Ontwikkelaar Bethesda heeft namelijk al veel geschreven over Skyrim, wat ten noorden ligt van Cyrodiil, het land waarin Oblivion zich afspeelt. Men heeft gedurende het maken van de eerste delen uit de reeks namelijk de geschiedenis en choreografie van heel Tamriel vastgelegd. Net zoals Cyrodiil, Hammerfell en Morrowind kent dus ook Skyrim zijn eigen geschiedenis en kenmerken.

Hoge gebergten

Skyrim staat ook wel bekend als het ‘Oude Koninkrijk van het Vaderland’ en was het eerste gebied dat werd bezet door de mensheid. Het is het meest woeste gebied van Tamriel, met veel sneeuw en vijf van de hoogste gebergten in heel de wereld.

Alleen in het westen van Skyrim is de grond relatief vlak. Daar wonen dan ook de meeste mensen. Met steden als Riften, Falkreath en Whiterun zijn er in ieder geval genoeg plekken om in contact te komen met soortgenoten, maar vrees niet: de koele gebergten maken dit de ideale setting voor een game die draait om het onderzoeken van grotten en ondergrondse kerkers.

De Nords en de elven

Alle mensen in Skyrim stammen af van de Nords, een koelbloedig menselijk ras dat heeft moeten vechten voor zijn bestaansrecht. In vroegere tijden woonden de Nords namelijk in relatieve vrede met elfen, tot deze superieure wezens inzagen dat de Nords veel barbaarser waren en zich sneller zouden voortplanten door hun kortere levenscyclus.

De elfen zagen dit als een bedreiging voor hun eigen ras en vielen de stad van Saarthal aan, waar maar een paar mensen uit wisten te ontsnappen. Hiertoe behoorden Ysgramor en zijn twee zonen. Zij wisten uiteindelijk samen met een groot leger, bekend als de ‘Vijfhonderd Metgezellen’, bestaande uit helden van een eerdere oorlog, hun plek binnen Skyrim te heroveren.

Die herovering verliep alles behalve vredig. In de vijftig jaar dat de Nords aan de macht waren, kregen ze niet alleen de macht over heel Skyrim, maar ook over gebieden van Cyrodill, High Rock en Morrowind. Er werd vooral een bloedige strijd geleverd om het laatstgenoemde land, wat fanatieke Morrowind-spelers vast kunnen beamen. De verhalen over deze strijd galmen nog steeds na in die game.

Nordic Whiskey

Opvallend is dat Skyrim de enige plek is binnen Tamriel waar de beruchte alcoholische drank Nordic Whiskey wordt gebrouwd, ook wel bekend als ‘Rotgut’. Naast dat de drank bestaat uit ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn in dit gebied, moet de drank ook worden blootgesteld aan extreem koude temperaturen. De drank moet een paar keer bevriezen en ontdooien voordat het drinkbaar is. Nordic Whiskey is in heel Tamriel verboden, maar toch wordt het regelmatig gedronken door waaghalzen.

Bovenstaande informatie geeft je al een klein voorproefje van wat je in Skyrim waarschijnlijk kunt verwachten: woeste, besneeuwde gebieden en gebergten, kille stadjes waarin mensen liever binnen achter de bar hangen dan buiten ronddolen en mogelijk een vrij pijnlijke relatie tussen mensen en elfen. De groene, weidse vlakten uit Oblivion zul je in ieder geval niet zo snel tegenkomen. Maar voor iedereen die liever door donkere kerkers heen dwaalt, op zoek naar avontuur en misschien dat ene magische zwaard waar legendes over vertellen, lijkt The Elders Scrolls V: Skyrim de juiste richting uit te gaan.