Toen we een jaar geleden terugkeken op 2019, viel op dat de lhbtq+-personages in games dat jaar voornamelijk verborgen waren. "Hopelijk is dat in 2020 anders", schreven we. Nu kunnen we concluderen dat dit inderdaad het geval is.
Het gebeurt in populaire cultuur niet vaak dat queer personages de held zijn en de game-industrie loopt daar nog het meest in achter. Maar dit jaar gebeurde er iets bijzonders: de grootste hits van het jaar hadden lhbtq+-personages in de hoofdrol.
Ellie
Dat begon met The Last of Us: Part 2, waarin de lesbische Ellie de held is. Haar relatie met Dina vormt een rode draad in het verhaal. Dat Ellie het moeilijk vindt om uit de kast te komen bij Joel is tevens een belangrijk motief.
In de game heeft ook het nieuwe personage Lev een grote rol. Deze transgender jongen wordt verbannen uit zijn gemeenschap, waarna hij helaas alleen maar meer ellende meemaakt. In onze Voorspel over The Last of Us: Part 2 schreven we al: "Het lijkt alsof populaire cultuur eerst het lijden van queer personages moet behandelen, voordat deze personages gewoon kunnen bestaan."
In diezelfde categorie viel Tell Me Why dit jaar, van de makers van Life is Strange. Transgender man Tyler heeft hierin de hoofdrol, samen met zijn tweelingzus. Als je de juiste keuzes maakt, kun je een fijne relatie aangaan met een andere man in de game. Maar net als Lev is het verhaal van Tyler gevuld met lijden door zijn identiteit.
Hades
Waar dat in ieder geval niet het geval is, is in de heerlijke game Hades. De goden waar de personages op gebaseerd zijn, hadden het al niet zo op heteroseksualiteit. In de game wordt dat ook overduidelijk. Bijvoorbeeld in de relatie tussen Achilles en Patroclus, maar bovenal in die van hoofdpersonage Zagreus met de hunk des doods Thanatos. Ze kunnen met elkaar in bed belanden, al moet je daar wel echt wat voor doen.
Hades is sowieso een opvallende game voor Voorspel dit jaar. Iedereen in die game is namelijk sexy en dat gebeurt niet vaak. Meestal worden vrouwen hyper geseksualiseerd en krijgen mannen voornamelijk gespierde borstkassen. Het is duidelijk dat er in het team van Supergiant Games mensen werken die (ook) op mannen vallen, want niets anders kan die dijen van Dionysos verklaren. Of hoe in de geanimeerde trailer van Hades, Zagreus sensueel uit de poel des doods klimt.
Deze games laten niet alleen zien dat queer personages goede helden kunnen zijn, maar ook dat het niet altijd een negatief effect heeft op het succes van de games. Zowel The Last of Us: Part 2 als Hades waren succesvol en hebben een hoop prijzen in de wacht gesleept.
Talking about Bugsnax
Een game waar het ook opvallend goed ging dit jaar was Bugsnax. Juist deze game heeft verschillende queer relaties waarin het eens niet draait om het overkomen van ontberingen, maar gewoon personages die gelukkig met elkaar zijn in een vrolijke wereld.
Zo zijn Chandlo en Snorpy een fantastisch stel, met een jock en een nerd die enorm van elkaar houden. De game maakt zelfs de 'ze waren huisgenoten'-grap, maar maakt daarna extra duidelijk dat ze een relatie hebben.
Gay in Destiny 2
Ook in andere games doken er queer personages op. Vooral opvallend is Destiny 2. Robert Brookes, een van de schrijvers van de game, vertelde op Twitter dat hij lang niet wist dat hij biseksueel was door ontbrekende educatie. Daarom is representatie in populaire cultuur zo belangrijk en daarom wilde hij duidelijk maken dat de personages Saint en Osiris homo zijn en een relatie hebben.
Hij maakte zich zorgen dat de community hem zou beschuldigen van queerbaiting. Dat is als games - of andere populaire cultuur - hinten naar de queerness van bepaalde personages zonder het te bevestigen. Daarmee denken ze de queer gemeenschap te bedienen, zonder andere mensen tegen het hoofd te stoten door het concreet te maken. Maar Brookes schrijft: "Het is geen geheim, geen punt om over te speculeren, en niet een puzzel om op te lossen door de community. Het is hun. Dus ja, Saint en Osiris zijn gay. Dat zijn ze altijd al geweest."
