Wat allereerst opvalt, maar verder prima te verklaren valt, is dat er voornamelijk wordt uitgekeken naar de grote titels van dit jaar. Assassin's Creed: Revelations, Uncharted 3, The Elder Scrolls V: Skyrim en natuurlijk de twee grootste shooters van het najaar: Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3: ze worden allemaal herhaaldelijk genoemd en mogen van onze bezoekers uitgebreid, met gameplaybeelden en al gepresenteerd worden op de E3. Dat er zo'n titanenstrijd gaande is tussen Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare lijkt in dit geval voordelig uit te pakken voor hen, omdat de uitgevers van beide spellen waarschijnlijk alles in het werk zullen stellen om elkaar af te troeven op de beursvloer. 


Lijkt dit op de uiteindelijke controller van de nieuwe Nintendo-console?

Dat er een nieuwe console van Nintendo zal worden aangekondigd is jullie ook niet ontgaan. Onder meer timmit,JaapGoose, Alexiandro0, Timesplitter, FR4NKIE en serphilith noemen het nog naamloze apparaat, al straalt het enthousiasme er in de meeste gevallen niet vanaf. Nu is dat mogelijk grotendeels te danken aan het feit dat er nog nauwelijks iets over bekend is, maar wellicht ook door het feit dat de Wii de hardcore gamers toch een beetje links heeft laten liggen. Gezonde scepsis kan nooit kwaad, en het lijkt ons dat de meeste bezoekers de onthulling van de nieuwe console op zijn minst oogluikend zullen volgen.

Die sceptische houding zien we ook terug bij wat er verwacht wordt van Microsoft en Sony. De focus van beide uitgevers op respectievelijk Kinect en Move heeft zijn impact gehad, vandaar dat velen van jullie ook dit jaar weer een hoop nieuwe titels met bewegingsgevoelige besturing denken te gaan zien. Of 'zwiep en zwaai en dat soort casual bagger', zoals babi VS semtex het zo mooi omschrijft. Hij doet er nog een schepje bovenop en voorspelt dat er wellicht games met luchtjes gepresenteerd worden. Hiermee voelt de hardcore gamer zich wat bedrogen, maar dit wordt volgens hem goed gemaakt door de aankondiging van een nieuwe Xbox op het einde van de E3. 

Hij is daarmee een van de weinigen die al dit jaar een console-aankondiging van Microsoft of Sony verwacht. KaBe hoopt erop, maar MajorGlory en GreZ zien het niet gebeuren. Ook vele andere gebruikers noemen de komst van nieuwe spelcomputers naast die van Nintendo niet in hun verwachtingen, van nytram mogen deze zelfs nog lekker op zich laten wachten. Hij heeft liever dat een console zo lang mogelijk meegaat, omdat er later in de levensduur over het algemeen betere spellen voor uitgebracht worden.


Waar blijft de derde episode van Half-Life 2?

Natuurlijk was er ook ruimte voor een blik op de verre toekomst, of althans een stukje verder dan de line-up van deze herfst en winter. Het grote wachten is op de aankondiging van Grand Theft Auto V, waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Seri4lkiLL3r wil gelijk een trailer en een releasedatum zien, nytram hoopt stiekem op een terugkeer naar Vice City als stad. Apenhoed is dan weer tevreden als het een remake wordt van GTA: San Andreas. Dat er een volgend deel in de GTA-serie wordt aangekondigd staat al vast. Misschien niet op de E3, maar anders wel in de nabije toekomst. Minder zeker is het dat andere publieksliefhebbers ooit een plekje op de beurs in zullen nemen. Zo verlangt Jester79 naar Homeworld 3, en wil shyboy18 een nieuwe Dino Crisis. En laten we Half-Life 2: Episode 3, of Half-Life 3 niet vergeten. 

De aankondiging van een nieuwe Half-Life zou een pleister vormen op de wonden van PC-gamers, die ook dit jaar het slachtoffer denken te worden van een algehele focus op de consoles. Pimpkees ziet geen andere oplossing dan dat spelcomputers geheel moeten verdwijnen en hoopt daarom dat het einde van de consoles wordt aangekondigd. Aquemini is iets minder drastisch in het opstellen van zijn verlanglijstje, maar vreest alsnog voor weinig aandacht voor de PC. Alleen Valve kan het nog redden, maar inmiddels is al bekend geworden dat de ontwikkelaar geen nieuwe titels zal tonen op de E3. Nu is Half-Life 2: Episode 3 al officieel bevestigd en feitelijk geen nieuwe titel meer, dus wie weet is er nog hoop. 

Wat er ook aangekondigd wordt, er zullen ongetwijfeld een hoop mensen teleurgesteld achterblijven, in de wetenschap dat hun lievelingsgame niet voorbij is gekomen. Maar wie weet wat voor andere verrassende titels er nog worden aangekondigd, die weer een hele schare fans voor alvast de volgende E3 weten te strikken. De grootste gamebeurs van het jaar leeft hoe dan ook, en daar plukt volgende week iedereen de vruchten van.