Er is één verrassing in games die altijd een glimlach op ons gezicht tovert: de easter egg, een grappige goed verborgen boodschap van een ontwikkelaar. Om er een te vinden moet je goed zoeken en zelfs dan heb je kans dat je er geen tegen het lijf loopt. Een echte easter egg is namelijk zo goed verborgen dat je haast geluk moet hebben om ‘m te ontdekken. Zo is de vreugde als je ‘m vindt enkel groter. Precies zoals het een goed paasei betaamt. Omdat je in je zomervakantie vast iets beters te doen hebt dan het doorspitten van je spellenstapel, zetten wij de vijf leukste easter egg(-game)s voor je op een rij.

GTA: San Andreas

Geloof het of niet, maar er zijn gamers die daadwerkelijk op zoek gaan naar easter eggs. De driedimensionale delen uit de Grand Theft Auto-serie zijn voor hen een goudmijntje. Rockstar staat bekend om zijn subtiele grapjes en verwijzingen in games, waarvan de gigantische paarse dildo in het politiebureau van San Andreas een klassiek voorbeeld is. Ook Rockstar beseft natuurlijk dat het een van de vele charmes van de Grand Theft Auto-serie is en besloot in diezelfde game de paasei-jagers goed voor de gek te houden. Als zij alle hoeken van San Andreas hadden uitkamde, kwamen ze uiteindelijk deze melding tegen op een brug.

‘Niets te zien hier, loop maar weer door!’ Tja, het is misschien niet de meest nuttige easter egg, maar desalniettemin een leuke verrassing. Zeker als je beseft dat de grootste easter egg (hoewel het eerder een hack is) uit San Andreas zich pas veel later zou tonen: de Hot Coffee-mod.

Metal Gear Solid

Door zijn unieke gaven weet de vijandige Psycho Mantis alles van jou. Tenminste, zo leek het in 1998, toen het eerste deel uit de Metal Gear Solid-serie op de Playstation verscheen. Als Snake het op een gegeven moment moet opnemen tegen de gevorderde paragnost, vertelt Mantis hem het een en ander over jouw spellenvoorkeur. “Ahh, je houdt van Castlevania, nietwaar?” Verdomme, hoe weet ‘ie dat?!


Het trucje is eigenlijk heel simpel. Psycho Mantis is niet daadwerkelijk helderziend (goh), maar zoekt op je Playstation-memory card naar spellen waarin jij vaak je voortgang hebt opgeslagen. Het is een gewiekst trucje waardoor je als klein kind echt eventjes verbluft naar de tv staarde. Gelukkig duurde het niet lang voordat broerlief uitlegde hoe het werkelijk zat. Later, in Metal Gear Solid IV, probeerde Mantis het nogmaals, maar kwam hij van een koude kermis thuis: “Waar is je memory card nu? Verdomme, je vaardigheden zijn beter geworden!“


Saints Row II

Ontwikkelaar Volition, die ook zijn easter eggs met Rockstar gemeen heeft, wijdde in Saints Row 2 een aantal easter eggs aan zichzelf. Zo bestaat er een heus Volition-eiland in de game. Als je met een helikopter noordelijk van de gevangenis vliegt, zie je in de verte langzaam een klein eilandje opdoemen (door de pop-in kun je het haast niet missen!) dat geheel in het teken staat van de ontwikkelaar. Toch was die ode alleen niet groot genoeg, want Volition heeft ook zijn eigen kantoor in de game verwerkt. Helaas is er niemand aan het werk. Verklaart dat misschien waarom de Red Faction-serie onlangs door THQ de nek is omgedraaid?

Diablo II

Afgaande op de sfeer in de spelwereld, verwacht niemand tijdens het spelen van de Diablo-serie lachend achter zijn pc te zitten. Over de eerste Diablo ging echter een nogal hilarisch gerucht: het spel zou een verborgen koeienlevel bevatten. Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het natuurlijk ook… tot Diablo II verscheen. Daarin ontdekte spelers na wat experimenteren het inmiddels befaamde ‘Secrew Cow Level’. Je moest eerst het spel voltooien en een bepaald quest-voorwerp bezitten, want pas dan kon je het rode portaal creëren dat je naar een heide met koeien transporteerde. Het aangezicht was niet wat je verwachtte: de koeien waren sterk, stonden op twee poten en stormden in groten getale op je af. En als je hun leider vermoordde, kon je het portaal nooit meer openen. Al snel werd het level populair onder de community en bleek het ook daadwerkelijk bruikbaar voor de vordering van je personage vroeg in de game. “Moo!”


World of Warcraft

Als laatste bespreken we – hoe kon het ook anders – wederom een Blizzard-game. En terecht. De studio heeft door de jaren heen bewezen de koning van easter eggs en aprilgrappen te zijn. Natuurlijk blijkt dat vooral uit het paradepaardje World of Warcraft. De MMO kent er werkelijk te veel om op te sommen. Personagenamen als Haris Pilton (Paris Hilton), dwergen die "Mortar combat!" (“Mortal kombat!”) uitschreeuwen nadat ze de Evil Dead-films heben citeerd en een gevecht tegen de gigantische Gahz'rilla (Godzilla)… We kunnen nog wel even doorgaan. De gehele lijst vind je hier.


Gamer.nl zomermodus: Dit artikel valt onder de Gamer.nl zomermodus. In de zomer komen er minder games uit. Om toch interessante content te bieden, hebben we elke werkdag een andere rubriek op Gamer.nl. Elke vrijdag presenteren we een lijstje van vijf of tien games of dingen die aan games gerelateerd zijn, met elke keer een andere insteek.