TonTon Club – Amsterdamse speelhal voor hardcore gamers, hipsters en hoerenlopers | Gamer.nl

TonTon Club – Amsterdamse speelhal voor hardcore gamers, hipsters en hoerenlopers | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Het is maandagochtend, iets over elven en ik word van achter glas aangestaard door schaarsgeklede vrouwelijke beoefenaars van het oudste beroep ter wereld. Op de Wallen, achter de Oude Kerk en dus in hartje Amsterdam leidt Jelle Oostra me naar de ingang van de TonTon Club, een gloednieuw concept dat de kla ieke speelhal moet verenigen met innovatief gamedesign, kunst en een stukje historie. Oostra werkt samen met drie andere jonge initiatiefnemers keihard om ervoor te zorgen dat op 13 september de deuren open kunnen voor publiek op de Sint Annendwar traat nummer 6.

Voor het zover is moet er nog een en ander gebeuren. In de hoek van het pand staat een wirwar van arcadekasten, kla ieke flipperkasten, de beginselen van een zelfgemaakte air hockeytafel, een bar, twee koelingen en het levensgrote logo van de TonTon Club. Verder is de ruimte – zo’n 250 vierkante meter groot – nog één grote work in progre , met linksachterin een tafel die dient als geïmproviseerd bureau voor Oostra zelf, Sam Van Doorn en bedenkers  Serdar Tonkas en Tony Michiels.

De TonTon Club zoals 'ie eruit moet komen te zien

(Re)creatie

Tonkas en Michiels vroegen zich op een zondag af waarom Amsterdam in vredesnaam geen arcadehal heeft. Ze besloten het heft zelf in handen te nemen en werkten een plan uit voor de TonTon Club: een speelhal geheel naar de maatstaven van de tegenwoordige tijd. Oftewel, een plek waar vermaak en innovatieve ideeën samenkomen, een plek voor ‘maken en vermaken’, een plek voor – zoals het artwork op de voorlopige website suggereert – creatie en recreatie.

Om dat idee te realiseren was natuurlijk geld nodig. Geld dat TonTon vond bij investeerders en via Voordekunst, een Nederlandse Kickstarter-variant specifiek gericht op kunstprojecten. Op die laatste manier werd op tijd het doelbedrag van 7500 euro binnengehaald en met nog één dag te gaan staat de teller op een dikke negenduizend. Wanneer ik vraag naar subsidie, antwoorden Oostra en Tonkas bijna in koor dat ze geen cent hebben gekregen en dat het project dus volledig op eigen inventiviteit is aangewezen.

En dat is nog niet zo makkelijk. Mogelijk nadeel van de pluriforme opzet is dat investeerders twijfelen over het concept. De TonTon Club is niet alléén een speelhal of alléén een plek waar vooruitstrevende kunstenaars en ontwikkelaars hun ding kunnen doen. Tonkas illustreert de verwarring met een anekdote. Bij het openen van een rekening vroeg de bankmedewerker welk vakje hij moet aankruisen om de TonTon Club te cla ificeren; het project viel in teveel verschillende vakjes en daardoor in geen enkele specifiek. Een compliment, zo vindt TonTon.

Oostra en The Simpsons

Mortal Kombat meets Monobanda

Het a ortiment aan vermaak dat TonTon Club in huis heeft, sluit aan bij de veelzijdige aanpak. Oostra leidt me langs oeroude flipperkasten, - en Mortal Kombat-arcadekasten,  een plek waar ontwikkelaars workshops gaan geven en een apparaat waarmee je virtuele potten bakt die even later 3D-geprint worden.  We stappen achter het stuur van een Daytona USA twin cabinet voor een snel potje racen. Oostra vertelt over hoe Nederlandse game-ontwikkelaar Monobanda (gevestigd op de Neude in Utrecht, bij Dutch Game Garden) meedoet met een game die zich laat besturen door een zandbak, of over een pinball machine waarmee je met het balletje kunt schilderen. Er lopen telkens drie van zulke projecten tegelijk voor acht weken lang, waarna het tijd is voor drie nieuwe creatieve initiatieven.

Het tekent de veelzijdigheid, maar niet het gehele plaatje. Naast ouderwets vermaak en nieuwerwetse hippe interactieve projecten moet je ook gewoon hedendaags kunnen chillen. In de TonTon Club werk je namelijk even gemakkelijk een hotdog of donut naar binnen, slurp je aan een bak koffie, of stap je achter het Daytona-stuur met een biertje in je hand. Eten en drinken halen is er onderworpen aan gamification: bier bestel je via een slot machine.

Tegelijkertijd nestelt TonTon Club zich in een verleden van vermaak én een stukje Amsterdams bewustzijn. Speelautomaten stammen uit een periode van de jaren twintig van de vorige eeuw tot nu, en krijgen stuk voor stuk een bordje met een kleine geschiedenisles. Tegelijkertijd biedt de plek een ‘alternatief tourist office’ dat nieuwsgierige voorbijgangers op speelse wijze de stad helpt leren kennen. Met al deze vormen van vermaak spreekt de TonTon Club hipsters, hardcore gamers én hoerenlopers aan. Vraag ik naar het gewenste publiek dat Oostra voor ogen heeft, dan antwoordt hij: ‘iedereen’. 

Pinballen met verf, een van de re-creatieve spelen straks in de TonTon Club

Vrijdag de dertiende

Met hun bijzondere concept trokken de jongens achter de TonTon Club al enige aandacht, onder andere van de Telegraaf, kunstblogs Moderne Hippies en Vandejong, en nu dus ook jullie eigen Gamer.nl. Daar moet nog een hoop meer hype bijkomen op vrijdag de 13de september 2013. Dan is ’s middags de officiële opening voor de pers en ’s avonds om elf uur de Opening Party in de OT301. Een dag later gaat de TonTon Club open voor publiek en kun je vanaf dan dus zelf een bezoekje brengen, meedoen aan één van de creatieve se ies, een biertje drinken en je helemaal uitleven met Mortal Kombat. Intere ant? Dat horen we graag van jullie!

Wil je de TonTon Club nog financieel steunen, dat moet je snel zijn: de Voordekunst-gampagne loopt nog één dag. Voor die tijd kun je nog een bijdrage leveren. Meer info vind je op de officiële TonTon Club-Facebookpagina.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou