de minder krachtige Lockhart.

Goedkoper model

Lockhart zou het goedkopere model worden, zoals de One S in vergelijking met de One X, en Anaconda zou het duurdere en krachtigere model worden. Ook zou Anaconda zich richten op kortere laadtijden, mogelijk dankzij een interne SSD.

Lockhart is al gevonden in de code van Windows. Ook meldt Windows Central dat de consolebij ontwikkelaars thuis getest wordt

Ontwerp van Xbox Series X

Normaal gesproken zijn de specificaties en functies van een console boeiender dan het uiterlijk ervan, maar het ontwerp van de Series X is zeer opvallend. De behuizing heeft namelijk veel weg van een kleine, verticale pc, hoewel de console ook horizontaal gebruikt kan worden.

Volgens verschillende analyses en mock-ups is de Series X ongeveer 31 centimeter hoog en 16 centimeter lang en breed. Ter vergelijking: de Xbox One X is 30 centimeter breed, 24 centimeter lang en 6 centimeter hoog.

Verder zijn een aantal knoppen op de console te zien en bevindt zich aan de bovenzijde een rooster (vermoedelijk om te koelen) m et daaronder groene verlichting. Ook is een disk drive te zien voor het afspelen van fysieke games.

Aan de achterzijde bevat de Series X een nieuwe aansluiting voor speciaal voor de console ontworpen SSD's.

Xbox Series X

Controller Xbox Series X

De controller van de Series X is volledig onthuld en lijkt erg op die van de Xbox One. Volgens ontwerphoofd Ryan Whitaker moet de controller kleinere handen faciliteren, zoals die van kinderen vanaf acht jaar, onder andere door de de bumpers en de triggers ronder te maken en de handgrepen aan te passen. Ook is de d-pad veranderd om deze dichterbij die van de Elite-controller voor Xbox One te brengen met vier extra richtingen.

Microsoft heeft ook stappen gezet om de controller beter compatibel te maken met verschillende apparaten. De Series X-controller werkt draadloos met Xbox One, pc, iOS en Android dankzij Low Energy Bluetooth. De controller onthoudt verschillende apparaten om het wisselen tussen deze apparaten te vergemakkelijken en bevat een USB-C-aansluiting.

Xbox Series X
Xbox Series X
Xbox Series X
Xbox Series X

Releasedatum van Series X

De Xbox Series X lanceert tijdens de feestdagen van 2020, dat maakte Microsoft tijdens E3 2019 bekend. Kort plaatste Microsoft dat de console verschijnt tijdens Thanksgiving, een feestdag die op 26 november wordt gevierd. Volgens de fabrikant gaat het echter om een fout. De PlayStation 5 lanceert ook dit najaar.

Volgens analisten is het mogelijk dat de Series X wordt uitgesteld uitgesteld vanwege het coronavirus. Microsoft zelf geeft echter aan dat de productie vooralsnog soepel verloopt en dat de console op weg is om de releasedatum te halen.

Xbox X Series

Specificaties van Xbox Series X

De specificaties van de Xbox Series X zijn volledig onthuld:

 • CPU: 8x Zen 2 Cores met 3.8GHz (3.6GHz met SMT)

 • GPU: 12 TFLOP's, 52 CU's op 1.825GHz, Custom RDNA 2
 • Die Size: 360.45mm2
 • Process: TSMC 7nm Enhanced
 • Memory: 16GB GDDR6
 • Memory Bandwidth: 10GB bij 560GB/s, 6GB bij 336GB/s
 • Internal Storage: 1TB Custom NVMe SSD
 • IO Throughout: 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressed)
 • Expandable Storage: 1TB Expansion Card
 • External Storage: USB 3.2 HDD Support
 • Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive
 • Performance Target: 4K at 60fps - up to 120fps

Tijdens een interview met Gamespot legt Phil Spencer uit hoe groot de sprong in kracht ongeveer is. Op het gebied van GPU is de Series X tweemaal sneller dan de One X en achtmaal sneller dan de Xbox One, wat neerkomt op zo'n 12 teraflop (meeteenheid voor GPU-kracht). Dat zou onder andere moeten voor een resolutie van maximaal 8K, hoewel 4K (2160p) waarschijnlijk de standaard wordt.