Assassin's Creed: Valhalla doet het juist wat rustiger aan. Een paar jaar geleden waren we erg te spreken over Assassin's Creed: Odyssey, omdat je niet alleen met allerlei mensen het bed kon delen, maar de wereld ook nog eens gevuld was met beelden van naakte mensen. Odyssey was horny. Valhalla voelt alsof Assassin's Creed een koud bad heeft genomen. Ergens toepasselijk vanwege het Britse weer, maar ook jammer.
Zoveel haat
Het was dus een redelijk jaar voor lhbtq+-personages in games. Ze waren soms helden, konden leven zonder dat hun identiteit een reden was voor pijn en ze hoefden zelfs niet allemaal dood.
Dat er nog een hoop werk te doen is, wordt wel duidelijk uit de reacties die bovenstaande personages hebben losgemaakt. Dat je in The Last of Us: Part 2 een lesbische vrouw speelt, was voor veel gamers teveel. Net als het nieuws over de twee homoseksuele personages in Destiny 2. En dan hebben we het nog niet eens over de Cyberpunk 2077-fans die de transfobe marketing van de game koste wat het kost verdedigen.
Deze games laten niet alleen zien dat queer personages goede helden kunnen zijn, maar ook dat het niet altijd een negatief effect heeft op het succes van de games.
Iedereen mag een mening hebben, hoe achterhaald die ook is. Maar waar ben je mee bezig als je vervolgens niet alleen jezelf het plezier van een goede game ontzegt, maar ook nog eens je haat online brengt naar de mensen die de games maken en spelen?
Over Cyberpunk 2077 gesproken: met al die berichten over piemels die uit broeken barsten, een overmaat aan dildo’s en mannen die per ongeluk seks hebben met andere mannen, heeft Voorspel nog een hele kluif aan deze game.
In de rubriek Voorspel kijken we naar de verschillende manieren waarop seks en seksualiteit behandeld worden in games, via specifieke voorbeelden, trends uit de game-industrie en interviews. Lees ook eerdere afleveringen:
Reacties op: Voorspel: Lhbtq+-personages konden in 2020 ook helden zijn
fonsrutte
Ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo gek, als je als blanke hetero-sexuele man, zoals ik, totaal geen ervaring hebt met de dingen waar een homo-sexueel of anders-sexueel iemand dagelijks mee te maken krijgt dan kun je je daar echt geen voorstelling van maken.
Ik had het er ten tijde van de BLM-demonstraties met een Surinaamse vriend een discussie en pas toen drong tot mij door hoe naar dit allemaal is.
Wij denken, ach een racistisch grapje wat maakt dat uit. Ach zwarte piet wat maakt dat uit. Maar als je dit werkelijk iedere dag dit te horen krijgt dan is dat echt niet leuk meer.
Als er iedere dag een grap wordt gemaakt vanwege je overgewicht dan komt dat wordt het heel lastig dat als grapje te blijven zien.
Kortom, ik vind het dus goed dat dit in games zit, zo krijgen mensen eigenlijk een goed idee waar mensen allemaal mee te dealen hebben en hoe heftig dat kan zijn.
Het afdoen als mensen moeten zich niet zo druk maken is in ieder geval veel te makkelijk en je kan je er pas een voorstelling bijmaken als je het zelf maakt denk ik.
RevelRaya
MichelMusters
004
Zolang mensen dit verschil niet kunnen maken zal er druk worden gezet om niks meer te zeggen over bepaalde dingen waardoor een andere groep zich onder druk gezet voelt dat ze niks meer mogen zeggen en weer het tegengestelde effect oplevert. Ondertussen heb je een andere groep die echt een agenda hebben die hier gebruik van maakt.
Ik irriteer me er zelf kapot aan dat je zo weinig meer kan zeggen en ook aan de mensen die intentioneel andere kwetsen. Als gevolg kan niemand hier meer wat zeggen en ga hier niet in mee.
fonsrutte
004
Als iemand aangeeft dat deze het niet fijn vind om een bepaalde grap te horen is het sociaal om dit soort grappen niet te maken in het bijzijn van deze persoon of over deze persoon ook al is deze er niet bij.
Ik ben voorstander van open communicatie. Als je iemand net hebt leren kennen knal je niet gelijk harde grappen erin. Je leert iemand kennen en daarna kunnen sommige grappen wel of niet. Als iemand aangeeft problemen ermee te hebben stop je er mee.
