Juli had eigenlijk maar twee games die zich de absolute toppers van de maand mogen noemen: Demon’s Souls en StarCraft II: Wings of Liberty. Natuurlijk verschenen daarnaast nog de nodige titels die een meer dan respectabele 8 scoorden. Wat te denken van de gevallen sportheld Tiger Woods met alweer het zoveelste deel in zijn jaarlijkse golf-simreeks. Of het dolkomische Deathspank, een actiegame waar de hand van Ron Gilbert onmiskenbaar naar voren komt. De hoge rapportcijfers zijn in de meerderheid, maar net als zo'n beetje elke maand kende ook juli een paar tegenvallers. De meest teleurstellende titel daarvan is zonder twijfel All Points Bulletin, die bij ons niet hoger verdiende dan een schamele 4.

Demon’s Souls (PS3) 9

“Het akelig sfeervolle Demon's Souls geeft voldoening aan iedereen die niet aan zijn of haar handje vastgehouden hoeft te worden. De diepgaande gameplay van deze zuivere actie-RPG reikt tot aan de ziel en levert een sterk staaltje pure spelbelevenis af. Afgezien van een aantal schoonheidsfoutjes en vreemde ontwerpkeuzes, is alles in het spel in bitterzoete harmonie. Maar niemand die de kans krijgt om zich daarop blind te staren. Daarvoor houdt Demon's Souls je teveel in zijn greep, en het moet er niet aan denken om je los te laten.”

StarCraft II: Wings of Liberty (PC) 9

“StarCraft II: Wings of Liberty is één van die titels waar de gemiddelde PC-gamer al jaren op zit te wachten. Met een enorm uitgebreide singleplayermodus en een multiplayer waar je u tegen zegt, zorgt Blizzard ervoor dat we er weer twaalf jaar tegenaan kunnen. Zelfs als je geen RTS-liefhebber van het eerste uur bent.”

 

DeathSpank (PC, PSS, XBLA) 8

“Ron Gilbert toont nog maar eens aan waarom zijn werk zo gewaardeerd wordt. Deathspank is een stijlvol actiespel vol humor.”

Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies (DS) 8
"Het simpele vechtsysteem en het hoge grindgehalte zijn niet geschikt voor iedereen, en het ontbreken van een online multiplayer is helaas een gemiste kans. Toch is Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies een zeer volledige RPG die je zonder problemen uren speelplezier oplevert. Er is veel te doen en veel te zien in wellicht de mooiste en grootste RPG die er op dit moment te verkrijgen is op de Nintendo DS."

Everybody’s Tennis (PSP) 8

“De spin-off van Everybody’s Golf, Everybody’s Tennis, stelt op de PlayStation Portable absoluut niet teleur. De arcade-gameplay werkt geweldig en wordt gaandeweg de lollige verhaalmodus steeds uitdagender.”

Hydro Thunder Hurricane (XBLA) 8

"Hydro Thunder Hurricane is een waardig vervolg op Hydro Thunder. De levels zijn gevarieerd en zitten vol met dynamische obstakels, het spel is strategisch en de multiplayer verlengt de speelduur aanzienlijk."

Limbo (XBLA) 8

"Limbo danst tussen hemel en hel op aarde. De zorgvuldig gechoreografeerde spelbelevenis stijgt regelmatig tot ongekende hoogte, maar houdt je aan de grond genageld. Het is een zuivere kunstuiting, gegoten in een sobere mal van spelmechanismes. Nu mag de kunst in Limbo tijdloos zijn, de speelduur is dat niet. Na schamele uurtjes kun je de controller alweer weg leggen, maar gelukkig zal Limbo je nog lang daarna bijblijven."

Tiger Woods PGA Tour 11 (PS3, Wii, X360) 8

“Dankzij de nieuwe Focus-modus en enkele andere nieuwe toevoegingen is ook deze Tiger Woods PGA Tour weer een zeer vermakelijke golf-sim geworden. Wij hadden er in ieder geval geen probleem mee om even afstand te nemen van al dat voetbalgeweld in Zuid-Afrika om even een rustig balletje op de fairway te slaan. En dat zegt voldoende!”

