De geschiedenis leert dat Microsoft na elk geslaagde Windows-versie weer een slechte uitbrengt. Windows 7 werd na het falen van Vista door iedereen bejubeld, maar introduceerde niet zo’n grote grafische verandering als Vista dat deed. Windows 8, dat op 26 oktober voor consumenten beschikbaar is, moet wel weer zo’n visuele update brengen. Om precies te zijn: Metro.
De Metro-interface (voor zolang het nog de naam Metro mag dragen) werd geïntroduceerd op Windows Phone 7, het mobiele besturingssysteem van Microsoft die onder andere de Nokia Lumia 800 en 900 gebruiken. Metro wordt gekenmerkt door blokken met content, die door typografie en heldere kleuren worden vormgegeven. Deze vorm van design is geoptimaliseerd voor het gebruik met touchscreens, wat volgens Microsoft het nieuwe pc-tijdperk wordt. In Windows 8 is de startknop dan ook vervangen door het nieuwe Metro-menu, dat zowel werkt met een muis en toetsenbord als touchscreen. Je wisselt in Windows 8 tussen twee schermen: de authentieke desktop en het nieuwe Metro-menu, dat vol met gekleurde blokken en programma-iconen staat.
Windows’ sluitingsdrang
Door de toevoeging van Metro gaat Windows 8 steeds meer op het mobiele besturingssysteem van Microsoft lijken. En dat is volgens Gabe Newell, directeur van Valve, een slechte zaak. Windows Phone 7 is een compleet gesloten mobiel besturingssysteem en Newell vindt dat Windows 8 eenzelfde koers gaat varen. Net als Windows Phone 7 beschikt Windows 8 ook over de Microsoft Store: een applicatie-winkel die volledig door Microsoft wordt beheerd en waar software aan het Metro-design moet voldoen. De Microsoft Store, die vergelijkbaar is met Apple’s App Store van OSX, is volgens Newell de mogelijke eerste stap naar een meer gesloten Windows-versie.
‘Ik denk dat er een sterke drang is om het platform [Windows] te sluiten voor het publiek. Wanneer mensen de mogelijkheid zien om hun concurrenten de toegang tot het platform te beperken, zeggen ze: ‘Dat is handig!’ Zelfs degenen die een open platform hebben, zoals Microsoft, raken enthousiast van het idee dat Netflix [Amerikaanse videostreamingdienst] huur moet betalen om op hun platform beschikbaar te zijn. Ik denk niet dat deze werkwijze een zeer aantrekkelijke toekomst biedt’. Hiermee doelt Newell op de toekomst van Valve’s gameplatform Steam, dat volgens zijn redenering mogelijk een bedrag aan Microsoft moet gaan betalen om hun diensten aan gamers aan te bieden.
Maak je niet druk
Rob Pardo, één van de belangrijkste medewerkers van Blizzard Entertainment, heeft de uitspraken van Newell publiekelijk gesteund. Ook Markus Persson, eigenaar van Mojang en bedenker van Minecraft, is bezorgd over de openheid van Windows 8: ‘Als Microsoft besluit om Windows 8 te vergrendelen, zou dat heel erg slecht zijn voor indie-games en concurrentie in het algemeen. Mocht het zo zijn dat we open platformen kunnen behouden, zouden we de komende tien jaar veel interessante games kunnen zien.’
Maar net als Newell zijn de uitspraken van Pardo en Persson puur gebaseerd op aannames. Want wees gerust: het Windows 8-platform is nog steeds open en is niet per se gebonden aan de Windows Store. Dat moet ook, want anders zouden miljoenen programma’s en games niet meer op de pc werken. Het gevaar dat Newell, Pardo en Persson zien, bestaat op dit moment gewoon nog niet. Het enige waar ze wel gelijk in hebben, is dat Windows de eerste stap heeft gezet naar een meer gesloten platform. Met de nadruk op meer gesloten, en nog lang niet daadwerkelijk gesloten. PC-gamers moeten zich eerder druk maken om de implementatie van Metro, die de switch van Windows naar Windows 8 net een stapje moeilijker maakt.