Ik ben echter tegenstander van nergens grappen over maken WANT dan kun je niks meer zeggen omdat iedereen ergens wel aanstoot aan neemt. Het is geen zwart of wit wat de wereld helaas niet makkelijker maakt.
gotcha123
004
"Als ik mee lach ben ik een watje als ik het negeer een zeikerd en als ik boos zou worden dan kan ik nergens tegen"
Hier zit ook iets tussen. Je hoeft niet boos te worden of niks te zeggen, je kunt aangeven dat je het onprettig vind en of mensen rekening met je kunnen houden. Dit is voor veel mensen lastig, vooral als je je gekwetst voelt. Als mensen dan alsnog geen rekening met je houden lijkt het me geen fijn gezelschap.
Ik ben het met je eens dat het veranderen van gedrag moeilijk is en het word lastiger naarmate je ouder word. Ook sociale omgeving, druk en financiele situatie spelen een rol hierin.
racerozzy
Roy36NL
Maar om nu zulke maatschappelijke problemen door te laten sijpelen in games vind ik in mijn optiek wat zwaar. Ik betreed juist de virtuele wereld om juist te ontsnappen aan deze dagelijkse rompslomp. Ik wil gewoon een paddenstoel etende loodgieter op schildpadden laten stampen zonder mij druk te hoeven maken of hij eigenlijk een oogje op Luigi heeft.
fonsrutte
Het is zo makkelijk lullen vanuit een positie waarin je daar nooit mee te maken krijgt.
Ja je zal vast weleens uitgescholden zijn en daar zal je vast geen problemen mee gehad hebben, maar dat is echt niet te vergelijken met iemand die dat iedere dag voor zijn of haar kiezen krijgt.
En een Surinamer uitschelden voor aap is wel degelijk racisme en als je daar anders over denkt zou ik zeggen ga het eens proberen in de sportschool en kijken wat de reactie is.
Veel games spelen zich af in de huidige maatschappij of een variant daarvan en gezien er in onze maatschappij mensen zijn die homo zijn lijkt het me niet meer dan logisch dat dit ook in games voorkomt.
En het feit dat jij je druk zou maken als Mario daadwerkelijk een oogje zou hebben op Luigi zegt wat mij betreft genoeg.
Roy36NL
fonsrutte
Ik neem aan dat je wel begrijpt dat als een gekleurd iemand iedere dag voor aap uitgescholden wordt hij of zij dat niet heel relaxed vindt. Dat heeft niets met overgevoeligheid te maken. En het feit dat jij daar zo lichtzinnig over denkt en afdoet als kleinzerig geneuzel is nu juist de kern van het probleem.
Roy36NL
fonsrutte
Gekke Dirkie
Begrijpelijke stelling, maar ik leg je een situatie voor: twee kindjes slingeren in de rekken van een speeltuin. Ik zeg tegen jou: "het zijn ook net aapjes, hè?".
-Is dat racistisch als beide kindjes blank zijn?
-Is dat racistisch als een van de kindjes blank, en de ander donker?
-Is dat racistisch als beide kindjes donker zijn?
-Is het nooit racistisch?
-Hangt het af van de context of het racistisch is?
fonsrutte
Gekke Dirkie
Exalian-1
Bij games ging het voornamelijk om wat de main character doet in de game, en niet met wie ie het liefst het bed deelt, of dat ie zich niet in het juiste lichaam voelde, etc.
Ik had verder nog een mooie toelichting en voorbeeld hierover, maar blijkbaar kan ik dat niet delen. "Post contains too many offensive words, please edit your post" kreeg ik dan.
Nou, ik kan je verzekeren: er zat geen één, maar dan ook echt geen één offesive woord in! Ik heb dan ook een e-mail gestuurd naar de redactie om mij aan te tonen welke woorden dit dan zouden zijn.
fonsrutte
Ik bedoel dus juist dat homosexualiteit iets vanzelfsprekends is/hoort te zijn dat het je niet stoort dat het in een game zit.
"Bij games ging het voornamelijk om wat de main character doet in de game, en niet met wie ie het liefst het bed deelt, of dat ie zich niet in het juiste lichaam voelde, etc."
Het grappige is dat het vaak zo is dat als het er wel in zou zitten en het om een man en een vrouw gaat dat ineens wel ok is. Als het ineens om 2 mannen of 2 vrouwens gaat ineens een discussiepunt is.
Het kan zijn dat jij liefde helemaal uit je games wil hebben, maar dan ook alle vormen/varianten van liefde neem ik aan en geen uitzondering willen maken voor liefde tussen hetero's.
Ik kwam het filter ook tegen, ik vermoed dat dat te maken heeft met die spam posts van een tijdje terug.