Achtergrond

Vrijmimod: De vijf beste Star Wars-mods

Het beste uit een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Steeg het midichlorian-gehalte in je bloed ook tot buitenaardse hoogtes toen je van de week de beelden zag van de nooit afgemaakte Arma 3 Star Wars-mod? Een nieuwe Star Wars-film en dito Battlefront zijn in aantocht, maar als je hier geen geduld voor hebt, zijn er altijd nog mods om het gat in je hart ter grootte van een Death Star te vullen.

Er zijn legio modifications te vinden die bijna elk spel wel van een Star Wars-sausje voorzien, maar bij onze zoektocht gaat onze voorkeur uit naar mods die het hele spel ombouwen, de ‘total conversion’. Als het gaat om multiplayer, letten we er op dat de game nog online wordt gespeeld. Het is een beetje jammer als je de moeite hebt gedaan om het allemaal werkend te krijgen en vervolgens te ontdekken dat je helemaal alleen bent. De indrukwekkende Galactic Warfare-mod voor Call of Duty 4 valt daarom af.

Star Wars: Warlords

Als er een spel is dat gemaakt lijkt te zijn voor de gigantische ruimtegevechten van de Star Wars-films, dan is dat wel Homeworld 2. Een game met reusachtige slagschepen die elkaar beschieten, terwijl kleine jagers en bommenwerpers tussen de kolossen door scheren is slechts een reskin verwijderd van het spetterende hoogtepunt aan het eind van Return of the Jedi. Dat is precies wat de makers van Star Wars: Warlords ook dachten. De Hiigarans en Vaygr zijn vervangen met de Alliance, Empire, Militia en CIS en zijn elk voorzien van tientallen schepen. Van de nederige TIE-Fighter tot de zonsverduisterende Eclipse Super Star Destroyer, alles is met indrukkend veel detail op correcte schaal nagebouwd, compleet met authentieke geluidseffecten. 

De installatie van Star Wars: Warlords is relatief lastig in dit tijdperk van de Steam Workshop. Als je de originele versie van Homeworld 2 hebt, kun je de inhoud van het gedownloade zip-bestand kopiëren naar \Homeworld2\Data. Vervolgens maak je een snelkoppeling van Homeworld2.exe en je voegt dan (via Eigenschappen) de volgende tekst toe aan het doel van de shortcut: ‘-mod PLANETPACK.big,SWSOUND.big,SWMUSIC.big,GENHODS.big,SHIPHODS.big,CORE.big’ (zonder de aanhalingstekens). 

Als je Homeworld: Remastered bezit, is dit proces gelukkig iets eenvoudiger, maar het principe is hetzelfde. Abonneer je eerst op de mod in de Steam Workshop. De mod wordt dan automatisch gedownload, maar vervelend genoeg niet naar de juiste locatie. Verplaats het bestand SWW06.big uit de diep genestelde submap van \Homeworld2Classic\DataWorkshopMODs\ naar \Homeworld2Classic\Data. Ook nu moet je een snelkoppeling aanmaken en aanpassen. Voeg ‘-mod SWW06.big’ toe en je bent klaar om dat rebelse uitschot te verpulveren.

Lasersword voor Chivalry: Medieval Warfare

Games die zwaardgevechten goed weergeven zijn dun gezaaid, maar Chivalry: Medieval Warfare doet een uitstekende poging. Met de Lasersword-mod komen we tantaliserend dicht bij de ultieme fantasie om eigenhandig Darth Vader te verslaan in een lichtzwaardenduel. De betrekkelijk eenvoudige mod vervangt het zwaardgekletter met het gezoem en gekraak van lightsabers. 

Om de Lasersword-mod te installeren moet je eerst in de Steam Workshop op ‘Subscribe’ klikken. Open daarna de launcher van Chivalry op en zoek rechts onderin naar de optie om alle inhoud van de Workshop te downloaden. Als dat is gedaan, start je de game en open je de console met de tilde-toets (boven de Tab). Met het commando ‘Open AOCFFA-DueloftheFatesV2?modname=LASERSWORD’ (zonder de aanhalingstekens) open de je Free For All-versie van de Bespin-map uit het filmpje met de mod ingeschakeld. Met ‘Addbots’ plus een getal voeg je dan een aantal computergestuurde spelers toe om neer te sabelen.

