Achtergrond

Windows 10 buyers guide

Waar moet je op letten wanneer je Windows 10 wil kopen?

Geschreven door Michel Musters op
Het nieuwe besturingssysteem Windows 10 is vanaf vandaag verkrijgbaar. Wil je er ook mee aan de slag? Hier moet je op letten.

Een nieuw besturingssysteem is altijd een spannende release. Nieuwe features en mogelijkheden dienen zich aan, maar tegelijkertijd zijn er ook valkuilen waar je voor moet oppassen en prijzen die je in de gaten moet houden. Gamer.nl heeft alle informatie rondom Windows 10 verzameld in een handig overzichtsartikel.

Systeemeisen

De systeemeisen voor Windows 10 zijn niet heel hoog, maar het is toch goed er nog even naar te kijken. Dit is wat je minimaal nodig hebt voor het besturingssysteem. Windows 10 wordt een gratis upgrade vanaf Windows 7 en Windows 8, en je mag er redelijkerwijs vanuit gaan dat je Windows 10 gewoon kunt gebruiken als je dat al op je systeem hebt staan.

Processor: 1 Ghz of hoger
RAM (werkgeheugen): 1 GB (voor 32-bit) of 2 GB (voor 64-bit)
Schijfruimte: 16 GB (voor 32-bit) / 20 GB (voor 64-bit)
Videokaart: DirectX 9 of hoger
Schermresolutie: 800 x 600 pixels of hoger

Bron: PCMweb.nl

Wat kost Windows 10 precies?

Als je op dit moment nog op Windows 7, 8 of 8.1 zit, dan kun je kosteloos upgraden naar Windows 10. Dat kun je doen tot 29 juli 2016. Als je ná 29 juli 2016 alsnog een systeem hebt waarop je Windows 10 wilt zetten, moet je wel betalen.

Als je in het eerste jaar hebt geüpgrade, blijft Windows 10 in ieder geval de komende 10 jaar gratis. Microsoft heeft altijd gezegd dat Windows 10 'de laatste versie van Windows' wordt, en dat het geen nieuwe besturingssystemen gaat maken. In plaats daarvan gaat het bedrijf updates aanbieden die Windows telkens een stukje beter maken.

Wanneer kun je gratis upgraden?

Je kunt alleen gratis upgraden als je een legitieme installatie van Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 hebt. Als je bijvoorbeeld Windows 7 van The Pirate Bay hebt geplukt en je upgrade naar Windows 10, dan heb je nog steeds de illegale versie. Je moet dan betalen om alsnog een legitiem exemplaar aan te schaffen.

De prijs van die upgrade is nog niet bekend. Naar schatting ligt dat rond de € 100,- per licentie, maar dat is nog even gissen. Windows Insiders hebben geluk. Als zij via Windows Update upgraden naar de meest recente 'build' (10240) dan hebben zij gratis de definitieve versie van Windows 10.

Betalen voor OneDrive

Bij een gratis Microsoft-account krijg je standaard 15 GB aan opslag op de clouddienst OneDrive. Je kunt daarbij films, muziek of documenten opslaan op de servers van Microsoft - tot maximaal 15 gigabyte. Als je meer ruimte wilt kopen, heb je de mogelijkheid om dat bij Microsoft te doen. Dat kost je dan een paar euro per maand: 

€ 1,99 voor 100 GB
€ 3,99 voor 200 GB
€ 6,99 voor 1 TB

Betalen voor Office 365

Daarnaast is het mogelijk om een abonnement te nemen op Office 365, de online cloud-documentendienst van Microsoft. Dit is het gedeelte waar Microsoft zijn geld probeert te verdienen: Door zoveel mogelijk abonnees voor de cloud-dienst te krijgen. Je kunt Office 365 per maand kopen, of er een jaarabonnement op nemen. Voor de precieze prijzen kun je hier kijken, maar in grote lijnen is dit wat Office 365 kost:

Office 365 Personal: € 7,- per maand voor 1 installatie op 1 systeem
Office 365 Home: € 10,- per maand voor 5 installaties op verschillende systemen (ook mobiel, of meerdere desk-/laptops)
Office 365 Student: Gratis
Office 365 Online: Gratis
Office 365 Zakelijk: € 10,70 per maand per medewerker

Bron: PCMweb.nl

Wat hebben gamers aan Windows 10?

In het eerder vandaag verschenen artikel gaan we dieper in op de redenen waarom gamers over zouden kunnen stappen naar Windows 10. Lees het hier.

