Achtergrond
newfound courage

Voorspel: Lhbtq+-personages waren in 2019 vooral verborgen

Je moet er zelf naar op zoek

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Het is lastig om een lijstje met de beste queer gamepersonages van het jaar te maken wanneer ze zo goed zijn verstopt. Je moet er specifiek naar op zoek of er zelfs ergens anders over lezen. Hopelijk bieden games in 2020 meer ruimte voor iedereen.

Bij het verzamelen van de beste lhtbtq+-gamepersonages uit 2019 viel direct op hoeveel van deze personages eigenlijk niet meetellen als je alleen de games speelt. In januari bleek bijvoorbeeld dat Soldier 76 uit Overwatch op mannen valt, maar dat werd via een verhaal op de website van de game getoond. Net als eerder gebeurde met Tracer en haar vriendin. Speel je enkel de game? Dan weet je waarschijnlijk van niets.

Hetzelfde geldt voor personages uit Apex Legends en Borderlands 3. Makoa Gibraltar is bijvoorbeeld gay en Bloodhound non-binair, maar dat moet je eerst opzoeken. Deze personages hoeven natuurlijk niet rond te rennen met regenboogvlaggen, maar wanneer de ontwikkelaar op Twitter moet uitleggen hoe het zit, dan gaat het niet goed. Dat is namelijk nauwelijks beter dan J.K. Rowling die jaren later bevestigt dat Dumbledore gay is. Het telt niet echt.

Makoa Gibraltar

Als je er niet voor kiest, hoef je het niet te zien

In andere games valt op dat als er wel concrete queer personages en zelfs romances mogelijk zijn, je er specifiek naar moet zoeken en er voor moet kiezen. Wil je het niet zien? Dan heb je mogelijk niet eens door dat deze personages in de game zitten. Denk dit jaar aan Fire Emblem: Three Houses of Greedfall.

Waarom dat zo gebeurt is logisch. De makers denken op deze manier iedereen te kunnen bedienen. Zij die het niet willen zien, hoeven het niet te zien. Maar lhbtq+-representatie is niet alleen voor hen die er naar zoeken, het is juist ook voor anderen om er wat van te leren. Bovenal is het een vervelende boodschap als queer personages en relaties worden weggestopt. Alsof het toch iets verkeerds is.

Oud en gelukkig

Een meer positieve ontwikkeling is dat er dit jaar meerdere oudere stellen zijn te vinden. Zoals Sir Hammerlock en Wainwright Jakobs in Borderlands 3. Ook Life is Strange 2 valt hierin op. Deze game zou tot de laatste aflevering in de vorige categorie vallen, want spelers bepalen of hoofdpersonage Sean op jongens valt of niet. Maar in de vijfde aflevering kom je het oudere homostel Stanley en Arthur tegen. Deze geliefden zijn naar het kamp waar de jongens verblijven verhuisd, omdat ze samen willen leven zonder het gevaar van de wereld en het oordeel van hun families.

Als we aan queer personages in games denken, zijn ze meestal jong en weten ze nog maar net wie ze zijn. Oudere stellen die wellicht wat kalend zijn, een buikje hebben en na al die jaren samen nog veel van elkaar houden, doen veel voor het beeld rond homoseksualiteit.

parvati

Favoriete personages van 2019

Life is Strange 2 viel dit jaar sowieso positief op. Hoofdpersonage Sean ervaart niet alleen fysiek een reis, maar leert gaandeweg ook veel over zichzelf. Zo denkt hij na over zijn seksualiteit en de mogelijkheid dat hij ook op jongens valt. Het is niet alleen een realistische exploratie over een jongen die zijn seksuele identiteit ontdekt, maar ook een van de weinige voorbeelden van biseksualiteit in games. Mits de speler dat wil natuurlijk.

Om diezelfde redenen valt Parvati Holcomb uit The Outer Worlds op. Niet alleen is dit een erg goed geschreven personage, maar aseksuele personages komen praktisch niet voor in de game-industrie. Die kant van haar wordt tevens met alle respect en gevoeligheid neergezet.

Een interessante kleinere game is Newfound Courage, over de jonge Alex die zich door de reacties in zijn omgeving schaamt voor zijn homoseksualiteit. In een nieuw, vreemd dorpje maakt hij kennis met een jongen waar hij verliefd op wordt. Dat loopt echter niet zoals je zou verwachten. Maker Curtis Campion weet een verrassend gevoelig verhaal te schrijven rond thema's die we in andere games niet tegenkomen.

