Achtergrond
Industrie

Gamer Jobs: Wat voor werk is er in de game-industrie?

Een baan in de game-industrie? Dit zijn de opties

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Zeggen dat je "iets met games" wilt doen is nogal breed. Er zijn tientallen soorten banen, en bij iedere vacature heb je andere talenten en een andere opleiding nodig. Wat voor werk is er precies in de game-industrie en hoe kom je ergens terecht? We zetten de populairste posities op een rij.

We bespreken in dit artikel wat je bij deze banen doet en wat voor opleiding je meestal volgen. Wil je een volledig overzicht van alle Nederlandse gamesopleidingen? Onze vrienden van Power Unlimited hebben ze eerder al eens op een rij gezet

Industrie

Ontwikkelaar

Wat je doet: Je bent verantwoordelijk voor de code die achter een game schuilt - wat in feite de basis van iedere game is. Waar een ontwerper bedenkt hoe een game in elkaar zit, is het de ontwikkelaar die deze ideeën daadwerkelijk een speelbaar geheel maakt. Een ontwikkelaar zit dagelijks urenlang diep in programmeertools.

Opleiding: Bij veel ICT-opleidingen leer je om te programmeren, zodat je uiteindelijk als ontwikkelaar aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld in Amsterdam een HBO-opleiding voor game-ontwikkeling volgen. Deze opleiding is onderdeel van het HBO ICT. In onder andere Rotterdam is een MBO-variant.

Werkgelegenheid: Als je kijkt naar openstaande vacatures in de gameswereld, dan wordt er het meest gevraagd om ontwikkelaars. Zelfs als er geen werk is binnen de game-industrie, kun je ook aan de slag als bijvoorbeeld applicatieontwikkelaar bij een softwarebedrijf. Voor ontwikkelaars is er daarom (relatief) veel werk.

Industrie

Designer

Wat je doet: De designer houdt zich bezig met het grote plaatje: hoe een game speelt, wat de gedachte is achter de gameplay en wat voor creatieve systemen daarin kunnen schuilen. Een hooggeplaatste designer is een soort van regisseur, die verantwoordelijk is voor wat een game 'goed' maakt.

Opleiding: Nederland heeft meerdere opleidingen voor gamedesign, waaronder in Breda, Hilversum en Utrecht. Het gros van deze opleidingen is op HBO-niveau. In onder andere Leeuwarden is een MBO gamedesign.

Werkgelegenheid: Gamedesign is een vrij specifieke hoek, waardoor je voornamelijk in de game-industrie kunt werken met de hierboven besproken opleidingen. Volgens recent onderzoek blijkt bovendien dat slechts 30 procent van de studenten met een game-opleiding ook in de industrie aan de slag gaat.

Industrie

Artist

Wat je doet: De designer bedenkt misschien dingen die de programmeur in elkaar zet, maar de artist maakt alle beelden waar de gameswereld op is gebaseerd. Zo zal deze tekenaar bijvoorbeeld de personages en concepttekeningen maken, die later door het ontwikkelteam worden gebruikt.

Opleiding: Nederland heeft meerdere opleidingen 'Game Artist', zowel op MBO- als HBO-niveau. We horen ook dat je soms met een andere tekenopleiding op de kunstacademie in deze hoek terecht kunt komen.

Werkgelegenheid: Hoewel lang niet iedere student in de gameswereld een baan vindt, kun je met je diploma ook aan de slag als artist voor bijvoorbeeld films of als algemeen illustrator. 

Industrie

Community manager

Wat je doet: Steeds meer games zijn online en dienstgericht, wat betekent dat er ook een community rond een spel ontstaat. Daarom is er in de afgelopen jaren meer vraag naar community managers. Deze managers zijn de link tussen de fans en de uitgever of ontwikkelaar, die spelers op de hoogte houdt van wat er zoal gebeurt.

Opleiding: De meeste community managers hebben een opleiding communicatie of iets vergelijkbaars gevolgd. Veel van deze opleidingen zijn op HBO-niveau, maar een MBO Communicatie bestaat ook.