Transformers: War for Cybertron (PC, PS3, X360) 8

“Na jaren van inspiratieloze filmgames krijgen de Transformers eindelijk weer een noemenswaardige game. Hoewel de gebrekkige A.I. en eentonige gevechten met generiek voetvolk wel wat afdoen aan het plezier van de singleplayer ervaring, heeft de game zeker z’n kwaliteiten en in gezelschap is hij zelfs in topvorm.”

Crackdown 2 (X360) werd gezien als een goede game, maar voelde ook als een veredelde kopie van het eerste deel en kreeg een 7. Puzzle Quest 2 (NDS, XBLA) verdiende ook een 7 en is weer op het goede spoor na het uitstekende Puzzle Quest en het tegenvallende Puzzle Quest: Galactrix. Art Style: Light Trax (WW) bleef te simpel en miste spanning, en kwam daardoor niet hoger dan een 5. Dragon Ball: Origins 2 combineert kwaliteit jammer genoeg met repetiviteit en het ontbreken van diepgang om uiteindelijk op een 5 uit te komen. Het eerder genoemde All Points Bulletin (PC) blijft ver onder de middelmaat steken op een 4. De verwachtingen voor Poképark Wii Pikachu's Adventure (Wii) waren al niet hooggespannen en ondanks dat het verzamelen leuk blijft, krijgt de game niet hoger dan een 4 en ook Shrek: Voor Eeuwig en Altijd (PS3, X360) schaart zich in het rijtje met een 4.

Naast games bespreken we elke donderdag een stukje hardware. Zo plofte de nieuwe Xbox 360 aan het begin van de maand al bij ons op de mat die we eens flink onder handen namen. Ook de PC-gamers konden goed aan hun trekken komen met reviews van de Sharkoon Fireglider Gaming Laser Mouse, het Microsoft Sidewinder X6 keyboard, het Logitech G13 Advanced Gameboard en het Logitech G19 Keyboard for Gaming.

De nieuwe Xbox 360

“De nieuwe Xbox 360 is niet alleen prettig voor het oog, ook onze oren blijven voortaan bespaard van de herrie die min of meer standaard bij een game-ervaring op de 360 kwam kijken. Het is onmogelijk om te testen of dit nieuwe systeem ook stabieler is en niet zo snel meer kapot gaat, maar Microsoft zou wel gek zijn als men dit probleem inmiddels niet had opgelost. De nieuwe Xbox is dus een duidelijke evolutie ten opzichte van de vorige versie en het is het systeem die het eigenlijk vijf jaar geleden bij lancering al had moeten zijn. Als huidige Xbox 360-bezitter moet je jezelf afvragen of je je enorm ergert aan het aanhoudende gezoem van je huidige console, hoe belangrijk veel schijfruimte voor je is en hoe mooi je het nieuwe ontwerp van de 360 vindt. Als je toch van plan bent een nieuwe Xbox 360 aan te schaffen, dan moet je zonder twijfel deze hebben.”

Sharkoon Fireglider Gaming Laser Mouse

“De Fireglider is geen revolutionaire muis, maar biedt een mooie hoeveelheid mogelijkheden met zijn gemakkelijke aanpasbaarheid. Dankzij het interne geheugen kun je je eigen programmering meenemen naar andere PC’s zonder daarvoor ook maar iets te installeren. Ook de programmeerbare knoppen zijn logisch en prettig geplaatst. Bovendien ligt de muis lekker in de hand en is de grootste stoorfactor de goedkoop aandoende vlammen, maar daarom is er nu ook een volledig zwarte uitvoering. Heb je wat meer te besteden aan je apparatuur dan kun je beter kijken naar modellen van Logitech of Razer, maar anders heb je voor een zachte prijs van ergens tussen de twintig en dertig euro een zeer complete gamingmuis.”