Drivers, drivers, drivers
Het grote probleem dat Microsoft pc-gamers en andere traditionele powerdesktop-gebruikers voorschotelt, is de tweezijdigheid van Windows 8. Het besturingssysteem wordt in tweeën gedeeld door het op touch gebaseerde Metro en de oude vertrouwde desktop. Dit zal voor velen erg verwarrend werken, want je bent gebonden aan het Metro-menu als je programma’s wilt opstarten of op de Windows-knop drukt. In Windows 8 is de traditionele desktop eerder een extra werkvenster dan het hart van je besturingssysteem. En dit zal voor gamers en powerdesktop-gebruikers, die gewend zijn het maximale aan productiviteit uit hun besturingssysteem te halen, even wennen zijn.
Een ander nadeel van Windows 8 is de overstap naar een nieuw besturingssysteem, dat nooit echt vlekkeloos verloopt. Hardware-producenten moeten hun drivers zodanig updaten dat ze ook met het nieuwste besturingssysteem compatibel zijn, en niet iedereen is daar even snel mee. Dit betekent dat, mocht je geluidskaart nog niet werken, Microsoft hier niet direct schuld aan heeft en dus ook niet met een oplossing hoeft te komen. Nu is de overstap op grafisch gebied niet heel heftig, want Windows 8 behoudt de DirectX-11-ondersteuning die grotendeels ook al in Windows 7 aanwezig is, in plaats van een compleet nieuwe versie te introduceren. Aan de ene kant levert dit minder technische (game-)problemen op, aan de andere kant is het voor gamers niet nodig om het besturingssysteem te upgraden om games met de nieuwste DirectX te spelen.
Upgraden?
Als Windows 8 geen nieuwe DirecX bevat, hebben pc-gamers er dan wel baat bij om naar de nieuwste Windows te switchen? Heel weinig. Het nieuwe besturingssysteem bevat wel enkele optimalisaties voor het geheugengebruik en DirectX 11, maar daar merk je tijdens het gamen weinig tot niets van. De basis van Windows 8 ligt bij de stabiliteit van Windows 7, de grootste verandering wordt een cosmetische. Degene voor wie Metro een onmiskenbare verbetering lijkt, zullen de stap vast durven te nemen. Maar voor PC-gamers is er op dit moment geen technische reden om te upgraden. Maar ook (nog) geen reden om bang te worden.
Reacties op: Windows 8: vriend of vijand van de pc-gamer?
geert1
Ik vind de traditionele interface, die in essentie al sinds Windows 95 hetzelfde werkt, helemaal niet zo handig of doordacht, dus ik ben in principe wel in voor verandering. Het starten van een programma kan nu via het startmenu, de taakbalk én het bureaublad, terwijl geen van die drie opties naar mijn mening echt een handige manier is. Veel mensen houden hun bureaublad zelfs grotendeels leeg en gebruiken dus alleen het onderste balkje van hun interface om alles te doen. Vreemd gebruik van schermruimte als je het mij vraagt. Anderen knallen hun bureaublad vol met allerhande tijdelijke bestanden en ongeordende documenten. Ook niet echt iets wat ik zou willen zien op het beginscherm van mijn besturingssysteem. Het concept van wat grotere "tegels" met wat meer informatie en een groter klikoppervlak (zoals in Windows 8), vind ik dus een goed concept. Of het in de praktijk ook lekker werkt met muis + toetsenbord, dat moet ik nog even ondervinden, maar ik ben daar niet zo bang voor. En hoe vaak ik in de praktijk zal moeten overschakelen naar de desktopmodus bepaalt ook voor een groot deel de gebruikerservaring van W8.
Al met al lijkt het me, dat Windows 8 voor de casual thuisgebruiker helemaal niet slecht zal werken. Je plaatst je programma's als tegels in het hoofdscherm en je hebt alles bij de hand. Misschien dat Power-users vaak moeten switchen tussen de toch heel verschillende modussen (Metro en desktop), wat de ervaring misschien minder handig maakt. Het is een kwestie van proberen, en ik hoop dat iedereen zijn eigen mening zal vormen in plaats van weer aan collectieve Microsoft-haat te gaan deelnemen zonder onderbouwing. En als het dan alsnog niks blijkt te zijn, dan is het wachten op de volgende editie :)
brein
"is de schizofrenie van Windows 8. Het besturingssysteem wordt in tweeën gedeeld"
Schizofrenie heeft niets te maken met een tweedeling. Beter past de "DIS-Stoornis van Windows"
DIS staat voor Dissociatieve Indentiteits Stoornis. Wat wel betrekking heeft op een tweedeling.
Verder goed artikel! Het is goed om het ff op een rijtje te krijgen van wat er allemaal gezegd wordt en of het klopt.
