Bekijk de volledige Top 100.

Laten we eerst beginnen met de grootste van allemaal: GTA 5. Die titel gaat naar de nummer één positie in onze lijst. De ongelooflijk rijk gevulde open spelwereld zorgt ervoor dat je als speler niet eens de kans krijgt om jezelf te vervelen. Overal is wel wat te beleven. Daarbovenop zijn de verhalende missies voorzien van het nodige spektakel en krijg je met drie personages ook drie verschillende kanten van het virtuele Los Santos mee. GTA 5 doet heel veel dingen heel erg goed en verdient daarmee de eerste plek. Daarmee verwijst het BioShock: Infinite naar de tweede stek, waarvan we overigens net de nieuwe verhalende DLC (Burial at Sea) hebben kunnen bekijken.

Een nieuwe nummer één is groot nieuws, maar verder dan die grote verandering wil het niet echt gaan. We concludeerden al eerder in het jaar dat Grand Theft Auto V hele trajecten van andere games beïnvloedt en iedereen ruim baan heeft gemaakt voor de titel. Er zijn een paar uitzonderingen te vinden, maar dat zijn veelal games die niet direct dingen naar dezelfde portemonnee. Total War: Rome 2 is een strategiegame pur sang, Arma 3 gooit het helemaal op realisme, en Amnesia-horror en GTA-actie bijten elkaar ook weinig. Maar los van deze paar specialistische games was september erg rustig en hebben we gewoon weinig te melden.

Total War: Rome 2

De andere paar releases

Laten we de paar andere releases er even bij pakken. Total War: Rome 2 overtuigde ons van zijn kwaliteit en eigenlijk hadden we relatief weinig te maken met vervelende bugs, waar andere spelers wel mee te kampen hebben. Hopelijk zorgen de verschillende patches ervoor dat de strategiegame van formaat voor iedereen fantastisch wordt. Wat ons betreft is die game dat al en we zetten ‘m daarom op de negende stek.

September bracht ons ook weer twee nieuwe horrorgames. Naar Amnesia: A Machine For Pigs keken we al langer uit, terwijl Outlast vrij plots uit een donker hoekje kwam zetten. De eerstegenoemde titel wist de hooggespannen verwachtingen niet helemaal in te lossen. Hoewel de game zeker nog alle sfeer van zijn geweldige voorganger in zich heeft, zijn er ook gameplay-elementen weggehaald waardoor uiteindelijk ook ergens de angst wegebt. Dat kan nooit helemaal de bedoeling zijn bij een horrorgame. Daardoor bleef de titel ‘steken’ op een 7,5 en staat hij in onze Top 100 nu op positie 82. Outlast was een positieve verrassing en weet het klassieke, doch niet bijster originele concept goed uit te voeren. Met een dikke 8 vind je die game terug op de 56e plek.

 Outlast

Dan over naar Arma 3. Deze realistische oorlogssimulatie doet weer heel erg goed zijn eigen ding. Met name de mod-ondersteuning juichen we toe. Zo is er al een onofficiële DayZ-mod voor gelanceerd, nog voordat de standalone versie van die zombiegame is verschenen. Waar blijft die trouwens? Hoe het ook zij, Arma 3 is een mooi nieuw hoofdstuk voor Bohemia en dat wordt beloond met de 78e plaats. 

Tot slot noemden we vorige maand nog de twee voetbaltitels, PES 2014 en FIFA 14. Door een weigerende postbode hadden we uiteindelijk pas vrij laat een PES-exemplaar op locatie waardoor de FIFA-recensie eerder verscheen dan die van PES. Dat terwijl PES 2014 toch echt een week eerder in de winkel lag. FIFA 14 eindigde desondanks als eerste in de race om het kampioenschap dit jaar. Die game is nog altijd erg fijn om te spelen, maar oude irritaties blijven aanwezig. De innovatiedrift van PES 2014 vinden we mooi om te zien, maar moet zich vooral in de volgende jaren gaan uitbetalen. Het kwam dus niet echt tot een directe harde clash dit jaar, maar we voorspellen alvast dat het volgend jaar (ook door de introductie van nieuwe consoles) compleet kan zijn. PES 2014 staat nu in op 84 in de Top 100, FIFA 14 op 53.

 

En verder schrapen maar

Daarmee hebben we de meest prominente titels van de afgelopen maand gehad. Weinig vooruitblikken, weinig releases en vooral veel GTA 5. F1 2013 zou wel eens positief kunnen verrassen en plaatsen we al op een voorzichtige stek in de Top 100.

We zitten nu een paar dagen in oktober en de laatste posities voor de Top 100 gaan de komende paar maanden ingevuld worden. De Pokémon-recensie die nu al online staat, nemen we bijvoorbeeld in de novembereditie mee. In ieder geval tot volgende maand, bij de een-na-laatste Top 100 van het jaar.