Door Rob de Groot

Vampiers.. Van Helsing zit er vol mee. Al eeuwen vormen ze de verpersoonlijking van het kwaad in vele fabels en mythen. Ze zijn bleek, hebben hoektanden als messen en houden niet van knoflook. Ook zonlicht en kruizen zijn uit den boze. Vampiers hebben het voordeel dat ze niet kunnen sterven, unless killed otherwise door een houten staak of zilveren kogel door het hart. Een verse dosis bloed om de zoveel tijd is dan weer wel een noodzaak. Het prototype vampier zoals wij kennen werd in 1897 voor het eerst geschetst in de roman Dracula door Bram Stoker. Dit gebeurde op basis van bestaande verhalen die binnen culturen rondgingen; vampieren vormden een aannemelijke verklaring voor spontane doodsoorzaken als hartstilstand, besmettelijke ziekten of beroerte.

In 1931 kwam het concept vampier voor het eerst naar het witte doek via Dracula, de gelijknamige film naar het boek. Sindsdien hebben de bloedzuigers de bioscoop niet met rust gelaten. Hoewel sommige films even zeer zogen als de creaturen zelf zijn er toch vermakelijke horrorbelevenissen uit voort gekomen, met als meest recente Underworld en Van Helsing. Ook From Dusk Till Dawn en Interview With a Vampire mochten er zijn; kassucces Blade was zelfs goed genoeg voor een vervolg.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de games gebaseerd op deze ondoden?

Goed, wanneer je in het assortiment een kijkje neemt. Naast vele bijrollen in vooral role playing games als Baldur's Gate als slachtvoer, verrezen er in de loop der jaren enkele toppers binnen het mysterieuze genre. Een van de pioniers op het gebied van vampire gaming was het spel Blood Omen. Uitgekomen rond 1997 voor de PC, moest je je als de jonge aristocratische vampier Kain een weg banen door het land Nosgoth, op zoek naar de verlossing van je vervloeking als vampier. Een zoektocht waar Kain met meer vragen wordt opgescheept dan dat hij antwoorden krijgt.

De actie RPG met Kain wordt goed ontvangen en in 2002 volt een 3D variant met de titel: Blood Omen 2. Kain ontwaakt vele honderden jaren na de eerste Blood Omen, in een andere wereld, een wereld vol magie en technologie. Hij voelt dat er het een en ander niet helemaal in de haak is en gaat op zoek naar zijn voormalige vrienden om er achter te komen dat deze niet bijster vriendelijk meer zijn. Hack en slash zijn vooral de sleutelwoorden van de nieuwe titel en achteraf blijkt dat de game de das om te doen. Maar er waren toch meer Blood Omen games en toch ook wel eerder dan Bloodomen 2? Ja zeker. In 1999 verscheen Legacy of Kain: Soul Reaver. In Soul Reaver speel je Raziel, een luitenant vampier onder je meester Kain. Kain is niet al te blij als je op een dag je nieuw ontwikkelde vleugels komt laten zien. Hij breekt ze en gooit je in de draaikolk tussen de sterfelijke wereld en de onderwereld. Als blijkt dat Raziel na zijn val alles behalve dood is, begint hij in zijn nieuwe verdraaide lichaam aan een quest om Kain betaald te zetten voor zijn verraad. Naast succes op de PC maakt Raziel ook op de Playstation furore en in 2001 volgt dan ook Soul Reaver 2. Wederom begeef je jezelf in Nosgoth, op jacht naar wraak op de ontglipte Kain. Na wederom veel nieuwe vragen en weinig antwoorden eindigt het spel zoals het eerste deel. Inmiddels is in 2003 ook Legacy of Kain: Defiance verschenen, voor zowel Xbox, PS2 als PC. Een combinatie van Blood Omen en Soul Reaver, geeft Defiance je de mogelijkheid om beide kanten van het verhaal aan te horen. Zowel Kain als Raziel zijn speelbaar en laten de speler zien wat hun kant van het langverdraaide verhaal is. Na een lange tijd komt er een einde aan het conflict tussen Raziel en Kain als Defiance ten einde komt. Maar of dit ook het einde van de serie is valt nog te bezien, gezien er vele nieuwe vragen worden gesteld.