Bekijk de volledige Top 100.

Door het verlies van The Division, wat natuurlijk niet echt meer als een verrassing kwam na de eerdere geruchten dat het spel 2014 niet zou halen, is de weg open voor een nieuwe nummer één. Nu is het aan Destiny om deze nieuwe klassering waar te maken. Tevens kruipen andere titels door het wegvallen van The Division, en eerder al The Witcher 3, langzaamaan richting de kopposities. Zo zijn Everybody’s Gone to the Rapture en X de top drie binnengeslopen zonder ook maar iets ervoor te hoeven doen. Bij eerstgenoemde game staan overigens nog wel grote vraagtekens of deze wel dit jaar uitkomt, maar daar hopen we binnenkort meer duidelijkheid over te krijgen. Met de E3 om de hoek zullen er meer bevestigingen komen over het wel of niet verschijnen van een spel in 2014. Daarnaast hopen we ook veel nieuwe games te mogen verwelkomen tijdens het evenement.

Voordat dat zover is, passen we de Top 100 zelf aan met de nodige reviewcijfers. Zo is Watch Dogs niet langer onze nummer drie meer na onze review. We vinden Aiden Pearce terug op de niet geheel onverdienstelijke 26ste plaats. Watch Dogs voelt ondanks zijn goede missieformule en sterke campagne niet memorabel genoeg aan en is net iets te vaak formulewerk. En dat is jammer, want de kracht en het gevaar van informatie en techniek werden niet eerder zo sterk naar een game vertaald volgens Thomas. Toch heeft dat de interesse van spelers wereldwijd niet weten te verminderen, want Ubisoft heeft bekendgemaakt dat de eerste verkoopdag een recordaantal verkopen voor ze heeft opgeleverd.

De lege plek in de top tien die Watch Dogs achterlaat, wordt kundig opgevuld door Mario, die na een maand afwezigheid weer zijn rentree maakt met Mario Kart 8. Toch echt wel dé game die de Wii U weer op de kaart kan zetten in deze barre tijden voor de console. Ook ditmaal kunnen we weer met z’n vieren de grootste lol beleven aan het dwarszitten van de ander met het notoire blauwe schild. Het is meer toeval dan het lijkt, maar Mario Kart 8 racet naar de achtste plek.

Watch Dogs Mario Kart 8

De grote kleinere jongens

Buiten de grote jongens om zijn er nog tal van indiegames verschenen, die ieder op hun eigen manier indruk wisten te maken of lichtelijk teleurstelden. Het hoogste cijfer in deze categorie is weggelegd voor Transistor, de game die het succes van Bastion moet opvolgen voor ontwikkelaar Supergiant Games. Of het spel de verkoopaantallen van zijn voorganger weet te overtreffen is uiteraard nog afwachten, maar kwalitatief zitten beide spellen niet ver van elkaar verwijderd. Wisten we Bastion nog met een negen te waarderen, gaat zusje Transistor er met een 8,5 vandoor. Hierdoor maakt de game wel een flinke sprong, van de 55ste positie naar nummer 28.

Misschien wel net zo prachtig als Transistor is Child of Light, het schilderachtige sprookje van een klein team dat zelfstandig onder de vlag van Ubisoft aan hun droomproject mocht werken. De moraal van het verhaal is dat een acht niet iets is om teleurgesteld over te zijn. Zelf zijn we misschien toch wel enigszins teleurgesteld dat Wargame: Red Dragon, het vervolg op één van onze beste games van vorig jaar, Wargame: AirLand Battle, zich een beetje terugtrekt naar achter de veertigste linie nu we het nieuwste deel met een acht hebben beoordeeld. Zeker niet slecht, maar we hadden op meer gehoopt.

Een andere acht is er voor de derde episode van The Walking Dead – Season Two. Het tweede seizoen kenmerkt zich door een consistente kwaliteit, maar met de nieuwe aflevering komt wel de vraag opzetten in hoeverre we nog een game spelen. Die vraag hoeven we zeker niet te stellen bij Super Time Force, een side-scrolling shooter die ons met warme gevoelens terug doet denken aan de klassiekers van vroeger, zoals Metal Slug en Contra. Met zijn 7,5 komt het spel binnen op de 73ste plek.