Connectie met Xbox One

De Xbox One en pc, alsmede een tablet of smartphone van Microsoft, staan met elkaar in verbinding dankzij Windows 10. Met de nieuwe Xbox app kan de pc gekoppeld worden aan de console en kunnen mensen Xbox-games op de pc spelen. Ook krijg je toegang tot de vriendenlijst en kun je chatten met andere Xbox-spelers. Microsoft heeft daarnaast aangekondigd te kijken naar de optie om pc-games naar de Xbox One te streamen, al is dit nog verre van bevestigd.

Game Bar

Daarnaast is het ook mogelijk om gemakkelijk pc- en Xbox One-gameplay op te nemen. Druk tijdens het spelen tegelijk op de Windows-knop en de letter G. Zo wordt de Game Bar geopend, van waaruit je screenshots kunt nemen, filmpjes kunt maken of toegang hebt tot de Xbox app. Opnemen op de Xbox One kon natuurlijk al, maar alle filmpjes die op pc worden opgenomen komen in de video-map van de pc te staan.

Drivers

Het is belangrijk om zodra Windows 10 geïnstalleerd is, op zoek te gaan naar de nieuwste drivers voor grafische kaarten. Zowel NVidia als AMD hebben al nieuwe drivers online geplaatst.

DirectX 12

Een belangrijke nieuwe feature van Windows 10 is dat het straks DirectX 12 draait. De cruciale laag tussen spel en hardware hebben we pasgeleden uitgebreid besproken, maar als onlosmakelijk deel van Windows 10 is het nuttig om de belangrijkste punten op te sommen: dankzij DirectX 12 maken games veel beter gebruik van je processor en het nieuwe opperstuurprogramma geeft ontwikkelaars de ruimte om ‘dichter op het metaal’ te programmeren. Of dat ook betekent dat pc’s net zo efficiënt worden als consoles, zoals de marketinghype ons wil doen geloven, is nog afwachten.

Cortana

Een grote toevoeging aan Windows 10 is Cortana, de slimme assistent van Microsoft die ook werkt op je telefoon. Cortana kan herinneringen aanmaken of agenda-afspraken maken, maar werkt op dit moment nog niet in het Nederlands. 

Let op: Cortana werkt alleen nog in het Engels, dus moet je je hele systeem ervoor op Engels zetten als je dat nog niet had.

Cortana instellen

Om Cortana op je systeem te krijgen, moet je de regio van je computer instellen op Amerikaans (of Brits). Je doet dat via het 'Actiecentrum', dat je kunt oproepen via de taakbalk.

Ga in het menu naar 'Alle instellingen'. Je komt nu in het vernieuwde 'Instellingen'-menu uit. Klik daar op 'Tijd en taal'. Klik op 'Regio en taal'. Hier kun je instellen welke taal je systeem krijgt. Klik op het balkje waar Nederland staat, en scroll naar beneden. Selecteer daar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt niet uit welke regio je kiest.

Om Cortana te activeren moet je systeem ook nog naar het Engels zetten. Je doet dat onder'Talen'. Klik daar op 'Een taal toevoegen'. Zoek in dit scherm naar 'Engels'. De talen staan in alfabetische volgorde, gesorteerd op de Nederlandse beschrijving. Je ziet nu Nederlands en Engels onder elkaar staan. Klik op Engels en vervolgens op 'Als standaard instellen'.

Log nu uit. Je doet dat via het startmenu - als je niet precies weet hoe dat moet kun je ookonze workshop over het startmenu bekijken. Als je opnieuw inlogt, staat je systeem in het Engels. Er is echter een grotere verandering: Je ziet linksonder een zoekbalk naast het startmenu staan. Daarmee kun je Cortana instellen.

Als je op de balk klikt, kun je linksboven kiezen voor de 'Settings'. Daarmee stel je Cortana in voor gebruik. Als je vanaf nu op de Windows-knop drukt, kom je in het menu van Cortana terecht. Je krijgt dan informatie te zien zoals het weer, het nieuws, of agenda-afspraken die je nog hebt.

