Eén van de 'unique selling points' van Relic's laatste geesteskindje The Outfit is de Destruction on Demand-feature. Kort gezegd is het een systeem waarin je binnen een paar handelingen een heel leger op de been kunt krijgen. Dit leger kan bestaan uit een viertal manschappen die je vergezellen tijdens de bittere strijd, maar ook voertuigen zoals een jeep, een tank of een halftrack. Ook kanonnen en luchtafweergeschut kun je op deze manier oproepen. Maar hoe komt zo'n tank of jeep dan op tijd bij je terecht vraag je je misschien af. Zomaar uit de lucht vallen?

Door Frans Coehoorn

Juistem. Elke keer als je iets 'bestelt' komt er binnen een paar seconden een vliegtuig aanvliegen die de gevraagde eenheden komt droppen. Op hilarische wijze zie je kistjes hard vanuit de hemel vallen en met een lekkere smak op de grond terechtkomen. Onmiddellijk zullen de kisten openbreken en wat zien we daar? De bestelde eenheden, klaar voor gebruik! Als dat geen service is, dan weten wij het ook niet meer.

Maar zoals je wellicht al wel kunt voorspellen, voor niets gaat de zon op en ook in The Outfit is dit niet anders. Voordat je wat mooie oorlogsspeeltjes kunt kopen dien je eerst genoeg punten vergaard te hebben. Deze punten, ook wel FU's (Field Units, geen fuck you's dus) genoemd, vergaar je door simpelweg Nazi's naar het hiernamaals te knallen. Hoewel je er een hoop tegenkomt in je strijd tegen de Duitsers, is het punten vergaren het gemakkelijkste door objectives in te nemen of te vernietigen. Overal in het level zijn er Strategic Objectives te vinden, welke zo'n 200 FU's waard zijn. Tevens is dit een respawnpunt, waar je, indien je het loodje hebt gelegd, binnen een mum van tijd weer terug in het gevecht kunt zijn, zonder helemaal weer bij het begin van het level te moeten starten.

Hoewel je bij aanvang van een game al redelijk wat spannend en vernietigend oorlogsmateriaal kunt opvragen via Destruction on Demand, zijn de écht interessante voertuigen pas beschikbaar wanneer je bepaalde punten op de map hebt ingenomen. Denk bijvoorbeeld aan de Armory, die in combinatie met de Motor Pool aangepaste jeeps en ander technologisch geavanceerder materiaal kan unlocken. Zeer gewilde locaties dus, waar flink om gevochten zal worden. Want hoe je het wendt of keert, een tegenstander met de beschikking over de zwaar bepantserde tanks, versla je niet zomaar eventjes. Ook één van de beste opties uit de game, de luchtaanval, is niet vanaf het begin en voor iedereen beschikbaar. Wil je hier gebruik van maken, dan zul je je uiterste best moeten doen om het radiostation in te nemen.

Al met al biedt het Destruction on Demand principe een hoop goeds en zal het dynamische karakater van The Outfit alleen nog maar verscherpen. Nog meer dan tevoren zul je op je hoede moeten zijn, er kan immers overal te allen tijde gevaarlijk afweergeschut of een groot leger aan halftracks gedropt worden. Tel daarbij op dat veel van de omgeving kapot kan en je zult begrijpen dat er van 'destuction' absoluut sprake van is.

In hoeverre Destruction on Demand van The Outfit een betere game maakt lees je aanstaande zondag, wanneer we de review van het spel presenteren.