Om even wat meer in een zomerse stemming te komen, schakelen we over naar ons eigen tropische paradijs in Tropico 5. Nu het weer in Nederland als ‘wisselvallig’ gekenmerkt mag worden, gebruiken we de mindere dagen graag om aan onze bananenrepubliek te sleutelen. Hiermee proberen we ook snel de verwachtingen te vergeten die we van Wolfenstein: The New Order hadden. Want hoewel we eerder tot tweemaal toe steeds een tikkeltje enthousiaster werden van BJ en zijn ‘vrienden’, moeten we toegeven dat het eindproduct niet aan onze hoge verwachtingen heeft kunnen voldoen. Zelfs met het weglaten van een multiplayermodus, die er tegenwoordig bij bijna elke shooter wel standaard opgeplakt wordt, zijn er nog teveel dingen niet goed genoeg uitgewerkt, zoals het leveldesign en de inspiratieloze confrontaties met sommige vijanden. De game weet nog wel een voldoende te scoren, maar het is niet meer genoeg voor een notering in de Top 100.

Tropico 5 Wolfenstein: The New Order

To infinity and beyond!

Tegenover de titels die naar 2015 zijn opgeschoven en het verdwijnen van een aantal spellen uit de lijst, hebben zich ook een aantal nieuwe kanshebbers gemeld voor een hoge eindnotering aan het einde van het jaar. De hoogste binnenkomer is Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth, waar Arthur in twee previews (nummer één en nummer twee) en een interview naar vooruitblikt. Deze spirituele opvolger van Alpha Centauri staat in één klap hoog op ons verlanglijstje met een twaalfde plaats.

Vervolgens knalt Sunset Overdrive zich een weg naar de 39ste plek met zijn lange, kleurrijke trailer die eindelijk de gameplay laat zien. Het spel ademt een Jet Set Radio-vibe, maar dan zonder de skates, iets wat we alleen maar toe kunnen juichen. Het oogt als een vrolijke, open speeltuin waar je met de nodige bizarre wapens in los kunt gaan. Een titel die op een andere manier helemaal los gaat, is de nieuwe Call of Duty, Advanced Warfare genaamd. De trailer lijkt weer een nieuwe actievolle achtbaan te beloven, waarin er een hoofdrol is weggelegd voor Hollywood-acteur Kevin Spacey. Aangezien het om Call of Duty gaat, blijven we nog wel even gematigd enthousiast en laten we de game debuteren op nummer 54 totdat we hem hebben mogen spelen.

Twee titels die al wel in de lijst stonden, maar zich nu ook wat meer in de bovenste regionen melden, zijn WildStar en Evolve. De eerstgenoemde game komt over een paar dagen al uit, maar totdat we hem volledig hebben kunnen beoordelen, moeten we het doen met een voorspelling van MMO-expert Harry, die vooral de humor en originele setting roemt. WildStar schiet als een komeet omhoog van de 85ste naar de 25ste positie. Vlak achter de MMO jaagt Evolve op een top dertig-notering, maar schiet het nieuwe spel van Turtle Rock Studios voorlopig net mis met de 31ste plaats als gevolg. Het concept klinkt met iedere keer dat we het zien toffer en weet steeds meer te overtuigen dat het een vrijwel eindeloze multiplayermodus neer kan zetten.

Civilization: Beyond Earth  Evolve

Vooruitblik

Hoewel bij veel mensen Watch Dogs of Mario Kart 8 nog wel vastgeroest zit in de console of computer, staan er in juni de nodige spellen te springen om de aandacht van de speler. Of je nu wilt racen in Grid: Autosport, je eigen moord op gaat lossen in Murdered: Soul Suspect, samen met een vriend door het verhaal van Divinity: Original Sin wilt spelen of iedereen genadeloos in elkaar wilt meppen in EA Sports UFC, er is meer dan genoeg keus. Daarbij hopen we stiekem dat Planetary Annihilation in juni verschijnt nu de singleplayer aan het spel is toegevoegd. Veel speelplezier gewenst deze maand!