Ook de CPU wordt krachtiger dankzij de overstap naar 7nm-chips, die een hogere dichtheid hebben en energiezuiniger zijn. Volgens Spencer wordt de CPU viermaal sneller dan die van de One. De stap zou in ieder geval moeten zorgen voor onder andere snellere framerates, met een maximum van 120fps. In een artikel op de Xbox-website vertelt Spencer daarnaast dat de console een balans tussen kracht en snelheid moet worden.

SSD

Phil Spenceronthult ook meer over de SSD van de Series X. Het opslagmedium moet ervoor zorgen dat gamewerelden 'in een mum van tijd' inladen en dat fast travel in games nog veel sneller wordt. De Series X bevat een 1TB SSD, maar is uitbreidbaar met speciaal ontworpen kaarten die aan de achterzijde van de console bevestigd worden. De SSD maakt laadtijden vele malen korter, waardoor games als State of Decay 2 bijvoorbeeld binnen acht seconden inlaadt, in plaats van vijftig. Ook onthult Microsoft dat het met de SSD mogelijk is om drie games gelijktijdig te draaien.

Nieuwe features

De Series X ondersteunt daarnaast een aantal nieuwe grafische features. Zo zorgt Variable Rate Shading (VRS) ervoor dat ontwikkelaars individuele effecten voor objecten of personages prioriteit kunnen geven, in plaats van alle pixels daarvan te voorzien. Het resultaat daarvan is dat de kracht van de console gerichter wordt gebruikt en er meer ruimte overblijft voor andere zaken.

Zoals DirectX ray-tracing, dat zorgt voor extra realistisch licht door rekening te houden hoe lichtstralen interactie hebben met objecten in de wereld. Ook geeft Dynamic Latency Input de prioriteit aan input die direct op het scherm worden getoond, waardoor latency moet verminderen en ondersteunt de console hdmi 2.1.

Goedkoper model

Vooralsnog zijn alleen de specificaties van de Xbox Series X (deels) bekend. Van informatie over een eventueel goedkoper model, Lockhart, is officieel nog niks bekend.

xbox series x

Streaming op Xbox Series X

Naast de lancering van een of meerdere consoles zet Microsoft in 2020 hoog in op cloud gaming met Project xCloud. Momenteel is de bèta beschikbaar in Nederland.

Vergelijkbaar met Google Stadia kunnen spelers met Project xCloud gamen op elk ondersteund apparaat met een scherm. Dat maakt het overbodig om een console aan te schaffen, aangezien Microsofts Azure-servers het zware werk doen. xCloud ondersteunt ook bluetooth om Xbox One- en zelfs PlayStation 4-controllers te kunnen gebruiken. In hoeverre xCloud stabiel genoeg is om bijvoorbeeld de Series X te vervangen valt nog te bezien. Met een serverpark in Hoorn is de globale verdeling voor Nederland in ieder geval optimaal.

Een prijs voor de Project xCloud is nog niet bekend. Wel heeft Microsoft aangegeven dat elke gelanceerde Xbox One-game, en een selectie Xbox 360- en Xbox-titels, speelbaar wordt op xCloud zonder dat de ontwikkelaar extra werk hoeft te verrichten. Het bètaprogramma lanceerde met onder andere Gears 5, Forza Horizon 4 en Halo 4. Nu zijn er ruim 50 titels beschikbaar.

Tot slot spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als 'server' om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. Hoe dat werkt is echter nog niet duidelijk.

Uit onze eerste impressies dat xCloud goed, maar inconsistent werkt.

