CastleMiner Z

Prijs: 80 MS Points

Laten we meteen beginnen met de populairste Xbox Live Indie-game op dit moment: het meer dan één miljoen keer verkochte CastleMiner Z. CastleMiner Z is een Minecraftkloon… met zombies! Als je in deze blokkerige wereld denkt rustig met je pikhouweeltje rond te kunnen banjeren, heb je het mis. Voortdurend zul je over je schouder moeten kijken of er niet ineens een ondode aan je schouder zit te knagen.

In je eentje offline, of met zijn vieren online kun je in de verschillende modi proberen zo lang mogelijk te overleven in een vooraf gebouwde wereld, of zelf proberen een fort te bouwen dat bestand is tegen de hordes zombies. Er is zelfs een ondode draak te vinden in de wereld en als je die vindt, speel je een nieuwe modus met nog veel meer ondode draken als vijanden vrij. Al met al dus een zeer complete game die zowel in je eentje als met vrienden tof is. Online is de game met maximaal acht mensen te spelen. Een splitscreenmodus ontbreekt helaas; samen op de bank de zombieapocalypse overleven is dus geen optie.

Score Rush

Prijs: 80 MS Points

Het twin stick shootergenre is zelden geschikt voor mensen met epilepsie en Score Rush brengt daar geen verandering in. De game doet een beetje denken aan Beat Hazard, met overdreven veel lichtflitsen per afgevuurde kogel; en er worden veel kogels afgevuurd.

Score Rush laat je de strijd aangaan met negen verschillende bosses, die je zo snel mogelijk moet zien om te leggen. Ondertussen word je van alle kanten belaagd door kleinere vijanden, waardoor het scherm eigenlijk non-stop uit elkaar scheurt van het geweld dat te zien is. Leuk detail is dat je aan het eind van de rit - als je 'm ofwel uit hebt ofwel zelf dood bent - te zien krijgt hoeveel kogels je hebt afgevuurd en hoeveel daarvan raak waren. Alsof je in je eentje nog niet genoeg kogels afvuurt, is de game ook nog met maximaal vier man op één scherm te spelen. Het is een shoot 'm up die niet of nauwelijks onderdoet voor de duurdere, 'professionele' games die we op Marketplace aantreffen. "A short, intense burst of pure gameplay," aldus de maker. Treffender hadden wij het niet kunnen verwoorden.


The Impossible Game

Prijs: 80 MS Points

Een game die zijn naam eer aandoet. Als je bij het eerste obstakel al drie keer achter elkaar af gaat, snap je dat deze game inderdaad redelijk pittig is. The Impossible Game is een platformer, waarin je een oranje kubus bent. In hoog tempo moet je obstakels trotseren door te springen. Dat klinkt simpel, zeg je? Zodra je je eerste controller uit frustratie kapot hebt gesmeten, kom je daar wel op terug! De onderstaande trailer laat zien wat voor krankzinnig inschattingsvermogen je nodig hebt om deze game tot een goed einde te brengen.

The Impossible Game onderstreept waar Xbox Live Indie Games voor bedoeld is. De game blinkt uit in zijn eenvoud. Een blokje, wat obstakels, een pompende maar simpele soundtrack en slechts één knop van de controller die je gebruikt. Toch is het de meest uitdagende, frustrerende maar tegelijkertijd verslavende game die we gespeeld hebben. Je wilt zo graag verder komen, maar botst toch iedere keer weer ergens tegenop.

 

I MAED A GAM3 W1TH ZOMBIES 1NIT!!!1

Prijs: 80 MS Points

Eigenlijk is de naam van deze game al redden genoeg om ‘m te willen. Gelukkig is het niet de enige trekpleister. I MAED A GAM3 W1TH ZOMBIES 1NIT!!!1 (ja, dat is echt de correcte titel) is een twin stick shooter met, zoals de titel al enigszins weggeeft, zombies. Hordes zombies welteverstaan. Het scherm is al snel volledig gevuld met lopende ondoden die niets liever doen dan jou ‘dedz!!1’ maken. Gelukkig ben je goed bewapend. Shotguns, vlammenwerpers, raketwerpers en zelfs een soort futuristische laserwapens, van alles is op te pakken en te gebruiken.