MrOmegaForce1888
Egelmaster
Forsythia
manstrite
Marc19970606
Anaujiram
Was trouwens de naam Metro niet veranderd?
Gradok
Heel veel mensen zijn vergeten hoe slecht XP wel niet was het eerste jaar pas na SP1 werd het Acceptabel, SP2 maakte XP extreem populair en betrouwbaar.
Vista is net als ME een Frustratie je kon alles wel werkend krijgen maar voelde heel gefrustreerd.
Win7 is een Os waar ik nog nooit zo snel ben naar overgestapt Stuk betrouwbaarder bij introductie als je vergelijkt bij Vista en XP.
Zijn er eerder grote namen geweest ( in de game industrie? ) die negatief waren over een Windows Release? Zo nee dan hebben ze mogelijk een goed punt.
Win7 is er nog niet zolang in vergelijking met XP en zie het nut er ook nog niet van in? Denk dat men nog vrij lang op Win7 blijft en of wil blijven.
keepitfrosty
zanderb
-it-
geert1
Dat er een appstore in Windows 8 komt, vind ik op zich een prima idee. Game-ontwikkelaars zouden dit ook kunnen omarmen als een extra afzetkanaal. Als het straks gewoonte wordt voor casual gamers om af en toe een door die winkel heen te scrollen op zoek naar nieuwe spelletjes of programma's, dan kan dit veel kansen bieden aan uitgevers om hun game of app in de spotlight te krijgen. Microsoft strijkt een deel van de winst op, maar dit zie je ook in de mobiele appstores en daar werkt het model volgens mij erg goed voor alle partijen. Ook zie je daar juist enorm veel indie-games en apps door hobbyisten, dus ik zie niet echt een groot gevaar. Hoe zouden mobile games en apps zichzelf bekendheid moeten geven zonder een centrale appstore? De store laat je direct zien welke games populair zijn, welke goed beoordeeld worden, enzovoort. Er zijn dus zeker voordelen aan een centrale Appstore. Toch vind ik het wel fijn dat Windows 8 nog gewoon open is, zodat we via de browser alles binnen kunnen halen wat we maar willen.
De ontwikkelaars die kritiek hebben op Microsoft, zitten volgens mij vooral met het feit dat ze een percentage moeten afstaan aan Microsoft. Ze denken dus dat ze er geld mee verliezen, en brengen dat alsof het hele OS slecht is.
DanielVerlaan
Sorry, klopt helemaal! Alleen denk dat mensen eerder een beeld hebben van schizofrenie en de betekenis dan DIS-Stoornis :-) Maar je hebt helemaal gelijk! Thanks!
EDIT: Rustig maar en hold your horses, ik heb het al veranderd en bedoelde er - natuurlijk - niets kwaad mee. Nogmaals: bedankt voor de oplettendheid.
Cylob
Hellraidermike
Maar dit is gewoon windows 7 met wat tweaks en een tablet interface erover heen.
Als de tablet interface weg haalt heb je alleen windows 7. Ik heb gekeken wat er nieuw is, afgezien van de uitgebreidere task manager is er verder geen verschil.
Je kan niet eens radio luisteren bij internet explorer als je dit doet vanuit de tablet interface.
Conclusie: Windows valt nog steeds in het om en om releasen van zooi en goed spul.
Windows xp goed - windows vista slecht- windows 7 goed - windows 8 slecht
Baukereg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie
"Het woord schizofrenie betekent letterlijk "gespleten geest". Deze vertaling heeft tot nogal wat misverstanden rond schizofrenie geleid. Mensen die aan de ziekte lijden, hebben namelijk géén gespleten geest of hersenen die gespleten zouden functioneren. Ook is inmiddels bekend dat deze mensen géén gespleten persoonlijkheid hebben; ze bestaan niet uit meerdere, verschillende personen. Schizofrenie wordt namelijk vaak verward met dissociatieve identiteitsstoornis. De gespletenheid bij schizofrenie uit zich niet, zoals vaak wordt gedacht, in een meervoudige persoonlijkheid, maar in een beeld waarbij de samenhang in het denken, tussen waarneming en gedachten en tussen emoties en gedachten in ernstige mate is afgenomen, althans voor anderen minder goed invoelbaar is."
spreadthehate
coola
Tostigroover
Dissociatie, dichotomie, kloof, spleet, tweedeling… Allemaal woorden die de lading beter dekken want ze worden niet fout ingezet.