Microsoft xCloud

Backwards compatibility op Xbox Series X

De Xbox Series X ondersteunt elke generatie Xbox-games bij lancering, dat heeft Phil Spencer in een interview bevestigd. In een artikel op de Xbox-website wordt meer uitgelegd over hoe het werkt.

De Xbox Series ondersteunt alle Xbox One-games, inclusief de momenteel op Xbox One speelbare Xbox 360- en Xbox-games. Elke titel profiteert van de sprong vooruit in processorkracht, met stabielere framerates, korte laadtijden, hogere resoluties, HDR en andere visuele verbeteringen. Games draaien native op de Series X.

Smart Delivery is een belangrijk onderdeel van backwards compatibility. Deze functie zorgt ervoor dat spelers een game eenmaal hoeven aan te schaffen en afhankelijk van het platform de juiste versie krijgen. Alle Xbox Game Studios-titels, zoals Halo Infinite, zijn dus gratis speelbaar op de Series X voor bezitters van de Xbox One-versie. Ook kunnen bezitters van Cyberpunk 2077 gratis upgraden.

Gamerscores, saves en vriendenlijsten worden allemaal overgedragen naar de Series X.

Gears 5

Games voor Xbox Series X

Microsoft heeft een aantal exclusieve games voor de Xbox Series X onthuld, waaronder Halo Infinite. Bij de onthulling van de Series X kondigde Microsoft Senua's Saga: Hellblade 2 aan, het vervolg op de bijzondere indiegame Hellblade: Senua's Sacrifice.

Uiteraard verschijnen er ook veel third party-games op de Series X. Zo staan Assassin's Creed Valhalla, Watch Dogs Legion en Resident Evil: Village op de planning.

Microsoft heeft ook flink geïnvesteerd in nieuw talent door een aantal studio’s over te nemen. Playground Games (Forza Horizon-reeks), Undead Labs (State of Decay-games), Compulsion Games (We Happy Few), Ninja Theory (Hellblade, DmC, Heavenly Sword), Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, The Outer Worlds) en inXile Entertainment (de Wasteland-games) werden afgelopen jaar overgenomen. Ook richtte Microsoft The Initiative op, met voormalige werknemers van Rockstar, Insomniac Games, Sony Santa Monica en Crystal Dynamics.

Lees hier een lijst met alle bevestigde Xbox Series X-games.

hellblade 2

Prijs Xbox Series X

Een prijs voor Xbox Scarlett is lastig in te schatten. Op basis van de specificaties zou de Series X zomaar 600 euro kunnen kosten, hoewel Microsoft de console waarschijnlijk competitief in de markt wil zetten tegenover de PS5.

Bekijk hier een lijst met alle winkels en prijzen waar de Series X te bestellen is. Momenteel is bestellen nog niet mogelijk.

Lees ook PlayStation 5: Alle geruchten en feiten op een rij.

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Home-glitch laat spelers ‘verboden’ pokémon overzetten naar Sword en Shield Dragon Ball Super-transformaties komen naar Dragon Ball Z: Kakarot
31

Reacties op: Alles over Xbox Series X: Releasedatum, prijs, specs en meer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Krytuun

  • 7 februari 2019 15:24
  Het merk Xbox heeft wat klappen gekregen, maar de laatste twee jaar is het echt goed aan herstellen. Alle stappen worden goed gezet, Cross play/Game pass, Backwards. Ik hoop wel dat fysieke games ondersteund blijven worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 maart 2020 12:22
  @Krytuun zit toch een disc drive in de series x.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 3 maart 2020 14:17
  @hulstpower Ja dit was mijn reactie van ruim een jaar terug. Ik ben erg blij met mijn One X, maar denk er zeer aan de upgrade te maken, ondanks dat ik dit jaar ook een dikke pc ga bouwen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 maart 2020 14:40
  @Krytuun ok wat ga je bouwem heb eem game pc maar speel toch liever op consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 3 maart 2020 16:24
  @hulstpower Ryzen 3900x (of er moet tegen de zomer een nieuwe lijn uit zijn) RTX 2080ti, 16gb DDR4 etc :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 maart 2020 17:41
  @Krytuun ok heb zelf ook eem 2080 ti em een 8600k die wil ik alleen vervangen met een 9900k

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JointCh1L

  • 8 februari 2019 07:58
  Xbox is heel goed bezig.
  Zeker met de punten die je zojuist op heb genoemd.

