1. Pro Evolution Soccer 4 (2004: PlayStation 2, Xbox & PC)
Toen Arsenal het met Bergkamp en Henry nog niet aflegde tegen de oliesjeiks, en Inter met Adriano, Martins en Vieri over een belachelijke krachtige aanvalslinie beschikte was Pro Evolution Soccer de crème de la crème. FIFA had de licenties en online modes, maar PES had de gameplay. En wat voor gameplay. PES 4 borduurde verder op het fijne fundament dat het derde deel al legde - en perfectioneerde het. Zelfs nu blijft de game overeind staan: het tempo ligt hoog, dribbelen gaat heerlijk precies en een steekpass voelt als snijden in een vers pakje boter.

Pro Evolution Soccer 4

2. Football Manager 2014 (2013: PC)
Tenzij je Villas-Boas of Mourinho heet, zal je zonder serieuze profcarrière nooit een team naar de Champions League kunnen leiden. Behalve als je Football Manager speelt.  Qua tactische diepgang komt er simpelweg niks in de buurt van die simulatiegame. Ondanks bergen aan statistieken, schuivers en balkjes is Football Manager echter niet alleen voor de serieuze tactici onder ons. De game blijft overzichtelijk en de geanimeerde voetbalwedstrijden nodigen iedereen uit om een club te beheren.

Football Manager 2014

3. FIFA 10 (2009: Xbox 360, PlayStation 3, PC)
FIFA was altijd al een populaire serie, maar het kon qua status niet op tegen PES. Dat veranderde allemaal tijdens het HD-tijdperk en voornamelijk met FIFA 10. Natuurlijk, met FIFA 14 zijn we alweer een flink aantal verbeteringen verder, maar FIFA 10 legde het fundament. Vooral de 360 graden-besturing was een van de meest onopvallende, doch belangrijke verbeteringen voor een voetbalgame ooit. Daarnaast kon je eindelijk met een volledig gelicenseerd Nederlands elftal spelen.

FIFA 10

4. Mario Strikers Charged (2007: Wii)
Mario kan alles. In deze Wii-game kun je in bizarre over-de-top voetbalwedstrijden met bananenschillen en Koopa-schilden elke uitgekiende aanval afstoppen. Net zoals Mario Kart is de gezelligheid belangrijker dan de skills. Zelfs als je met 10-0 achterstaat kun je met een paar goed uitgekozen mega strikes de score naar je hand zetten.

Mario Strikers Charged

5. Sensible World of Soccer (1994: Amiga)
In 2007 werd Sensible World of Soccer uitgeroepen tot een van de belangrijkste games aller tijden. Deze top down 2D-game definieerde de voetbalgame met zijn intuïtieve besturing en heerlijke passes. De game heeft daarnaast een ongelooflijk uitgebreide carrièremodus en de duizenden spelers beschikken ieder over hun eigen skillset. Dat klinkt nu normaal, maar we hebben het over een game uit 1994. Al deze elementen zorgen ervoor dat SWOS over de belangrijkste kwaliteit in een voetbalgame beschikt: het is verslavend.

Sensible World of Soccer

6. Championship Manager 01/02 (2001: PC)
Tot op de dag van vandaag krijgt Championship Manager nog regelmatig updates van zijn grote fanbase. Deze jarenlange obsessie heeft de game te danken aan zijn toegankelijkheid, hoge tempo en nagenoeg perfecte management-gameplay. De game komt qua realisme niet in de buurt van Football Manager, maar blijft overeind door puur plezier. Championship Manager is een pareltje dat bewijst dat balans tussen toegankelijkheid en diepgang een tijdloze kwaliteit is. 

Championship Manager

7. Sega Soccer Slam (2002: PlayStation 2, GameCube & Xbox)
Er zijn van die series waarvan het jammer is dat er nooit een opvolger van is geweest. Sega Soccer Slam is zo’n game. Net als NFL Blitz of NBA Jam draait de game niet om realisme, stijl of finesse, maar gewoon om puur plezier. Voetbal is eigenlijk slechts een excuus voor een veredelde 3-tegen-3-vechtgame.

Sega Soccer Slam

8. Nintendo World Cup (1990: NES)
Nintendo World Cup floreert zoals zoveel voetbalgames als je het met meerderen speelt. Dan komt de unieke gameplay volledig tot z’n recht. Je bestuurt in Nintendo World Cup namelijk niet je team, maar slechts één speler. De rest kun je commando’s geven om te schieten of te passen. Deze minimalistische gameplay heeft een hoop komische, absurde en leuke situaties tot gevolg, vooral omdat de scheidsrechter de spelregels niet al te nauw neemt en ellebogen en smerige tackles voor lief neemt.

Nintendo World Cup

9.  FIFA Street (2012: PlayStation 3 & Xbox 360)
Als je op het plaatselijke voetbalpleintje een goal maakt is dat leuk voor even, maar wie houdt er nou eigenlijk de stand bij? Maak je daarentegen een panna, dan onthoudt iedereen dat. Trucjes en panna’s zien we veel te weinig in het echt, terwijl we toch zeker weten dat Van Persie en Neymar wel wat spectaculairs in hun mars hebben. FIFA Street representeert het ultieme plezier van trucjesvoetbal met heerlijke toegankelijke gameplay en een leuke sfeer. In FIFA is de rare collision-detection overigens een zwaktebod, in FIFA Street zorgt het voor alleen maar meer hilariteit.

10. Disney Sports Soccer (2002: GameCube)
Disney Sports Soccer is tegen alle verwachtingen geen kindergame. Integendeel, het volgt het gameplay-pad van Pro Evolution Soccer. Je kunt je dan natuurlijk afvragen voor wie deze game gemaakt is, maar deze identiteitscrisis neemt niet weg dat de game heerlijk wegspeelt. Donald Duck, Mickey Mouse en Goofy zijn de captains van hun eigen vrolijke dierenteam en kunnen daarnaast speciale magie-aanvallen inzetten om een goal te forceren. Dit zijn verrassend leuke en frisse toevoegingen aan een voetbalbeleving die sowieso staat als een huis.

Disney Sports Soccer

Eervolle vermeldingen
Er zijn veel te veel voetbalgames uitgekomen en er zijn er vast wel een paar die volgens jullie in de lijst hadden moeten staan. Inazuma is bijvoorbeeld een bijzondere combinatie tussen RPG en voetbal, Real Soccer is een aardige poging tot voetbal op een touchscreen, en Online Soccer Manager en Hattrick houden veel vriendengroepen in zijn greep. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Redcard, Virtua Striker, Super Shot Soccer of Actua Soccer. Er is voor ieder wat wils in het uitgebreide aanbod aan voetbalgames. Wat is jouw favoriet?