Er kunnen alvast de eerste titels op ieders kerstlijstje bijgeschreven worden. Oktober had een paar verrassende toppers, waarvan Vanquish voor de meesten waarschijnlijk als de grootste verrassing kwam. Verder hadden we van tevoren ook niet gedacht dat we een basketbalspel zo geweldig zouden vinden, aangezien de sport hier niet dezelfde populariteit geniet als in Noord-Amerika. Desondanks geven we graag toe dat NBA 2K11 misschien wel de beste sportgame van 2010 is.

Castlevania: Lords of Shadow 9

“Ontwikkelaar Mercury Steam zet met Lords of Shadow een titel neer die tegen de grenzen van waar Castlevania voor staat aanhikt, maar deze juist verruimt in plaats van overschrijdt. De studio sleurt ons mee naar de middeleeuwen, maar levert gameplay, presentatie en verhaalvertelling die onmiskenbaar thuishoren in deze tijd. De nostalgie van Castlevania stroomt door zijn aderen, maar is vermengd met het vers bloed dat Mercury Steam in de serie pompt. Zo is Lords of Shadow een titel waar zowel oudgedienden als nieuwkomelingen hun tanden in kunnen zetten.”

God of War: Ghost of Sparta 9

“Ghost of Sparta is een echte God of War-game, in de meest positieve zin van het woord. Het spel biedt constant spektakel, adrenalineverhogende actie, bloedmooie graphics en een meeslepend avontuur. Aan het einde van de levenscyclus van de PlayStation Portable krijgt het apparaatje misschien wel zijn beste game tot nog toe.”

NBA 2K11 9

“NBA 2K11 is een grote kanshebber voor de titel ‘beste sportgame van het jaar’. Het spel is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar en kent nog maar een klein aantal kritiekpunten. De game is moeilijk onder de knie te krijgen, realistisch en uitgebreid. En wanneer Michael Jordan zo door het hele spel verweven is, kan er moeilijk veel op aan te merken zijn.”

Super Meat Boy 9

“Super Meat Boy biedt qua content meer dan een flinke kluif, maar serveert deze wel in hapklare hompen. Het spel zet een perfecte besturing tegenover het feit dat je overal door dood kunt gaan en vermijdt zo zelf de valkuil dat frustratie een goede graadmeter is van uitdagende gameplay.”

Vanquish 9

“Vanquish is geen literatuur en zal dit ook nooit worden. Vanquish is pulp, gepureerd en vervolgens met blender en al de ruimte in geschoten. Het maakt ook niet uit, want het spel heeft alle basiselementen van het shootergenre perfect onder de knie. Belangrijker is dat het daar bovenuit schiet door zijn absurdistische mix van explosieve gameplay en foute one-liners, zonder daarbij de tactiek uit het oog te verliezen. Een fantastische game voor de fanatieke gamer en daarmee één van de grootste verrassingen van 2010.”

DeathSpank: Thongs of Virtue 8

“Ron Gilbert doet het opnieuw. Thongs of Virtue leek geldklopperij door de absurd snelle release, maar is een waardige episode in de DeathSpank-reeks.”

Drakensang: The River of Time 8

“Drakensang: The River of Time is in veel opzichten de tegenhanger van Fable III. Het volgt het boekje der westerse rollenspellen en probeert op geen enkele manier te vernieuwen. Het meest essentiële hebben ze echter gemeen: beide titels zijn ijzersterk.”

Fable III 8

“Fable III herhaalt niet het verhaal van de kleine jongen die koning wordt, maar laat zien welke verantwoordelijkheid er komt kijken bij het koning-zijn in een tijd van sterke industrialisatie. Daardoor is het spel relevant zonder dat het zijn grappige ondertoon verliest. Mede dat maakt Fable III de beste Fable-game tot nu toe, ondanks dat een aantal minpunten van eerdere delen nog steeds aanwezig is.”