  Wordt zelf een beetje gek van me playstation.
  Nu komt het mede ook omdat dat ding zo'n tering herrie maakt, waar je niets aan kan doen. ( nee niets ).

  Ben reuze benieuwd wat Microsoft en Sony gaan brengen in 2020.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 februari 2019 20:49
  @JointCh1L
  Dat van t geluid is waar. Is wel te veel eigenlijk. Heb er sinds kort wel een ssd in en gezet en dat scheelt een hoop in laadtijden en ook wel wat aan temperatuur.
  T scheelt dat ik geen 4k of superresolutie doe anders is t helemaal een stofzuiger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 maart 2020 12:23
  @CroniC heb er zelf geen last van met me ps4 pro. Vriend van me had het ook maar die van hem staat 24/7 aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 4 maart 2020 18:52
  @CroniC om eerlijk te zijn is Xbox One X niks beter met nieuwere spellen. CoD:MW en Borderlands 3 laten dat ding af en toe echt opstijgen. Dat krijg je nou eenmaal aan het eind van de generatie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 11 februari 2019 18:23
  Zou fijn zijn als we eens konden kiezen voor framerate over resolutie. Voor een hoop spellen vind ik dat veel belangrijker. Kijk verder de kat uit de boom, die eerste generatie consoles zitten altijd vol met problemen. Microsoft heeft een hoop studios gekocht laatste jaren, hoop dat ze ons snel wat vruchten laten zien daarvan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 12 februari 2019 15:09
  @Oxymorphone Is denk meer de taak van de game developers om het meeste uit de console te halen. De specs zijn er. Neem bv forza horizon 4 op de xbox one x, daar kreeg je wel de keuze tussen native 4k 30fps of normale resolutie met 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 12 februari 2019 20:51
  @MelvinChowder
  Ja meer spellen ondersteunen dat. Maar denk dat ie dat gewoon standaard als console optie wil zien komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigmichiel

  • 12 februari 2019 11:44
  Verplichte kost om te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=l7UqpH6FLq8&t=98s

  tl;dr; vergeet alles maar gezien het er 0,0 tot doet ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 20 januari 2020 16:04
  Over streamen. Dat is toch niet meer dan van je Xbox console streamen naar je mobiele device?
  'Tot slot spelen consoles ook een rol bij Project xCloud. Het wordt namelijk mogelijk om een console beschikbaar te stellen als 'server' om op hetzelfde netwerk gebruik te kunnen maken van de dienst. '

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aerofox81

  • 21 januari 2020 12:05
  @mhnl1979 klopt. Je verbindt de controller met je telefoon, en je maakt via internet verbinding naar je Xbox console. Je kunt dan overal waar je internet hebt je games spelen.
  Ik heb de beta inmiddels geinstalleerd en bij een goede wifi verbinding draait het verrassend goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Molotov89

  • 20 januari 2020 17:15
  Er zal binnenkort hopelijk meer duidelijk worden over de launch games en de prijs, de hype is er wel bij mij. Zou precies komen op ene moment dat m’n pc aan vervanging toe is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 3 maart 2020 12:18
  Wat is de update?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 3 maart 2020 12:47
  Nog steeds terughoudendheid bij mij ivm met exclusives. Mijn Xbox x staat nu ook stof te happen. Hoop dat er snel wat toffe titels worden aangekondigd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 3 maart 2020 13:17
  @Roy36NL Heb je Game Pass?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.