Achtergrond
Xbox Game Pass

Wat Xbox Game Pass betekent voor de industrie

Nederlandse retailers verdeeld over Microsofts dienst

Geschreven door Jacco Peek op
Microsoft maakte deze consolegeneratie een valse start. Het verbieden van tweedehands games, een te allen tijde benodigde internetverbinding en de focus op de Amerikaanse huiskamer viel bij gamers niet in goede aarde. De afgelopen jaren zette Phil Spencer alle zeilen bij om de Xbox One op de kaart te zetten, onder andere met investeringen in exclusieve games en twee verbeterde versies van de console. Vorige maand kondigde het bedrijf ook aan dat alle nieuwe Microsoft-games op lancering aan de abonnementsdienst Xbox Game Pass worden toegevoegd, waarmee het plots een nieuw wapen vormt in de strijd tegen de concurrentie.

Xbox Game Pass bestaat namelijk al sinds de zomer van vorig jaar, maar wist tot voor kort weinig gamers te bekoren. De indiegames die erop verschenen waren voor het grote publiek te niche, terwijl elke Xbox-bezitter blockbusters als Halo: The Master Chief Collection al lang en breed heeft gespeeld. Nu vanaf 2018 alle exclusieve Xbox One-games op dag één beschikbaar komen op het platform, is die tien euro per maand opeens zeer aantrekkelijk.

Soort van Netflix

Voor de duidelijkheid: Xbox Game Pass is geen streamingservice zoals PlayStation Now of Netflix, maar biedt onbeperkte toegang tot games die spelers kunnen downloaden op de console. Een groot voordeel hiervan is dat games identiek spelen als de betaalde versie, omdat netwerkproblemen geen invloed hebben op de speelervaring. Hoewel het aanbod voor de hardcore gamer momenteel niet geweldig is, is er dankzij de sloot aan backwards compatible games en steeds recentere topgames genoeg om te uit te kiezen. Tel daar binnenkort Sea of Thieves, Crackdown 3, State of Decay én de mogelijkheid om Play Anywhere-titels op pc te spelen bij op, en Xbox Game Pass is lastig te weerstaan.

De vraag is uiteraard in hoeverre gamers bereid zijn nóg een abonnement af te sluiten naast bijvoorbeeld Xbox Live Gold. De reden dat diensten als Netflix zo populair zijn, is het feit dat er constant iets is om naar uit te kijken. Hoewel Phil Spencer benadrukt dat er een hoop exclusieve games in de pijpleiding zitten, zijn er tot nu toe slechts drie titels die Game Pass dit jaar interessant maken. Anderzijds is het opbouwen van een ‘eigen’ bibliotheek een forse psychologische drempel om het abonnement op te zeggen. Wanneer je eenmaal onbeperkt toegang hebt tot de nieuwe Halo, Gears of War en Forza, overweeg je mogelijk minder snel om daar weer afscheid van te nemen.

Wellicht is Game Pass een stap richting het daadwerkelijke Netflix-model waar al eerder naar werd gehint. Het streamen van games vereist geen bakbeest als de Xbox One X en is daarmee toegankelijker voor het grote publiek dat al omkomt in de apparaten. Microsoft timmert hard aan de weg om games ‘universeel’ te maken, met behulp van het veelgeprezen backwards compatibility en de voor sommige gamers nog onbegrijpelijke Play Anywhere-functie met Windows 10. De hardwareverkopen zijn lang niet slecht en het internet is nog niet klaar voor het streamen van games in 4K, maar in de toekomst gaat het Microsoft er alleen nog om of je een Xbox-gebruiker bent of niet. Een abonnementsdienst past perfect in dat plaatje.

Implicaties voor retailers

Xbox Game Pass is zeer aantrekkelijk voor gamers en een gewaagde zet om marktaandeel terug te winnen van Sony. Sommige retailers zijn echter minder positief over de dienst, vooral omdat het games in het algemeen verder devalueert. Volgens sommigen vormt Xbox Game Pass zelfs de nekslag voor de fysieke verkoop, omdat er een gapend gat zit tussen tien euro per maand en een adviesprijs van ongeveer 60 euro per game. Gamers die normaal gesproken Sea of Thieves voor de standaardprijs zouden kopen, zijn goedkoper uit als ze de game slechts een paar maanden spelen en de dienst daarna opzeggen.

