Oorspronkelijke bericht:

Slaven meppen, geld over de rug van arme Afrikaantjes verdienen: in Slavery: The Game mag je op de meest wrede manieren je slaven onder de duim houden. Te gek om waar te zijn? Als we de trailer van het spel moeten geloven niet. Toch zetten wij er onze vraagtekens bij.

Alles rondom Slavery: The Game is in nevelen gehuld. Op de website wordt vermeld dat het spel wordt gemaakt door Javelin Reds, een onbekende ontwikkelaar zonder website of traceerbaar verleden. Het bellen van het telefoonnummer dat op de vrijwel lege website van Slavery: The Game staat, loopt op niets uit. Opmerkelijk is wel dat het nummer eindigt met het getal 1956, een jaar dat onlosmakelijk met het definitief verbieden van de slavernij is verbonden.

Afgaande op de icoontjes op de website, verschijnt het spel zowel voor de Xbox 360, PlayStation 3 als PC. Een concrete verschijningsdatum ontbreekt, maar de game zou in de lente van 2012 het levenslicht moeten zien. Ook de trailer verklapt op het eerste gezicht weinig, tot je je oren goed spitst en kalmpjes luistert naar de voice-over. Die is namelijk niet van Amerikaanse afkomst, maar lijkt een zeer mild Nederlands accent te hebben. Een merkwaardig gegeven waardoor onze nieuwsgierigheid verder wordt geprikkeld.

De slavernij

Daarom doorzoeken we de broncode van slaverythegame.com op sporen die mogelijk naar de initiatiefnemer leiden. En die vinden we: content='www.peppered.nl' name='author'. De link naar Peppered.nl, dat zichzelf een ‘internetbureau voor de culturele sector’ noemt, bevestigt ons vermoeden: Slavery: The Game is op de een of andere manier van Nederlandse makeldij. We nemen contact op met Peppered en het bloggende bedrijf laat ons weten dat ze niets over het project mogen zeggen. Wel geeft Peppered te weten dat het inderdaad met Slavery: The Game is betrokken en dat verdere details zullen volgen.

Inmiddels is de verwijzing naar Peppered.nl uit de broncode verwijderd. Een zoektocht op whois.com levert verder weinig op, behalve dan dat de website wordt gehost op servers van GoDaddy.com, met een Nederlandse vestiging in Amsterdam. Ook frappant is dat de ontwikkelaar niet lijkt te bestaan. Sommige Amerikaanse websites vermoedden al eerder dat de studionaam, Javelin Reds, een anagram was, maar knutselwerk met de lettercombinaties leverde geen zinnige woorden op. Totdat wij hetzelfde doen, maar dan met het Nederlands als uitgangspunt. En jawel, ‘Javelin Reds’ is een anagram van ‘de slavernij’. Dat kan geen toeval zijn.

Toevallig zendt de NTR deze maand een docuserie uit die ‘De Slavernij’ heet, maar de omroep zegt ons niet van Slavery: The Game af te weten. Wel is bekend dat voor de kindervariant van De Slavernij ook een game in ontwikkeling is bij het Nederlandse IJsfontein met de naam Lekker Goedkoop.

Slavery: The Game bestaat niet. Het met bespijkerde knuppels slaan van slaven klinkt eigenlijk ook net iets te bizar in de oren. Het is bovendien hoogst onwaarschijnlijk dat een game waarin je slavenbaasje mag spelen op alle populaire spelplatformen verschijnt. Dat Slavery onderdeel uitmaakt van een goeduitgedachte virale marketingcampagne, daar zetten wij onze florijnen op in.