Minstens net zo bijzonder als de titel van de game, is de soundtrack. Deze legt je precies uit wat de game is en hoe je ‘m moet spelen. “You better shoot them, or you gonna die!” Okay, bedankt voor de tip! Het speelveld begint als een kaal grasveld, maar verandert gaandeweg in een soort disco (past bij de soundtrack) waardoor I MAED A GAM3 W1TH ZOMBIES 1NIT!!!1 in een grafisch spektakel verandert. Jammer genoeg worden de zombies af en toe afgelost door een soort vreemde bacteriën en Snake-achtige (je weet wel, die Nokia-klassieker. Niet Solid Snake) figuurtjes. Deze intermezzo's zijn beduidend minder spannend, maar gelukkig wacht er altijd een nieuwe zombiehorde op je. Of je nu alleen speelt of met z'n viertjes.


Sticky Bump

Prijs: 80 MS Points

Sticky Bump is een botsautogame en dat gegeven op zich is al redelijk uniek. Toch is het geen game waarin je alleen maar nutteloos op elkaar inbeukt. Het speelveld ligt bezaaid met kisten die als obstakel dienen, en pylonen. Aan de spelers de taak deze pylonen binnen een vooraf bepaalde tijd op te pakken met de kleverige bumpers - de Sticky Bumps - en af te leveren op een specifiek punt. Lever je de pylonnen in voor punten, dan verandert je auto in een Bully. Als pestkop is het je doel de andere Stickies dwars te zitten. Want alleen door tegen een Sticky aan te stoten, kan een Bully zelf weer een Sticky worden en punten verdienen.

Zo ontstaat een heel dynamisch en chaotisch speelveld. Als één van de maximaal vier spelers kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk pylonen af te leveren en de gegeven tijd maximaal benutten, of juist snel alle dichtstbijzijnde pylonen in te leveren en vervolgens juist je medespelers dwars zitten. Het is een kwestie van afwachten tot één van je vrienden roept "met zijn allen op hem!". Sticky Bump laat je voortdurend afwegingen maken tussen voor eigen succes gaan, of je vrienden tot in het extreme te sarren. Die balans is erg goed, mede dankzij de simpele opzet van de game. De game bevat geen singleplayer en dat is maar goed ook; je gaat immers ook niet alleen naar de botsautootjes op de lokale kermis, toch?


Zoals gezegd zijn er inmiddels al duizenden games te vinden via Xbox Live Indie Games en deze vijf games zijn slechts een fractie van wat er verkrijgbaar is. Aan Minecraftklonen en shooters met je eigen Avatar in de hoofdrol geen gebrek, maar we troffen ook al een voetbalmanagergame, massagesimulator en ecchispelletjes (Japanse games waarin de vrouwen minimale kleding dragen) aan. Aan diversiteit dus geen gebrek en de games kosten meestal tussen de 80 en 240 MS Points. Al met al is Xbox Live Indie Games dus een ontzettend interessant platform. Veel games draaien om eenvoud en gezelligheid. Het zijn de games die je snel binnentakelt en speelt als je samen met wat vrienden van een kratje pils geniet. Niet elke game is kwalitatief even goed, maar bovenstaande games laten zien wat er allemaal wél mogelijk is via Indie Games. Dus, Microsoft, wanneer komt Xbox Live Indie Games nou eens naar Nederland en België?

Toch toegang krijgen

Geen zin om te wachten tot Microsoft Xbox Live Indie Games hier beschikbaar stelt? Toegang krijgen is al mogelijk, zij het met een omweg. Je zult dan een nieuw Xbox Live-account aan moeten maken. Vervolgens selecteer je een regio waar XBLIG wél beschikbaar is, zoals het Verenigd Koninkrijk. Enige nadeel is dat je dan apart Microsoft Points moet aanschaffen voor dit ‘Indie-account’. De games zijn na het aanschaffen wel gewoon te spelen met je eigen Xbox-profiel.