Thrawn’s Revenge II: Ascendancy

Naast een hele mond vol is Thrawn’s Revenge II: Ascendancy een uitgebreide mod voor de strategiegame Sins of a Solar Empire: Rebellion. Met de mod kun je het bevel voeren over de Imperial Remnant of de New Republic in de periode na de slag bij Endor, waar de tweede Death Star werd vernietigd. Bouw hele vloten aan sterrenkruisers, verover het hele sterrenstelsel en brul “It’s a trap!” als een eskader Star Destroyers plotseling vanuit hyperspace op je vlaggenschip induikt. De al zeer complete mod is voorzien van een volledig nieuwe tech tree en een strakke interface.

Nadat je de Ascendancy-mod hebt gedownload, kopieer je de Ascendancy-map in het zip-bestand naar \Documents\my games\Ironclad Games\Sins of a Solar Empire Rebellion\Mods-Rebellion v1.82. Zodra je de game hebt opgestart, ga je naar ‘Options’, ‘Mods’ en vervolgens schakel je de mod in. 

Faster Than Light

In The Empire Strikes Back vlucht Han Solo met zijn Millenium Falcon door een asteroïdegordel om van Destroyers en TIE-Fighters af te komen, terwijl ze zo snel mogelijk hun Hyperdrive proberen te repareren. Klinkt dat bekend? Voor Faster Than Light-veteranen wel. In FTL - Star Wars kun je met een hele keur aan Star Wars-schepen vijandige sectoren doorkruisen, terwijl genadeloze rebellen je achterna zitten. De mod heeft nog wat ruwe randjes en mist het nodige schrijfwerk om het Star Wars-universum echt tot leven te wekken, maar de diverse nieuwe schepen en wapens laten de potentie alvast zien. Zo vinden we het erg slim gevonden om de Drones uit FTL te vervangen met eskaders X-Wings en TIE-Fighters. 

Om de mod te kunnen spelen heb je eerst de Slipstream Mod Manager nodig. Installeer dit en volg de instructies als je de Manager voor het eerst opstart. Plaats het gedownloade ftl-bestand vervolgens in \Slipstream Mod Manager\mods, start de Mod Manager en selecteer de Star Wars-mod en klik op ‘Patch’. Als je Faster Than Light opstart, staan de Millenium Falcon, Victory Star Destroyer en Slave 1 op je te wachten.

Skyrim

Natuurlijk staat Skyrim in dit lijstje. Als een van de meest gemodde games van de afgelopen jaren heb je een hele selectie aan mods die de ijskoude provincie van Tamriel iets meer op Hoth laten lijken. Een van de meest complete pakketten is Jedi of Skyrim: KoTOR system, die naast de verplichte Lightsabers en Force Lightning ook verschillende Jedi- en Sith-Perks toevoegt. En inderdaad, dat is geen maan daar hoog in de lucht. Verder kun je mods als een Zabrak-ras of vuurwapens naar eigen smaak toevoegen.

Dankzij de uitstekende ondersteuning voor de Steam Workshop is het installeren van deze mods een eitje. Door je simpelweg te abonneren op de mods, installeer je ze vanzelf. In de launcher activeer je de aanpassingen door ze in Data Files aan te vinken. Die draken weten niet wat ze overkomen zodra je ze uit de lucht trekt als Bendak Starkiller.

Vanaf deze week behandelt Gamer.nl elke vrijdagmiddag populaire, interessante en bizarre mods.

Dit artikel delen:

Lees meer

Het nieuws van de week: Silent Hills officieel geannuleerd The Last of Us: Left Behind deze maand als standalone download
5

Reacties op: Vrijmimod: De vijf beste Star Wars-mods

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ThijsBarnhard

  • 1 mei 2015 17:22
  Een Star Trek FTL mod past eigenlijk beter, maar ik zeg geen nee tegen de mogelijkheid om met de Millennium Falcon te vliegen.!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 1 mei 2015 17:35
  Dan is dit je geluksdag, want die is er ook. :)

  Ik kan er helaas geen link van plaatsen, maar op het forum van FTL vind je de Star Trek Universe-mod.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • michiel_Reshift

  • 1 mei 2015 17:43
  Oeh die mos voor sins kende ik nog niet, en vol in de niet-cannon maar wel toffe periode. Thrawn was top! Van het weekend weer wat te doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 1 mei 2015 20:52
  jullie willen waarschijnlijk mass effect 3 mods wel even checken. kheb gehoord dat sommigen veel verder zijn gegaan met die sex scenes dan alleen maar een beetje bloot weergeven. vooral de Handsome Asari mod staat bij mij erg stijfjes :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • G.T

  • 1 mei 2015 23:05
  Dit is voor mij ook de rede waarom mods kosteloos moeten blijven, want deze mods zijn gemaakt met liefde, en niet om geld aan te verdienen. Zeker de eerste is zeer indrukwekkend!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.