Fallout: New Vegas 8

“Fallout: New Vegas is niet ontzettend vernieuwend ten opzichte van zijn voorganger, maar zet een ijzersterke sfeer neer in combinatie met een geloofwaardig verhaal. De game bevat voldoende gedenkwaardige momenten en diepgang om zelfs de meeste verstokte RPG-fan tevreden te stellen. Jammer is daarom dat bugs, laadtijden en de tegenvallende presentatie zo nu en dan roet in het eten gooien.”

PES 2011 8

“PES 2011 heeft een eigenzinnige benadering van de voetbalsport. Geen gedoe op het middenveld, maar actie en sensatie. Dit pakt uitstekend uit en zorgt ervoor dat de serie weer meedoet in de voetbalrace.”

Valkyria Chronicles II 8

“Nooit hadden we gedacht dat het vervolg op een prachtige PlayStation 3-titel volledig tot zijn recht zou komen op de PlayStation Portable. Nooit hadden we gedacht dat de vrij ingewikkelde gameplay zich niet alleen zou laten vertalen naar de besturing van een handheld, maar ook nog met succes de complexiteit zou vergroten. Is Valkyria Chronicles II daarmee een waardige opvolger van z’n voorganger? We dachten het wel.”

Uiteraard was niet alles van dezelfde hoge kwaliteit als bovenstaande games. De volgende games scoorden een toch nog respectabele zeven de afgelopen maand: Batman: The Brave and Bold, EA Sports MMA, Final Fantasy: The 4 Heroes of Light, Guitar Hero: Warriors of Rock, Last Window: The Secret of Cape West, Medal of Honor, Sonic the Hedgehog 4:  Episode 1 en WRC: FIA World Rally Championship.

De games van oktober die nog net een voldoende scoorden waren: Ace Combat Joint Assault, Blue Dragon: Awakened Shadow, Enslaved: Odyssey to the West, Tumble en We Sing Encore. In de gevarenzone met een vijf als eindcijfer kwamen Blade Kitten en Diamond Dan terecht, en helemaal onderaan vinden we Hydrophobia met een schamele vier.

Alternate Utopia P020

“De Utopia P020 is misschien niet super blits en je kunt zeker nog wat sleutelen aan de verschillende onderdelen (meer werkgeheugen, een snellere harde schijf en misschien een tweede GTX 470), maar het is een prachtig pakket voor een lage prijs. Tenzij je dus zodanig veel waarde hecht aan design dat je ook met mindere prestaties genoegen neemt, is dit een prima keuze. Deze sobere bak kan het voorlopig namelijk allemaal makkelijk aan.”

Voor de release van Medal of Honor spraken we met twee soldaten die zelf ook in Afghanistan gestationeerd zijn geweest over hun mening over het spel zelf en het feit dat de Taliban speelbaar zou zijn in de multiplayer van het spel. Met het steeds dichterbij komen van de release van World of Warcraft: Cataclysm spraken wij Tom Chilton over onder andere de veranderingen die Cataclysm met zich meebrengt. Verder legt ambassadeur van DJ Hero 2, onze landgenoot Tiësto, uit wat er zo leuk is aan DJ Hero 2 en spraken we Bas Rutten, Alistair Overeem en Melvin Manhoef over EA Sports MMA.

Redacteur Gijs is samen met een groep studiegenoten op rondreis door de Verenigde Staten en komt hierbij bij verschillende grote bedrijven over de vloer. Van zijn bezoek bij Valve deelt hij zijn ervaringen met ons. De Studio Manager en de Music Director van FreeStyleGames waren in Nederland om over DJ Hero 2 te praten en wij waren erbij om ze het hemd van het lijf te vragen. Ook hadden we de mogelijkheid om met de president van Sony Computer Entertainment Europe te praten over 3D-gaming, de PlayStation Move en alle andere PlayStation-merken die hij onder zijn beheer heeft. Dit leverde een tweedelig interview op (deel 1 en deel 2).