Door PCMweb.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Voormalige ontwikkelaar Dead Island 2 vraagt faillissement aan Naughty Dog eert overleden vader van gamer
59

Reacties op: Windows 10 buyers guide

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  D4rKy28

  • 29 juli 2015 15:27
  gtx 980 ti sli
  4930k
  16 gb ram

  Dat is dan d4rky,s buyers guide :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 juli 2015 15:38
  mijn main pc blijft lekker op windows 7, iig nog een tijdje. Ben nu win10 aan het installen op mijn mediapc, daar gaan we de aankomende weken eens mee spelen qua win10.
  Nu eerst maar eens 11 dagen naar campzone.

  trouwens komt er nog een Tip de redactie knop?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 29 juli 2015 15:41
  Goed idee. Voor nu kun je gewoon tips sturen naar redactie@gamer.nl

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 juli 2015 16:08
  you got mail

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 29 juli 2015 18:14
  als je pc blijft hangen , maak dan meer schijfruimte vrij , dat probleem had ik namelijk ook :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 29 juli 2015 15:50
  ik heb 2 vragen:

  ik game best wel veel is windows 10 daarvoor geschikt? (ik heb nu zelf windows 7 premium home edition 64 bit)

  en waar kan ik hem doawnloaden?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 29 juli 2015 15:53
  Als het goed is staat rechts onder in beeld een icoontje waarmee je hem kan downloaden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 juli 2015 16:02
  Als je windows geupdated is, zie je wat michelMusters zegt rechts onder een icoontje waarmee je versie van windows 10 kan reserveren, als je dat voor vandaag al had gedaan, klik dan op het icoontje sluit hem daarna, waarna je hem opnieuw opend, dan krijg je de melding dat hij aan het downloaden is.

  Persoonlijk raad ik je af nu al windows 10 te installen voor games, wat ik nu veel lees is dat er nog veel problemen zijn qua drivers en games die nog niet goed draaien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 29 juli 2015 16:54
  en wat als ik geen icoontje rechtsonder heb?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Daeda

  • 29 juli 2015 16:57
  Ik kan niet linken omdat die verdomde spamfilter nergen over gaat, maar op The Verge staat een guide (frontpage ergens)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 juli 2015 17:21
  @vladimirr

  De guide waar Daeda op doelt vind je hier: answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_upgrade/i-want-to-reserve-my-free-copy-of-windows-10-but-i/848b5cce-958b-49ae-a132-a999a883265b

  De instructies zijn wat complex, maar te volgen. De genoemde fix werkt echter alleen op de Engelstalige versie van Windows. Ik heb thuis twee pc's staan die in aanmerking zou moeten komen voor de upgrade, beiden Windows 7, die ook niet de icoon laten zien. Zodra ik meer weet, laat ik het hier weten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 29 juli 2015 17:21
  Dan moet je windows update draaien, neem aan de je een legale windows hebt, anders werkt het niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 juli 2015 19:35
  @vladimirr

  Misschien dat dit bestandje je verder helpt: www.ghacks.net/download/114992/

  Dit is een .bat-bestand dat meerdere fixes en checks bevat. Zodra je hem hebt gedownload, zoek je in Start naar cmd.exe. Voer dat uit als Administrator, ga naar de bestandlocatie en voer het uit:

  Bv. (als je het .bat-bestand in Temp hebt geplaatst)
  cd C:\Temp
  Gevolgd door
  win10fix_full.bat
  En volg de instructies. Ik ben hem momenteel nog aan het uitvoeren, dus ik kan niet met zekerheid zeggen of het werkt, maar ik lees blije reacties. Succes!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 29 juli 2015 20:56
  lol ben pas 4 maanden een pc gamer, dus dat woord mooi knutselen vanavond :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 29 juli 2015 20:57
  en jongens allemaal bedankt voor jullie help!!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 juli 2015 21:05
  Ik ben er intussen achter waarom bij mij het icoontje niet verschijnt: m'n Windows-installatie is niet legitiem. Een geslaagde activatie alleen is dus niet voldoende. [Edit] Of wel, want volgens Windows zelf is mijn installatie wel gewoon legitiem. Updaten doe ik ook zonder problemen. Morgen maar eens de klantenservice proberen. Anders zoek ik een andere manier.

  Of je Windows legitiem is kun je hier checken: windows.microsoft.com/nl-nl/windows/help/genuine/what-is-validation

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 juli 2015 22:15
  @vladimirr

  Als je onverhoopt niet het Get Windows 10-icoontje krijgt, kun je via deze link Windows 10 alsnog downloaden: www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 29 juli 2015 17:23
  Overigens heb ik een paar maanden de Preview-versie gedraaid en daar heb zonder veel problemen op kunnen gamen. De drivers van Nvidia zijn in ieder geval klaar voor W10. Van AMD weet ik het niet, omdat ik daar momenteel geen recente kaart van heb liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 29 juli 2015 18:34
  kijk op de site van microsft daar is een direct link hoef je ook niet te wachten , ik kan de link niet plaatsen hier helaas geeft spam aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 29 juli 2015 18:34
  kijk op de site van microsft daar is een direct link hoef je ook niet te wachten , ik kan de link niet plaatsen hier helaas geeft spam aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.