Hart vasthouden voor 2020

Dit jaar was dus wisselvallig voor lhbtq+-gamers die graag zichzelf herkennen in de games die ze spelen. Van vooruitgang is niet te spreken. Hopelijk is dat in 2020 anders, maar we houden ons hart vast. Bijvoorbeeld de trailers van The Last of Us: Part 2, die hinten (spoiler als je de trailers ontwijkt) naar het idee dat de vriendin van Ellie het loodje legt, waarna Ellie wraak gaat nemen.

Zo'n trailer zegt natuurlijk niets over de volledige game en waar het verhaal echt om gaat, maar menig queer gamer is al teleurgesteld in het narratief dat hiermee wordt gepresenteerd. 'Bury your gays' is een vermoeiende trope in populaire media, waarin queer personages razendsnel doodgaan en cishetero personages niet.

Ook Cyberpunk 2077 wordt interessant. CD Projekt Red lijkt voor het eerst echt werk te maken van het tegemoet komen van zijn diverse spelers. Onder andere met een inclusieve character creator, maar ook de belofte voor lhbtq+-romantiek. Spannend, gezien de geschiedenis van de studio. Maar wellicht ook juist een stap in de goede richting.

In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:

Dit artikel delen:

Lees meer

Untitled Goose Game is meer dan een miljoen keer verkocht De Top 100 van 2020 - Alle artikelen verzameld
22

Reacties op: Voorspel: Lhbtq+-personages waren in 2019 vooral verborgen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 31 december 2019 10:15
  Er zijn ook games die een verhaal vertellen waar je in mee moet gaan omdat de ontwikkelaars het zo gemaakt hebben. Net als een verhaal uit een boek lezen.
  Vrijheid om te kiezen hoe je wilt spelen is leuk maar niet voor alle games weggelegd. Maar wanneer het mogelijk is dan verwacht ik wel dat ze alle opties optimaal uit werken.

  ik zou het best treurig vinden wanneer de trend van "bury your gays" door zal zetten omdat het niet bij de mainstream zou passen. Er zijn maar weinig ontwikkelaars die zelf hun eigen game maken waar ze ongevoelig zijn voor commentaar van buitenaf en door zetten met hun eigen visie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 31 december 2019 16:45
  Ongeveer 5% van de mensen is lhbtq+. Volgens jullie zustersite insidegamer zijn er ongeveer 110 grote games uitgekomen afgelopen jaar. Jullie noemen in dit artikel al 13 personages op die er onder vallen. In de werkelijke wereld zie je ook niet aan iedereen hoe het zit, in films of boeken evenmin. Ik denk dat games een prima vertegenwoordiging zijn. Leestip du jour over dit onderwerp: The Madness of Crowds van Douglas Murray (die zelf gay is).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Shriko

  • 31 december 2019 18:08
  @Dr-Saint Het artikel gaat ook niet over de hoeveelheid, maar de zichtbaarheid en kwaliteit daarvan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 31 december 2019 20:18
  @Shriko klopt, maar in het echte leven is het toch ook niet continu van iedereen zichtbaar? Moet elk gay personage meteen de stempel "gay" krijgen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Valerium

  • 1 januari 2020 01:19
  @Dr-Saint Helemaal gelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 1 januari 2020 20:40
  @Dr-Saint In het "echte" leven is het meer dan zichtbaar als je een rondje loopt door de stad. Maar we hebben het niet hier over het echte leven, we hebben het over games.

  Als je als schrijver een karakter maakt dan geef je dat karakter karakteristieken die je naar voren wil laten komen. Dat kan van alles zijn, waaronder seksualiteit. Nee, niet iedere game hoeft dat te hebben. Maar bij de games waarin dit wel gebeurd, gebeurd het maar met voorzichtige stapjes, dat is precies wat dit artikel bekritiseerd. Niet dat we nog steeds niet weten of Doom Guy gay, straight, bi of wat dan ook is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:27
  @DevTrunks En seksualiteit is altijd zichtbaar toch? Wat jij moet beseffen is dat de mensen aan wie je over duidelijk ziet dat zij gay zijn, uitzonderingen zijn en niet het normale beeld van iemand die gay is. Het merendeel van de mensen die gay zijn hebben geen trekjes, zijn niet overdreven of hysterisch en associëren zichzelf ook totaal niet met de mensen die wel zo zijn, deze mensen doen namelijk alsof dat het enige beeld is wat gay moet zijn. Juist zij en de mensen die doen alsof gays zielig zijn en een voorkeursbehandeling nodig hebben zorgen ervoor dat het beeld wat er nu is in stand wordt gehouden en het zijn van gay nooit "normaal" zou worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:19
  @Dr-Saint Jij bent een intelligent persoon :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 3 januari 2020 09:40
  @Mmo-veteran dank u, u lijkt zelf ook niet op uw achterhoofd te zijn gevallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 21:05
  @Shriko het probleem is juist dat het zichtbaar moet zijn. Want dat zet het neer alsof het is speciaals en aparts is en dat is het niet, het is gewoon normaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 1 januari 2020 12:13
  Het spijt me, je komt mij een beetje over als een azijnpisser. In Harry Potter doet seksualiteit er niet/amper toe, dus waarom mopperen dat nu pas bevestigd wordt dat Dumbledore homoseksueel is? Idem voor Overwatch, seksualiteit heeft niet echt een rol in die game, dus waarom val je erover dat je er nu pas achter komt dat Soldier 76 homo is?