Enkele retailers, zoals het Oostenrijkse Gameware, claimen zelfs te stoppen met de verkoop van fysieke Xbox One-games. Voor deze partijen is het niet alleen financieel onaantrekkelijk, maar voelt het ook als een poging van Microsoft om ze voor het blok te zetten. Een mogelijk gevolg hiervan is dat consumenten de PlayStation 4 wordt aangeraden in de winkel, omdat daar nu eenmaal meer games voor worden verkocht. Nederlandse retailer Gameshop Twente betreurt dan ook dat er steeds minder aanbod komt voor liefhebbers van fysieke games. Sinds de lancering van de Xbox One kopen winkels minder exemplaren in bij Microsoft, omdat blijven zitten met restpartijen veel geld kost. Hoewel de winkel geen speciale maatregelen neemt, ziet het de toekomst voor het aanbod in de Nederlandse binnensteden somber in.

Nederlandse winkels

Uit onderzoek van Gamer.nl blijkt dat de meeste retailers het schrappen van fysieke Xbox One-games uit het assortiment zeer overhaast achten. Webshop Bol.com zegt “niet per definitie” slecht tegenover Xbox Game Pass te staan en dat er momenteel geen concrete plannen zijn om de strategie te wijzigen. Ook Roy Swiers, rayonmanager bij Nedgame, verwacht niet direct grote verschuivingen: “Veel gamers bezitten nog steeds graag een fysieke uitvoering van een game waar ze veel om geven. Daarnaast komt er een groep gamers in aanraking met games die ze wellicht anders nooit gespeeld hadden. Deze verbreding van de horizon van gamers doet de industrie alleen maar goed. En laten we ook niet vergeten dat Xbox wel eerst de consument aan de Game Pass moet krijgen. Vooralsnog horen we zelden tot nooit klanten over deze service.”

Swiers ziet zelfs kansen voor gamewinkels als anderen stoppen met het verkopen van Xbox One-games en -hardware. Ook Game Mania ziet geen reden om Microsoft te ‘boycotten’, zegt Marketing Manager Tom Henderikx. In zijn opzicht heeft het bedrijf retailers nodig voor de verkoop van accessoires en consoles, dus blijft de samenwerking belangrijk. De winkel zoekt zelfs naar mogelijkheden om Game Pass op te nemen in het assortiment en samen met Microsoft fysieke games meer waarde te geven: “Als speciaalzaak is het belangrijk om zoiets als Game Pass aan te bieden voor gamers. Samen met Microsoft werken we hard om dit voor elkaar te krijgen, eveneens als een unieke versie van Sea of Thieves met een figurine. Zulke edities geven fysieke games extra waarde, naast dat je ze natuurlijk kunt ruilen of verkopen.”

Geen paniek?

Opvallend is dat Nederlandse verkopers niet onverdeeld opportunistisch of pessimistisch staan tegenover Game Pass. Enkele winkels, zoals Yourgamezone, verwachten dat er een daling in de afname van Xbox One-games ontstaat, wat gevolgen heeft voor de prijsstelling ervan. Andere winkels verwachten juist geen grote verschuivingen hierin, waardoor er eigenlijk geen reden is voor paniek.

Toch blijven het spannende tijden voor alle partijen. Net zoals Microsoft, uitgevers en retailers zullen we moeten afwachten wat Xbox Game Pass voor de industrie gaat betekenen. Een abonnement waarbij exclusieve games vanaf dag één beschikbaar komen, klinkt als een droom die uitkomt, al moet Microsoft gamers eerst overhalen om in te stappen. Mocht de line-up aan games voor 2018 en later worden uitgebreid met topgames, dan kan Game Pass zomaar een revolutie veroorzaken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nederlandse winkels zijn verdeeld over Xbox Game Pass Guerrilla geeft statistieken van één jaar Horizon: Zero Dawn
13

Reacties op: Wat Xbox Game Pass betekent voor de industrie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 8 maart 2018 09:36
  Sinds de Xbox One al alles digitaal. Puur gebruiksgemak. Aangezien ik de originele xbox en de 360 ook nog in huis heb staan verwacht ik toch niet dat ik de xbox one (of z'n grote broer de x) ga verkopen..

