1. Skylanders Giants

Elk jaar heb je wel vreemde hypes waardoor kinderen en ouders om geheel verschillende redenen emotioneel van worden. Die gektes over tollen, stickers en kaartjes waaien meestal zo weer voorbij. Met Skylanders is dat wel andere koek. Speelgoedfiguurtjes tot leven laten komen in een game, blijkbaar snapt elk kind dat onmiddellijk. Was 2011 nog het jaar waarin deze game verrassend uit de hoek kwam, in 2012 is Skylanders uitgegroeid tot een brede franchise met een vervolg op de console, twee iPad- en iPhone-games (binnenkort een derde) en merchandise als broodtrommels en dekbedden. Skylanders-games zijn stuk voor stuk aan te raden, voor zowel jongens als meisjes. De consoleversie Skylanders Giants is de perfecte game om samen met je zoon of dochter te spelen. Het heeft net de juiste moeilijkheidsgraad en de personages, teksten en beelden zijn van hoge kwaliteit. En niet stiekem levelen als de kinderen in bed liggen – die poppetjes onthouden alles!

Alternatief: Hoewel we nog geen definitieve review hebben, lijkt Epic Mickey 2 het beste alternatief voor een leuke game waarin je kunt samenspelen met je kind.

2. Pokémon Black & White 2

De criticasters komt het inmiddels de neus uit, maar Pokémon behoort nog steeds tot de grootste games waar jonge kinderen actief mee bezig zijn. Officieel Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2 geheten, lijken de nieuwste avonturen in de reeks minder spannends te brengen dan ervaren gamers zouden willen. Toch gaan de Pokémon-fans opnieuw compleet uit hun dak. En vergeet niet dat Pokémon elk jaar weer nieuwe fans aan de onderkant van de markt erbij krijgt. Dus ben je als ouder misschien verveeld met de zoveelste Pokémon voor je kinderen is het misschien de eerste echte kennismaking met een rollenspel. En op de een of andere manier weten ze hun weg te vinden in de Engelse teksten en menu’s. Heb je een 3DS, dan kun je ook nog Pokémon Dream Radar en de nieuwe Pokédex downloaden. Het is wel te hopen dat Pokémon-games ooit in het Nederlands worden vertaald, zodat kinderen er optimaal van kunnen genieten. Tot die tijd komen ze er met vallen, opstaan en een beetje hulp van vader of moeder wel uit.

Alternatief: Inazuma Eleven is voor veel Pokémon-gamers een leuke afwisseling. In dit simpele rollenspel fungeren voetbalpotjes als de gevechten en verzamel je nieuwe spelers met superkrachten. Vooral populair bij jongens.

3. Nintendo Land

Het leukste aan een gezin is dat het een soort vrienden zijn met wie je makkelijk afspreekt. Oké, dat is gechargeerd, want je vader als beste vriend beschouwen is natuurlijk gruwelijk. Maar geef toe, het klinkt als een goed excuus om met z’n allen achter de spelcomputer te kruipen. En hoewel er genoeg games zijn waarin je met en tegen elkaar kunt spelen, levert Nintendo Land op dat gebied toch wel het nieuwste van het nieuwste. Vooral het feit dat één speler een andere rol aanneemt door de informatie die hij op de tabletcontroller ziet, maakt deze spelletjes heel bijzonder. Een advies voordat Nintendo’s eerste HD-console via de juten zak de woonkamer bereikt waar deze game standaard bij zit: zorg dat er duidelijke afspraken zijn over wie de GamePad wanneer en hoe lang mag gebruiken.

Alternatief: Zijn ze bij je thuis allemaal niet zo vredelievend? Laat ze dan elkaar virtueel in elkaar timmeren in PlayStation All-Stars Battle Royale.

4. LEGO Star Wars

Met LEGO-games zit je eigenlijk altijd wel goed. De spellen zitten vol humor, makkelijke gameplay en te verzamelen extraatjes. Vooral de visuele combinatie van bekende franchise en de LEGO-blokjes zorgt voor een glimlach. Toch komt de Sint niet met elke LEGO-game weg bij de jongere spelers, want waar vaders en moeders misschien helemaal in een scheur liggen om een Lord of the Rings-game van LEGO-blokjes, hebben veel kinderen die films nog nooit gezien. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Pirates of the Caribbean. De veiligste keuze – en ook voor de ouders geschikt wegens jeugdsentiment – blijft toch LEGO Star Wars. Als je die games nog niet hebt als gamesspelend gezin, waar zijn we dan nog mee bezig?

Alternatief: LEGO Lord of the Rings is de allernieuwste LEGO-game.

5. Minecraft

Het grootste voordeel van een game in de winkel kopen is nog steeds dat je het kunt inpakken en dus cadeau kunt geven. Maar er zijn inmiddels wel heel veel games die je online aanschaft. En dat werkt dus niet voor de Sint. Toch kun je vooral bij kinderen daar wel iets op vinden. Als je kinderen zitten te popelen om eindelijk aan de slag te gaan met bijvoorbeeld Minecraft, kan de Sint bij Thinkgeek of Jinx een leuk T-shirt of een mok bestellen en alvast de game downloaden en installeren. Eigenlijk zou de Sint hier wel heel goed aan doen, want als je kinderen iets ouder zijn en bijvoorbeeld van knutselen of Lego houden, mag je ze Minecraft eigenlijk niet onthouden.

Alternatief: De Goedheiligman kan natuurlijk ook een iTunes-tegoedkaart verpakken zodat de kinderen helemaal zelf hun eigen games of content op de iPod touch of iPad kunnen kopen. Zijn ze gek op bouwen? Dan is LittleBigPlanet op de Vita een dikke aanrader.