Microsoft Sidewinder X6 keyboard

“Alles in acht nemend is de X6 een zeer degelijk toetsenbord voor allround-gaming en multimediagebruik. Ook is het een uitstekend toetsenbord voor spelers van online rollenspellen en strategiespellen. De X6 is stijlvol, van degelijke kwaliteit en biedt gamers meer mogelijkheden om persoonlijke instellingen te gebruiken dan bijna ieder ander toetsenbord. Hij is misschien duurder dan de nieuwere X4, maar gezien wat hij meer te bieden heeft,blijft de X6 (zelfs ondanks een paar onhandige lay-out keuzes) één van de meest complete toetsenborden voor gamers. Hij doet amper tot niet onder voor de producten van Logitech en Razer (die overigens een stuk minder goed is in toetsenborden dan muizen) en laat zien dat Microsoft z’n best doet om een gevestigde naam te worden in deze markt.”

Logitech G13 Advanced Gameboard

“De G13 is een heerlijk apparaat wanneer je er eenmaal aan gewend bent geraakt. De pad laat zich gemakkelijk aanpassen aan de hand van je favoriete games of genres. In vergelijking met vergelijkbare producten op de markt brengt de G13 een kwaliteit met zich mee die het product zowel in materialen als ontwerp boven de concurrentie laten uitstijgen. Dat gezegd hebbende blijft het met een prijs van rond de zeventig euro een behoorlijk duur apparaat en kun je voor net iets meer geld ook een geweldig gaming-toetsenbord kopen. Weet je zeker dat je iets meer wilt dan een toetsenbord voor het gamen dan is dit een geweldige keuze, maar anders kun je de G13, hoe tof hij ook is, maar beter laten schieten.”

Logitech G19 Keyboard for Gaming

"De G19 mag zich met recht de koning onder de gamingtoetsenborden noemen en zet de lijn voort die Logitech jaren geleden uitzette met hun G-serie. Kwaliteit in iedere zin, fijn voor het oog en uiterst gebruiksvriendelijk en logisch opgezet. Hij is niet perfect, dat zeker niet. We weten wel zeker dat er gamers zullen zijn die liever het Microsoft Sidewinder X6 toetsenbord zullen willen voor zijn flexibiliteit, of de Razer Lycosa voor sommige designkeuzes, maar toch zijn wij zelf het meest gecharmeerd van de G19. Niet teveel onnodige fratsen, ook niet te goedkoop en lekker in gebruik. Dat scherm is misschien wat over-the-top, maar stiekem houden we daar wel van. Nee, als er iets is dat je tegen moet houden dan is het hooguit de prijs. Deze is misschien behoorlijk gezakt sinds hij voor het eerst uitkwam, maar met een prijskaartje van 130 euro is het nog steeds een flinke aanschaf. Heb je het geld er voor over dan is het absoluut geen miskoop, maar zorg wel dat je zeker van je zaak bent, anders zijn er nog alternatieven. Denk hierbij aan de G13-gameboard of de Microsoft Sidewinder X6, die toch een stuk goedkoper zijn. Kortom, erg mooi ding als je het geld er voor over hebt."

Tijdens de E3 mochten we Shuhei Yoshida van Sony Worldwide Studios de hemd van het lijf vragen. Dit resulteerde in een diepgaand interview over onder andere de PlayStation Move, de versnippering van het merk PlayStation en de keiharde concurrentie op de consolemarkt. Tijdens een evenement waarin we zelf met de PlayStation Move aan de gang mochten, spraken we verder over de Move. Ditmaal met Rick Marks van Sony. Volgens hem heeft de Move met de beweginsgevoelige controller een voordeel ten opzichte van Kinect van Microsoft, dat enkel met een camera werkt. Niet alleen Sony werd in juli aan het woord gelaten. We spraken Dave Cox, uitvoerend producent van Castlevania: Lords of Shadow, over hoe de actie zich verhoudt ten opzichte van het platformelement en de rol van Hideo Kojima bij de ontwikkeling van het spel. Ook waren we bij de lancering van StarCraft II en grepen deze mogelijkheid meteen aan om Manuel "Grubby" Schenkhuizen de hemd van het lijf te vragen over het leven als pro-gamer.