  Vind wel dat ze de prijzen nog te weining aanpassen. Aangezien je een heel gedeelte transport, verpakken en retail overslaat moeten digitale games een stuk goedkoper kunnen worden aangeboden..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 8 maart 2018 11:28
  @kleinekoosjer Prijzen blijft inderdaad een dubieus punt, al zijn er veel digitale uitverkopen die absurd lage prijzen vragen.

  Deze video speculeert over waarom retailprijzen vaak lager zijn dan digitaal: https://www.youtube.com/watch?v=1ODcpnJ3j54

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 8 maart 2018 11:32
  @JaccoPeek Ben benieuwd. . ik ga hem zeker bekijken. Tnx

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  boxmeer

  • 8 maart 2018 10:57
  De gamepass is een enorm goede zet van Microsoft. Een maand kost 10 euro, daarvoor krijg je meer dan 100 games. Vooral aangezien de nieuwste games er waarschijnlijk ook gelijk op komen.
  Veel mensen zullen ook gewoon lid blijven lijkt me, vanwege het relatieve lage bedrag.
  Briljante zet van Microsoft als je het mij vraagt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MaTriX

  • 8 maart 2018 13:00
  Voor mensen met relatief weinig knaken of voor gezinnen met kinderen is de game-pas de ultieme ervaring.

  Vind dit een goede zet van MS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 8 maart 2018 13:46
  Het is een leuk idee net als Netflix maar hoe gaat het met licenties en dat alles.

  Ik ben en blijf van de fysieke media. Heb van Stardew Valley later de fysieke release gekocht en ook al speel ik de digitale versie heb gewoon graag iets in de kast staan.

  En net als met de Xbox One X is het idee tof maar je moet wel games hebben. Ja de Xbox One X is de enige 4K console.

  Maar de PS4 krijgt dit jaar:

  God Of War
  Detroit: Become Human

  En als die dit jaar nog uit komt The Last Of Us 2.

  Wat heeft Microsoft? Geen flauw idee en dat is precies het punt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 8 maart 2018 13:51
  @bigds9fan Sea of Thieves, Crackdown

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 8 maart 2018 15:46
  @bigds9fan Je hebt toch ook alle multiplatform titels die dit jaar uit komen. Als je een 4K TV hebt en de mooiste console versie wil spelen dan moet je volgens de testen van Digital Foundry op Xbox One X spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 8 maart 2018 18:12
  @DarkRuleR Tsja maar de meeste Xbox One titels komen ook uit op de PC.

  En geen enkele console die DAAR in de buurt komt. Dan is de ideale combi een pc met Xbox controller voor de Multiplatform games en een PS4 voor de Playstation games.

  Dat zou mijn optie zijn. Omdat ik maar ruimte en geld heb voor 1 console en geen behoefte aan een game pc is de PS4 voor mij de juiste keuze.

  Want die heeft gewoon veel meer games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 9 maart 2018 07:46
  @bigds9fan Ik reageer alleen even op je vraag "Wat heeft Microsoft?"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ocima

  • 12 maart 2018 08:49
  En toch kwa exclusives een mindere console! Jammer…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ocima

  • 12 maart 2018 08:49
  En toch kwa exclusives een mindere console! Jammer…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Panzermeister

  • 12 maart 2018 22:46
  Ik weet niet of ik een voorstander ben voor een abonnement op games maar het is wel aantrekkelijker voor bepaalde dingen dan het fysiek kopen van een game. Bijvoorbeeld Sea of Thieves, het spel is totaal afhankelijk van een server en werkt niet standalone. Het heeft dus geen enkel nut om dit spel op disc te kopen onder het motto van 'dan heb ik het voor altijd' want het spel werkt niet meer als de servers offline gaan. Ik vind het zelfs crimineel dat dit soort games wel aangeboden worden op die manier, alsof ze daadwerkelijk je eigendom worden.
  Nee dan is een abonnement een eerlijkere manier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.