Werkgelegenheid: Vooral grote, online games hebben een community manager nodig, wat betekent dat je al snel terecht zou komen bij bijvoorbeeld Guerrilla, EA of Activision Blizzard. Het meeste werk ligt echter in het buitenland.

Industrie

Public relations

Wat je doet: Waar een community manager de link is tussen een gamesbedrijf en zijn fans, praat de PR-manager namens het bedrijf met journalisten. Daarnaast ben je onder andere verantwoordelijk voor het verzenden van persberichten en recensiemateriaal.

Opleiding: Ook PR-managers volgen vaak een opleiding communicatie, net als de community managers hierboven.

Werkgelegenheid: Een gamesbedrijf heeft vaak meerdere ontwikkelaars, designers en artists, maar vooral bij kleine partijen is slechts één PR-manager te vinden. Grote ontwikkelaars hebben er meerderen, maar nooit heel erg veel. Er is daarom relatief weinig werk in te vinden.

Dit artikel is onderdeel van een nieuwe reeks artikelen op Gamer.nl die gaan over werken in de game-industrie. Elke donderdag is er een nieuw artikel over dit onderwerp op Gamer.nl te vinden. Daarnaast is jobs.gamer.nl gelanceerd, waarop je kunt speuren naar vacatures uit de game-industrie

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe trailer en releasedatum bekend voor Doom Gamer Jobs: Gamer.nl lanceert eigen vacaturesite
7

Reacties op: Gamer Jobs: Wat voor werk is er in de game-industrie?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Daeda

  • 4 februari 2016 16:33
  Even een toevoeging aan de software ontwikkelaar kant (althans, daar heb ik ervaring mee)

  Ben zelf afgestudeerd Master in Informatica. Geen slecht uitgangspunt voor een ontwikkelaarspositie bij een gamesontwikkelaar zou je zeggen. Toch komt dat bedrogen uit. In mijn ervaring staren veel devs zich scheel op portfolios (iets wat je als universitair geschoolde echt niet opbouwt) in plaats van op echte IT kennis. Dat maakte dat ik uiteindelijk toch (tot achteraf grote tevredenheid) heb gekozen voor een regulier IT bedrijf dat goede softeware ontwikkelaars wat beter op waarde weet te schatten. Betaalt nog beter ook.

  Maar de grote les voor als je iets zoekt: bouw een portfolio in de gamesrichting (geldt ook voor andere beroepsgroepen natuurlijk) want met alleen een goede dosis kennis kom je er in deze industrie gewoon niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inzanity_91

  • 4 februari 2016 16:52
  @Daeda
  Hey Deada,

  Erg bruikbare informatie, dank hiervoor!
  Zelf studeer ik Informatica op het HBO en wij zijn juist veel bezig met het opbouwen van een portfolio.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tielo

  • 4 februari 2016 18:13
  @Daeda helemaal eens, mensen die kleine games hebben ontwikkeld of zelfs levels bouwen of mods maken vaak meer kans.
  Ikzelf ben zonder enige vorm van ict opleiding aan het werk gekomen binnen de ict. Ik begon als servicedesk medewerker maar al snel leide ik een project bureau en werd project manager. Mijn voorkeur lag echter op het (her)inrichten van processen (incident, problem, change, release, financial, enz). Hoewel met moeite kwam ik met mijn mbo opleiding bij Logica terecht en stapte toen over op een baan bij een grote bank.
  Ik wil maar zeggen, opleidingen zegt bepaalt niet alles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wilmaster1

  • 4 februari 2016 19:25
  @Daeda het hebben van een goed portfolio is inderdaad erg belangrijk. Echter, afhankelijk van de richting die je zoekt moet je ook aan specialismen denken, en daar het portfolio op aanpassen. Binnen de AAA industrie zoeken ze minder vaak een algemeen programmeur, maar vaker een Physics, Engine of AI programmer.
  Als je bij een Indie ontwikkelaar wilt werken worden mensen met meerdere skills meer gewaardeerd, gezien slechts een handvol ontwikkelaars hetzelfde moeten bereiken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mbgames12

