Valve verwarde vorig jaar al duizenden mensen met verborgen boodschappen, cryptische mededelingen en vreemde afbeeldingen. Het begon met vreemde updates in Portal; radio’s speelden plots vreemde geluiden af en er werd zelfs een alternatief einde aan de game toegevoegd. Wat bleek: Portal 2 kwam eraan. De zoektocht van vorig jaar ging zelfs zo ver dat mensen met ouderwetse 56K-modems naar een specifieke locatie in moesten bellen om een nieuwe cryptische hint te ontvangen. En ook Gabe Newell was met een presentatie op de Pioneer Awards betrokken bij de groots opgezette speurtocht. Uiteindelijk leidde de ARG van vorig jaar richting de E3 waar aangekondigd werd dat Portal 2 ook naar de PlayStation 3 kwam – het voorheen door Valve verfoeide platform – en pas in 2011 het licht zou zien. Een hoofdstuk leek te zijn afgesloten, al was deze mededeling volgens sommigen niet het einde.

En de sceptici lijken gelijk te hebben gekregen. Pseudocode in Toki Tori, vreemde teksten in Audiosurf, verborgen inlogschermen naar Aperture Science in Super Meat Boy en vreemde beeldframes in de laatste Portal 2-trailer, om er maar een paar te noemen. Het zijn steeds weer hints verpakt in een puzzel die weer naar de volgende hersenkraker leidde. En net als bij de ARG van vorig jaar is het spel groter dan alleen de digitale wereld. Zo werd ontdekt dat een van de hints was verstopt op de eerste verdieping van het hoofdkwartier van het Nederlandse Two Tribes in Amersfoort. En laten we het niet moeilijker maken dan het is en hier een uitleg gewoon even achterwege laten: ga er maar vanuit dat een simpele ‘1 = A, 2 = B, 3 = C’-beredenering niet afdoende is om de aanwijzingen te ontcijferen.

Momenteel is de ARG alweer een fase verder. Verschillende websites hebben een persoonlijke e-mail van Gabe Newell gekregen met daarin twee afbeeldingen. Wat blijkt: de verschillende sites hebben allemaal een andere afbeelding gekregen, die samen onderstaande afbeelding vormen die bijzonder veel lijkt op een duikklok. En de cijfers vormen samen de volgende mysterieuze boodschap: i released // It' ahead // of schedule // that was a joke. // my goal (was) // to emancipate // something // early. but // they're on to me. // the system is// in lockdown. // i still have // access to thirteen // off-site // chambers and // am installing // a test in each // one. I am // going to need a // lot more test // subjects to move // forward. Waiting // and am // expecting // immediate compliance.

We zullen niet pretenderen dat we ook maar enigszins dit spel mee kunnen spelen, dat laten we aan de slimmeriken over. We volgen de ARG met interesse, net als vele anderen. Want net als bij zoveel spellen is het meekijken net zo leuk als meespelen. Mocht je interesse gewekt zijn, er is een grote Wiki die constant geüpdatet wordt met de nieuwste bevindingen, de wildste theorieën en suggesties. Voor hetzelfde geld heeft de ARG zich inmiddels verder ontwikkeld of is het zelfs al afgelopen. Wie weet doorzie je alle trucs van Valve en komt de oplossing tot je, zo ging het in ieder geval in Mercury Rising.