Columnist Harald Warmelink van de TU Delft kijkt in zijn column naar hoe de behoefte aan games technologische innovaties stuwt. Redacteur Marcel Vroegrijk beklaagt zich in zijn column over het gebruik van quick-time events en gaat zelfs zover om het “de doodsteek voor iedere actievolle game” te noemen. Daarnaast begint zijn gamecollectie steeds meer op zijn koelkast te lijken: Vol met dingen die hij misschien wel nooit aan zal raken. Jelmer Riemersma duikt in de wereld van de achievements en identificeert goede en slechte soorten achievements. Verder kijken we in een drieluik (deel 1, deel 2 en deel 3) naar de invloed van Tetris op de wereldgeschiedenis en bespreken we zoals gewoonlijk de verschenen downloadbare content van de vorige maand.

Net als juli loopt ook augustus niet over van de potentiële toppers, maar toch kunnen enkele games op een verhoogde interesse rekenen van ons. Hieronder is uiteraard Mafia II, het langverwachte vervolg op de ijzersterke PC-game uit 2002. Daarnaast keren de psychopatische James Seth Lynch en de wat meer rationele Adam ‘Kane’ Marcus terug in het actiespektakel Kane & Lynch 2: Dog Days. 

Mafia II

Na acht jaar verschijnt er eindelijk een vervolg op Mafia, de geprezen third-person shooter die in de begindagen van het free-roaming genre een gewaagde draai gaf aan het idee van een open toegankelijke stad. Mafia had namelijk geen zandbak om vrij in te stoeien, maar focuste zich op het verhaal en de sfeer en gebruikte de stad als een decor om het verhaal in te situeren. Mafia 2 blijft trouw aan deze opzet en heeft opnieuw het verhaal en authenticiteit hoog in het vaandel. Het situeert zich tussen 1945 en 1955 in de fictieve stad Empire Bay. Door de tijd heen zal de speler de stad in twee gedaantes leren kennen: kil en besneeuwd en warm en zonnig. Het spel wordt in hoofdstukken verteld en de makers bepalen zelf het tijdstip van de missies en het weer dat erbij hoort. Als ware filmregisseurs houden ze de touwtjes in handen. De missies zelf zijn ook stap voor stap nauwkeurig uitgestippeld en brengen je van de ene spectaculaire situatie in de andere. De gameplay wijkt weinig af van een normale third-person covershooter, maar de levensechte omgevingen en het spannende verhaal zouden dat moeten compenseren. Enige punt van zorg is dat je als speler net te weinig vrijheid krijgt om je eigen pad in te slaan. 

Kane & Lynch 2: Dog Days

De stoere en grofgebekte third-person shooter Kane & Lynch deed eind 2007 nogal wat stof opwaaien. Zo vlogen je tijdens het spelen net zoveel scheldwoorden als kogels om de oren. Niettemin had Kane & Lynch een prima verhaal en indrukwekkende vuurgevechten, die nog het meest deden denken aan de misdaadfilm Heat. Ondanks deze positieve punten had de game ook te kampen met de nodige minpunten die het spel uiteindelijk net boven het gemiddelde uit liet komen. Bijna drie jaar later heeft de actie zich verplaatst naar Sjanghai, waar James Lynch een nieuw bestaan probeert op te bouwen. De psychopaat uit het eerste deel speelt nu de hoofdrol en hoopt met een mooie deal uit de geldzorgen te komen. Uiteraard loopt alles mis en verandert de Chinese havenstad al gauw in een ware schiettent. Lynch mag dan ook van geluk spreken dat zijn 'maatje' Kane hem uit de brand komt helpen. In dit tweede deel, dat de subtitel Dog Days draagt, keren zowel de coöperatieve gameplay als de Fragile Alliance-modus terug, die beide online speelbaar zijn. Daarnaast is het dekkingsmechanisme verbeterd - dekking zoeken gaat nu met één druk op de knop - en oogt de game alsof je door een beveiligingscamera kijkt. Het geeft Kane & Lynch 2 een rauwe stijl en gecombineerd met de nieuwe setting is onze interesse dan ook zonder meer gewekt.