  Ja, de LBGTQ+-groep kan beter vertegenwoordigd in de entertainmentindustrie, maar jeetje, dat hoeft toch niet geforceerd? Ik zou liever natuurlijke rollen, goede films en verhalen zien die het thema gedegen neerzetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 1 januari 2020 20:29
  @Barton De argumenten voor Dumbledore en Soldier76 kan je net zo makkelijk weer omdraaien (wat dit artikel doet)

  Waarom zou je Dumbledore gay maken als het toch niet voorkomt in de serie?

  Waarom maak je de seksuele geaardheid van Soldier 76 bekend als dat geen rol speelt in de game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 2 januari 2020 12:38
  @DevTrunks vanwege een druk die uitgeoefend wordt door zgn Social Justice Warriors. Nogmaals, lees The Madness of Crowds eens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 2 januari 2020 21:18
  @Dr-Saint Dit is een stroman en houdt geen stand. Wederom kan ik het omdraaien. "Waarom zou je niet expliciet maken dat je karakter lbgtq+ is als je trost bent dat je er één hebt geschreven?"

  "Vanwege de druk van conservatieven"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 3 januari 2020 09:48
  @DevTrunks "vanwege het feit dat de meerderheid van de gays en de overgrote meerderheid van de bevolking er niet op zit te wachten". De meeste gays vinden het heel vervelend wat de SJW community aan het bewerkstelligen is, omdat ze hierdoor meer in hokjes geplaatst worden. De bron van deze info is uitvoerig en volledig onderzocht genoemd in The Madness of Crowds.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:06
  @DevTrunks waarom is het überhaupt een issue en waarom MOET iemand ervoor uitkomen. Waarom wordt dat verwacht. Waarom moet iemand die gay is uit de kast komen en hoeft iemand die hetero is nooit ervoor uit te komen. Dit zijn de vraagstukken die we moeten behandelen met zijn allen, en niet of mensen wel genoeg vertegenwoordigd worden. Gays zijn niet zielig en hebben het ook niet nodig om een voorkeursbehandeling te krijgen. Juist hierdoor zal het nooit worden gezien als normaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:29
  @Barton gedeeltelijk eens maar het aller belangrijkste is gays zijn niet anders, zijn niet apart en moeten dus ook niet een speciale behandeling krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Barton

  • 2 januari 2020 20:42
  @Mmo-veteran

  Eens hoor. Vind juist dat het er niet toe moet doen waar iemand op valt, omdat we in de eerste plaats allemaal gelijk zijn. En juist daarom benadruk ik natuurlijke rollen ook zo. We moeten niet gaan nitpicken, dat als er ergens een heterorelatie in zit, dan MOET er ook een homorelatie tegenover staan. Nee, juist als het niet meer opvalt, als het er niet toe doet, dan is het wat mij betreft een goede vertegenwoordiging.

  Toevallig kijk ik nu een Zweedse detective, waarin een van de mannelijke hoofdrolspelers nu heel casual een andere man heeft gekust. Heel natuurlijk, geen overdreven scène. Er wordt geen nadruk op gelegd, de beste man is gewoon gay.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:59
  @Barton precies man

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 2 januari 2020 20:03
  Juist het zo erg bestempelen houd de apartheid in stand en juist hierdoor zou het beeld van gays nooit genormaliseerd worden. Het grootste deel van de mensen die gay zijn, daar zie je het helemaal niet aan. Maar goed dat schijnt nogal moeilijk te bevatten te zijn voor veel mensen want mensen willen nou eenmaal alles en iedereen in hokjes plaatsen. Zo ook de schrijver van deze column.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.