Nederland kent er nog niet zo gek veel, maar als het aan de mensen achter The Game Syndicate ligt komt hier snel verandering in. Ik heb het hier natuurlijk over gamecafés. Wat in mei 2002 begon als een beginnende onderneming is nu uitgegroeid tot een gezellig gamecafé waar een kleine 2000 gamers per week hun dosis gaming komen halen. Nu, 4 jaar en een hoop ervaring rijker, stappen de twee oprichters in de richting van de toekomst en openen op vrijdag 21 april 2006 hun tweede Game Syndicate gamecafé in de haven van Scheveningen. Gamer.nl trok richting de kust en kregen van oprichters Jeroen Kraak en Arthur den Hoedt een rondleiding door het gloednieuwe pand.

Wat doen twee vrienden als ze met ideeën zitten die ze niet tot uiting kunnen brengen? Juist die trekken er op uit! Dat is wat Jeroen Kraak en Arthur den Hoedt aan het begin van deze eeuw ook gedaan hebben. Beide kapte ze met hun toenmalige baan en vertrokken naar Mexico om daar met de motor naar Alaska te vertrekken. Een droom die werkelijkheid werd, maar die beide heren ook met goed uit te werken ideeën terug naar Nederland stuurde. Tijdens hun motorrit naar Alaska kwamen ze in contact met een Deen, die hun uithoorde over hun toekomst plannen. Deze Deen brengt ze op het idee om eens te kijken of het starten van een Nederlands gamecafé doorgang kan vinden. Als de vrienden thuis zijn aangekomen start voor hun het begin van hun jongensdroom en in mei 2002 openen de deuren van The Game Syndicate, midden in het centrum van Rotterdam.

Team Fnatic in actie @ GameSyndicate Rotterdam

Het idee achter The Game Syndicate is en blijft vrij simpel. Het moet een plaats zijn waar gamers, liefhebbers van games en totaal niet gamers, gezellig en leuk met elkaar kunnen omgaan. Het grote woord waar alles om draait? FUN! Met 46 game pc's, 8 internet pc's en een berg spelcomputers kan iedereen zijn lol op voor 4 euro per uur. Als later blijkt dat er veel interesse is voor het gamecafé, wordt de prijs verlaagt van 4 naar 3 euro per uur en krijgen de game pc's begin 2005 een upgrade door middel van een sponsor plan. The Game Syndicate is dan al uitgegroeid tot een gamecafé dat ontwikkelaars en uitgevers in Nederland hebben omgedoopt tot Launchcafé en waar zelfs een eigen store is geopend waar mensen games kunnen aanschaffen.

Maar niet alleen het aanbieden van gaming staat beide heren hoog in het vaandel. Met een achtergrond in de horeca weten ze precies wat gamers willen eten en drinken. De cheeseburgers groeien uit tot een lokale treat en de verscheidenheid aan drank en voedsel is groot. Dit alles heeft ook weer te maken met de fun-factor, want als je uit zit te drogen of zit te verhongeren, wordt gamen steeds minder aantrekkelijk.