Gamer Jobs: Wat voor werk is er in de game-industrie? | Gamer.nl

Gamer Jobs: Wat voor werk is er in de game-industrie? | Gamer.nl

Zeggen dat je "iets met games" wilt doen is nogal breed. Er zijn tientallen soorten banen, en bij iedere vacature heb je andere talenten en een andere opleiding nodig. Wat voor werk is er precies in de game-industrie en hoe kom je ergens terecht? We zetten de populairste posities op een rij.

We bespreken in dit artikel wat je bij deze banen doet en wat voor opleiding je meestal volgen. Wil je een volledig overzicht van alle Nederlandse gamesopleidingen? Onze vrienden van Power Unlimited hebben ze eerder al eens op een rij gezet

Industrie

Ontwikkelaar

Wat je doet: Je bent verantwoordelijk voor de code die achter een game schuilt - wat in feite de basis van iedere game is. Waar een ontwerper bedenkt hoe een game in elkaar zit, is het de ontwikkelaar die deze ideeën daadwerkelijk een speelbaar geheel maakt. Een ontwikkelaar zit dagelijks urenlang diep in programmeertools.

Opleiding: Bij veel ICT-opleidingen leer je om te programmeren, zodat je uiteindelijk als ontwikkelaar aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld in Amsterdam een HBO-opleiding voor game-ontwikkeling volgen. Deze opleiding is onderdeel van het HBO ICT. In onder andere Rotterdam is een MBO-variant.

Werkgelegenheid: Als je kijkt naar openstaande vacatures in de gameswereld, dan wordt er het meest gevraagd om ontwikkelaars. Zelfs als er geen werk is binnen de game-industrie, kun je ook aan de slag als bijvoorbeeld applicatieontwikkelaar bij een softwarebedrijf. Voor ontwikkelaars is er daarom (relatief) veel werk.

Industrie

Designer

Wat je doet: De designer houdt zich bezig met het grote plaatje: hoe een game speelt, wat de gedachte is achter de gameplay en wat voor creatieve systemen daarin kunnen schuilen. Een hooggeplaatste designer is een soort van regi eur, die verantwoordelijk is voor wat een game 'goed' maakt.

Opleiding: Nederland heeft meerdere opleidingen voor gamedesign, waaronder in Breda, Hilversum en Utrecht. Het gros van deze opleidingen is op HBO-niveau. In onder andere Leeuwarden is een MBO gamedesign.

Werkgelegenheid: Gamedesign is een vrij specifieke hoek, waardoor je voornamelijk in de game-industrie kunt werken met de hierboven besproken opleidingen. Volgens recent onderzoek blijkt bovendien dat slechts 30 procent van de studenten met een game-opleiding ook in de industrie aan de slag gaat.

Industrie

Artist

Wat je doet: De designer bedenkt mi chien dingen die de programmeur in elkaar zet, maar de artist maakt alle beelden waar de gameswereld op is gebaseerd. Zo zal deze tekenaar bijvoorbeeld de personages en concepttekeningen maken, die later door het ontwikkelteam worden gebruikt.

Opleiding: Nederland heeft meerdere opleidingen 'Game Artist', zowel op MBO- als HBO-niveau. We horen ook dat je soms met een andere tekenopleiding op de kunstacademie in deze hoek terecht kunt komen.

Werkgelegenheid: Hoewel lang niet iedere student in de gameswereld een baan vindt, kun je met je diploma ook aan de slag als artist voor bijvoorbeeld films of als algemeen illustrator. 

Industrie

Community manager

Wat je doet: Steeds meer games zijn online en dienstgericht, wat betekent dat er ook een community rond een spel ontstaat. Daarom is er in de afgelopen jaren meer vraag naar community managers. Deze managers zijn de link tu en de fans en de uitgever of ontwikkelaar, die spelers op de hoogte houdt van wat er zoal gebeurt.

Opleiding: De meeste community managers hebben een opleiding communicatie of iets vergelijkbaars gevolgd. Veel van deze opleidingen zijn op HBO-niveau, maar een MBO Communicatie bestaat ook.

Werkgelegenheid: Vooral grote, online games hebben een community manager nodig, wat betekent dat je al snel terecht zou komen bij bijvoorbeeld Guerrilla, EA of Activision Blizzard. Het meeste werk ligt echter in het buitenland.

Industrie

Public relations

Wat je doet: Waar een community manager de link is tu en een gamesbedrijf en zijn fans, praat de PR-manager namens het bedrijf met journalisten. Daarnaast ben je onder andere verantwoordelijk voor het verzenden van persberichten en recensiemateriaal.

Opleiding: Ook PR-managers volgen vaak een opleiding communicatie, net als de community managers hierboven.

Werkgelegenheid: Een gamesbedrijf heeft vaak meerdere ontwikkelaars, designers en artists, maar vooral bij kleine partijen is slechts één PR-manager te vinden. Grote ontwikkelaars hebben er meerderen, maar nooit heel erg veel. Er is daarom relatief weinig werk in te vinden.

Dit artikel is onderdeel van een nieuwe reeks artikelen op Gamer.nl die gaan over werken in de game-industrie. Elke donderdag is er een nieuw artikel over dit onderwerp op Gamer.nl te vinden. Daarnaast is jobs.gamer.nl gelanceerd, waarop je kunt speuren naar vacatures uit de game-industrie

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou