Achtergrond
Uncharted 4

Uncharted 4-multiplayer

Blijf nog even hangen

Geschreven door Arthur van Vliet op

Nadat je de Uncharted 4-singleplayer hebt uitgespeeld is de verleiding groot om snel verder te kijken naar een volgende game. Niet helemaal terecht. Hoewel er een flink aantal features van Uncharted 3 ontbreken, weet Naughty Dog een perfect gestroomlijnde multiplayer neer te zetten die een perfecte balans vindt tussen toegankelijk en uitdagend.

Blijf nog even hangen. Natúúrlijk heb je Uncharted 4 gekocht voor de singleplayer. Natúúrlijk is de multiplayer hooguit een grappig aanhangsel. Maar net als de blindedarm, blijkt het online gedeelte van de game minder overbodig dan je zou denken.

Uncharted 4

De basis

Naughty Dog heeft aan jou gedacht. Jij, de onervaren ongelovige, die voor het eerst een Uncharted-multiplayer en misschien wel überhaupt een Uncharted-game speelt. Nieuwelingen worden van begin af aan op speelse wijze begeleid door de mogelijkheden. Je speelt een tutorial tegen een stel bots en mag daarna aan de slag met een reeks beginnerspotjes tegen andere leken. Nergens voelt de multiplayer intimiderend – iets wat vaak niet gezegd kan worden van andere online shooters.

Zo maak je dus kennis met de basis. Die basis is overigens simpel uit te leggen. Het online gedeelte is in feite een simpele third-person arenashooter, met maps gebaseerd op levels uit de singleplayer. Er zijn maar drie spelmodi: Team Deatchmatch, Plunder (verkapte capture the flag) en Commander (domination) – aangevuld met een serie Trials: uitdagingen tegen bots om je de verschillende gameplay-elementen beter te laten leren kennen en tegelijkertijd wat punten te scoren. 

Uncharted 4
Uncharted 4
Uncharted 4

Voor wie wel eens een online shooter heeft gespeeld, welke dan ook, mag het doel duidelijk zijn. Wat Uncharted uniek maakte zijn de Boosters, Mysticals en Buddies, en natuurlijk de verticale gameplay die je van Uncharted kent. Het is rennen, springen, klauteren en rondslingeren geblazen. Veel meer nog dan in de singleplayer, geeft het touw in de multiplayer een extra dimensie aan de gameplay. Je zweeft over diepe dalen, verrast een vijand met een aanval van boven, of gebruikt het touw om snel te ontsnappen uit een penibele situatie. Met het touw is het nu ook mogelijk om een melee-aanval op te laden waarmee je een vijand in één klap KO slaat.

Boosters variëren van het sneller reanimeren van je teammaten tot sterkere melee-aanvallen. Buddies zijn simpelweg dat: computergestuurde maatjes die even flink huishouden, de map scouten of je teammaten helen. En Mysticals zijn speciale aanvallen gebaseerd op verschillende relikwieën uit de Uncharted-serie. Boosters, Buddies en Mysticals speel je vrij door tijdens een match geld te verdienen en weer uit te geven. Alle drie geven de nodige tactische voordelen per speelstijl, maar ook per map en spelmodus. Een El Dorado-aanval inzetten (een gouden totempaal die tientallen seconden lang aanvallen afschiet) is bijvoorbeeld super in Commander, omdat er vaak veel vijanden op één plek samenscholen.

Heb je een paar matches in eender welke modus gespeeld, dan kun je beginnen aan Ranked Team Deathmatch. Dat is uiteraard de plek waar je online de meeste tegenstand vindt en is daarmee ook het leukste onderdeel op de lange termijn. Door matches te winnen en goed te spelen stijg je in rank – wie slecht presteert ziet zijn rank dalen en kan zelf worden gedegradeerd naar een lager niveau.

Uncharted 4

Vooruitgang boek je in Uncharted 4 door Relics en punten te scoren. Met beide koop je nieuwe Boosters, wapens, upgrades, personages, outfits voor je personages en, het belangrijkst, nieuwe dansmoves om je tegenstander (en jezelf) voor lul te zetten. Het is mogelijk om echt geld te besteden voor punten en Relics, maar wie regelmatig speelt, de dagelijkse uitdagingen voltooit en af en toe eens een potje wint, heeft altijd wel genoeg te besteden. Koop elke dag een paar Vanity Chests en je hebt binnen de kortste keren een aardige verzameling personages en aanpassingen om uit te kiezen.

Perfecte afwerking

Naughty Dog heeft wat minder gedacht aan de doorgewinterde Uncharted-multiplayerfanaten. Op features en opties is, ten opzichte van het derde deel, namelijk nogal beknibbeld. Spelmodi als Elimination, Free For All, Team Objective, Hardcore en Three Team Deathmatch zijn allemaal verdwenen, terwijl van zowel on- als offline coöp geen spoor te bekennen is. Ook de dynamische maps van het derde deel keren niet terug – Uncharted 4 bevat op het moment van schrijven enkel en alleen statische arena-maps.

Voor ervaren schatzoekers is dat een Master Downer. Daartegenover staat de perfecte afwerking van de multiplayer. Naughty Dog lost zijn 60fps-belofte in, terwijl de verbeterde controls vanuit de singleplayer overwaaien naar het online gedeelte. Het resultaat is constante, vloeiende actie zonder enige frustraties, behalve over je eigen falen. En in de uren die wij in de multiplayer staken was matchmaking in de meeste gevallen snel, terwijl er geen enkele disconnect plaatsvond.

Uncharted 4

Juist omdat de game zo lekker werkt, is het te hopen dat Naughty Dog snel met extra content komt om simpelweg meer uit zijn eigen product te halen. Het zou spelers reden geven om nog veel langer te blijven hangen in deze vermakelijke bijlage van een van de beste games van het jaar. De basis ligt er in ieder geval.

Lees voor het volledige oordeel van Gamer.nl onze Uncharted 4-review.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Payday 3 aangekondigd, franchise gekocht door uitgever Starbreeze Halo Wars 2 op deze E3 speelbaar
9

Reacties op: Uncharted 4-multiplayer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Flipski

  • 31 mei 2016 10:06
  Ik vermaak mij prima met deze multiplayer. Niet teveel nadenken en lekker op elkaar knallen. Maar het niveau wat de singel player haalt (die is gewoon meesterlijk) die haalt de multi-player niet. Gewoon lekker hersenloos vermaak.

  Wel mis ik de co-op modus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 31 mei 2016 10:41
  @Flipski Co-op komt er nog bij maar na de zomer pas denk ik..

  staat op hun mp roadmap op i.ytimg.com/vi/pbbZQX-zNTU/maxresdefault.jpg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Flipski

  • 31 mei 2016 11:50
  @casualkiller Dat zou wel ontzettend mooi zijn. Vond de co-op in deel 3 erg leuk. Als je zo'n mooie single player hebt wil je ook graag samen met iemand op de bank samen dit spel spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ikhouvanfristy

  • 31 mei 2016 12:50
  @Flipski Dat vind ik nou ook van de UC MP. Gewoon een mooie toevoeging. TLOU multiplayer bood naar mijn mening wel meer diepgang en heb ik dan ook wel 24 uur in gestoken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RdeFuijk

  • 31 mei 2016 14:40
  Ben een paar dagen geleden begonnen met Uncharted 4. Echt een heel vet spel, vele malen beter dan de vorige games naar mijn mening. Ik vond Uncharted 2 wel oké, maar kon niet echt begrijpen waarom iedereen het altijd zo ophemelde. Nu met Uncharted 4 begrijp ik dat stukken beter. Multiplsyer nog niet geprobeerd maar kocht uiteraard het spel voor de singleplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 31 mei 2016 15:54
  Multiplayer is echt iets wat niet in Uncharted hoort, echt heel erg saai om te doen. En volgens mij heeft er toch best nog wel wat tijd in gezeten, ze zouden er beter aan hebben gedaan om de volledige multiplayer gewoon te schrappen en nog wat meer singleplayer content hebben gemaakt. Niemand mistte het bijvoorbeeld bij de remaster trilogie, omdat het eigenlijk overbodig is voor dit soort games. Die tientallen mensen die het wel spelen zijn eigenlijk de uitzondering, en vallen in het niet bij het aantal fans wat er niks om geeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 31 mei 2016 16:36
  @pepsi Het zat in drie van de vier games en was een succesvolle toevoeging; volgens mij 'hoort' het dus best bij Uncharted. En als het een trouwe following heeft, veel gespeeld wordt en ook lang populair blijft (ook al is het bij een wat kleiner groepje hardcore followers op de lange termijn) én de singleplayergame toch fantastisch is, wat is dan het probleem?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xsuperaim

  • 31 mei 2016 17:39
  @pepsi Ik vind de mp geweldig en zit in een clan die zelf kapot spelen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PlagueVeritas

  • 31 mei 2016 22:29
  @pepsi juist bij de remaster miste ik de coöp! Dat maakte Uncharted o.a. zo leuk: de game gezellig met een maatje naast je op de bank helemaal doorspelen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.