Seth van der Meer levert scherp commentaar op een artikel in de Elsevier waarin de suggestie wordt gewekt dat de game-industrie ‘doodgeknuffeld’ wordt met subsidies. Voor de verandering moeten we eens toegeven dat een PR-spreuk niet zomaar mooie praatjes zijn, maar dat het in Shaun White Skateboarding daadwerkelijk de essentie van de sport in woorden weet uit te drukken. Redacteur Sander legt uit waarom. Verder blikten we terug op de gewelddadige game Carmageddon en ook de oorspronkelijke Fable werd nog eens onder het vergrootglas gelegd. En zoals gebruikelijk gaven we een overzicht van de downloadbare content die in september verschenen is in onze maandelijkse roundup.

In november gaat de meeste aandacht uit naar Call of Duty: Black Ops. Kan het spel het succes van Modern Warfare 2 overtreffen? Daarnaast komen nog een aantal topspellen uit waar we graag ook wat extra aandacht aan geven. Zo lijkt Need for Speed weer terug te keren naar de hoogtijdagen van de serie met Need for Speed: Hot Pursuit en keert Ezio terug in een nieuw avontuur in Assassin’s Creed: Brotherhood. Verder kijken we uiteraard met veel interesse naar de lancering van Kinect van Microsoft.

Call of Duty: Black Ops

Dat Call of Duty: Black Ops een gigantisch verkoopsucces gaat worden, staat vast, maar of de game dit ook daadwerkelijk verdient moet nog blijken. Het zou in ieder geval  een hele prestatie zijn als ontwikkelaar Treyarch het kwaliteitsgeweld van Modern Warfare 2 met Black Ops evenaart, of misschien zelfs wel voorbijstreeft. Toch verwachten wij niet dat Black Ops ons teleur zal stellen. Alles wat wij tot nu toe gezien hebben wijst er op dat Black Ops erin slaagt zijn broertjes uit de Modern Warfare-serie bij te benen. De typische Call of Duty-actie heeft zowel in de multi- als singleplayer interessante veranderingen ondergaan en ondanks de ietwat verouderde grafische engine oogt het spel nog steeds fantastisch en spectaculair.

Need for Speed: Hot Pursuit

Electronic Arts lijkt het licht weer gezien te hebben wat betreft de Need for Speed-franchise. Niet langer wordt er elk jaar een nieuw deel door dezelfde studio uitgeperst, maar afwisselend werken er verschillende ontwikkelaars aan afzonderlijke delen van de serie. Dat dit het kwaliteitsniveau flink heeft verbeterd heeft Need for Speed Shift vorig jaar al laten zien, maar Need for Speed: Hot Pursuit is natuurlijk de grote test wordt . Het spel is grotendeels een remake van het derde, en waarschijnlijk meest populaire, deel uit de serie. Wederom kun je achter het stuur van een snelle bolide kruipen om de politie te slim af te zijn, of je kunt zelf het recht in handen nemen door in een politiewagen achter de snelheidsduivels aan te scheuren. Welke kant je ook kiest, het spel lijkt de essentie van wat de vroegere Need for Speed-games zo leuk maakten te bevatten. We verwachten ook weinig anders van ontwikkelaar Criterion, de successtudio achter de Burnout-serie.

Assassin’s Creed: Brotherhood

Het verhaal van Ezio di Auditore Firenze is nog niet klaar. In het Rome van 1503 moet hij een einde maken aan de Templar Orde. Hij hoeft dit niet alleen te doen, want hij is de leider van een Brotherhood. Dit is een groep huurmoordenaars die alle opdrachten uitvoert die Ezio geeft. Daarnaast keren oude bekenden als Leonardo da Vinci en Caterina Sforza terug om onze held te assisteren. Buiten een singleplayer van ongeveer vijftien uur is het meest interessante wapenfeit van Assassin’s Creed: Brotherhood de toevoeging van een multiplayermodus. Toch iets waar de fans sinds het eerste deel benieuwd naar waren of het ooit gerealiseerd zou worden.