  • 4 februari 2016 20:05
  Ik ben nog lang niet toe aan überhaupt beginnen met een studie, naar desondanks vind ik dit wel een interessante serie. Ik denk er zelf niet aan om na mijn eindexamen een game gerichte studie te doen, maar aangezien ik aanleg heb voor wiskunde, en je daarmee vrijwel in elke sector kan werken, kan het nooit kwaad om dit een beetje te bekijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 5 februari 2016 14:52
  Klinkt superleuk zo'n baan als games ontwikkelen. Maar ik vraag me af of je er een baan in vindt. Dat in de tekst staat dat 70% ergens anders komt te werken zegt al iets. Ik denk dat je in ieder geval naar de Randstad moet. En dan zonodig dus moet verhuizen. De kansen lijken mij nog een stuk groter in het buitenland. En dan met name in de VS. Alhoewel er ook in Duitsland en Polen enkele goede studio's zijn als CD Project RED of Crytek. Dan moet je eigenlijk hopen dat je daar via een stage plek ofzo binnenrolt. Maar de concurrentie zal moordend zijn. Er zullen misschien 100 goede kandidaten voor een vacature zijnn.
  Als het niet lukt kun je nog altijd voor jezelf beginnen als ZZPer met wat kleine android games ofzo. Maar dan wordt het al snel meer een hobbie dan een echt beroep. Want hoeveel je ermee verdiend blijft dan toch erg onzeker. En dan zul je een ander baantje ernaast moeten nemen. In die zin lijkt het me een beetje op de kunstacademie of toneelschool ofzo. Maar goed op zich is dat een legitieme keuze als dit je droom is. Je moet je alleen realiseren dat het een risicovolle keuze is en dat dromen nu eenmaal niet voor iedereen uitkomen.
  Er zullen zeker enkele mensen hun droombaan gaan vinden in de geames indsutrie. Maar ik ben bang dat het ook voor de nodige mensen op een teleurstelling gaat uitdraaien als ze een baan erin gaan zoeken. En zelfs diegene die een baan vinden in de game industrie zal het niet voor iedereen de droombaan blijken. Sommige banen zijn leuker dan de andere. Alleen maar werken aan het porten van een PS3 game naar de PS4 lijkt me bijvoorbeeld niet bijster interessant. Daarnaast moet je onder stress werken onder harde deadlines.
  Maar goed. Ik heb wel respect voor mensen die de stap echt nemen. En er voor willen gaan. Realiseer je alleen wel goed van te voeren wat de risico's zijn. Ik zou als je een game opleiding woilt doen dan in ieder geval kiezen voor de games richting van een reguliere HBO informatica opleiding. Als het niet lukt in de game wereld kun je dan waarschijnlijk toch nog wel terugvallen op een baan in de reguliere ICT. Want daar blijft sowieso wel vraag naar.
  Succes aan iedereen die deze uitdaging aangaat. Ik hoop dat het je lukt en we dat we ooit nog games van jullie terugzien ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GerarDOS

  • 6 februari 2016 12:08
  @lightyears Over dat je naar de Randstad moet. Gamehouse zit in Eindhoven en Spil Games in Hilversum. Twee grote uitgevers (ook internationaal gezien) heb je daar al te pakken. Ook Groningen heeft de nodige studio's en ik denk dat je Duitsland wat makkelijk af doet. Frankfurt is echt een centrale hub voor uitgevers (Nintendo's Europese hoofdkantoor, Goodgame Studios).

  Het klinkt wat alsof je 'werken in de gameindustrie' wat gelijkstelt aan 'werken bij een uitgever van AAA-budgetconsole/PC-games.' Het is volgens mij wel gevarieerder. Ik ben het wel met je eens dat als dáár je interesse ligt, je lang kan wachten in Nederland. En ik denk dat het ook meer en meer een latere stap voor mensen is die in de gameindustrie gaan werken tegenwoordig: eerst bij een uitgever van eenvoudigere titels, ervaring opdoen en dan op een gegeven moment verder groeien naar een meer gespecialiseerde tak van games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.