Tip 1 - Kom van je reet af, in ieder geval een halfuurtje per dag

Het is natuurlijk een logische principe: voor een gezonde levensstijl, is niet alleen goed en gevarieerd eten van belang, maar ook veel beweging. En laat het traditionele gamen zich daar nou niet zo goed voor lenen. Schutte: “Gamen is een activiteit die weinig beweging vergt, omdat je meestal gewoon stilzit. Als je dan alsnog de hele dag door eet, is dat ongezond voor je vitaliteit en je conditie. Je bent overigens tijdens het spelen wel erg mentaal actief, maar voor een écht gezonde levensstijl is vooral lichamelijke inspanning van belang. Het is daarom nodig iedere dag een half uurtje actief te bewegen.” Middenin een lange World of Warcraft-sessie loont het dus eventjes wat sprintjes te trekken. In het echt dan, niet in Azeroth.

Tip 2 – Weet wat je eet, ook tijdens het eten

Gamers hebben hun handen vol aan het spelen van games. Ook letterlijk. Als je honger hebt tijdens het gamen, is het eten met één hand daarom een aantrekkelijke optie. Zeker gezien je met die andere, vrije hand wellicht nog een voorzet kan geven in FIFA of een paar aanvallen in kunt zetten in Guild Wars 2. “Niet doen”, raadt Schutte aan. “Bij eten is het van belang dat je het met aandacht doet, dan ben je dan niet. Wie ongemerkt eet, eet over het algemeen meer. Je krijgt dan niet het seintje van je lichaam dat je verzadigd bent, omdat je met andere zaken bezig bent.”

Tip 3 – Drank maakt dikker dan je lief is

“Voor gamers is het vooral handig te letten op wat ze drinken bij het eten”, zo beweert Schutte. Tja, zo’n fles cola is natuurlijk handig (ook als ‘ie leeg is, al weten waarschijnlijk enkel de echte clanspelers waarop wij doelen), maar gezond is anders. “Kies voor water en thee, en niet voor allerlei gezoete en alcoholische dranken. Die leveren extra calorieën die je eigenlijk moet verbranden, en die verbrand je niet als je tijdens het gamen stilzit.”

"Kies voor water en thee, en niet voor 
allerlei gezoete en alcoholische dranken."

Tip 4 - Maak het jezelf niet te moeilijk

Het is een mythe dat gamers niet graag in de keuken komen, want lauw bier smaakt natuurlijk nergens naar. Toch is het best mogelijk die keukenapparatuur ook voor andere doeleinden te gebruiken. En je hoeft dan niet eens zwetend achter het fornuis te staan. “Een maaltijd bereiden hoeft niet lang te duren. Je kunt afhankelijk van je budget bijvoorbeeld kiezen voor halffabricaat. Dus koop aardappeltjes die al gesneden en geschild zijn, kies voor voorgewassen groente en schaf vlees aan dat snel bereid is. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden die gezond zijn, die zijn er genoeg. Bijvoorbeeld maaltijden met een ruime portie groenten, wat vleesvervangers en een beetje aardappels, pasta en rijst”, aldus Schutte.

Tip 5 - Eet gewoon helemaal niet tijdens het gamen

De laatste tip, is eigenlijk ook gelijk de meest logische. Schutte gaf het al een beetje aan bij tip twee, maar je doet er goed aan gewoon helemaal niet te eten als je als je gamet. “Het allerbeste? Drie keer op een dag pauze nemen, als je naar het toilet gaat bijvoorbeeld, en dan ook gelijk even een goeie brood- of warme maaltijd naar binnen werken.” Als je dat dus volhoudt en tussendoor niet snackt, ben je goed op weg naar een gezonder leven. Zeker gecombineerd met de andere tips.

Bonustip – Prestatieverhogend voedsel bestaat niet

Helaas, maar waar: tovervoedsel bestaat niet. “Voor een goede prestatie is veel van het spel kennen en het veel spelen, het allerbelangrijkst”, zegt Schutte. Toch heeft Schutte wel ander devies dat je op het online strijdveld helpt. “Als je veel achter de pc zit en niet buitenkomt, word je behoorlijk duf. Dat is niet goed voor je concentratie. Je denkt te winnen door lang achter de computer te zitten, maar het is verstandiger een blokje om te gaan.”

Oh, en als je aan al deze tips maling hebt? “Dan word je dik”, aldus Schutte. Duidelijke taal: bewegen en goed, bewust en gedoseerd eten is het devies.