Door onze "Simmin'" Jony!

The Sims heb ik met veel plezier gespeeld, ik zou mezelf wel verslaafd kunnen noemen. Wekenlang heb ik het spel gespeeld, de hele dag door. Zodra er een expansion pack uitkwam, vloog ik naar de winkel om hem te kopen. Daarna rap naar huis om me weer een week lang op te sluiten om non-stop te kunnen spelen. Enkele fragmenten uit mijn SimLeven.

Ik speelde net zolang totdat ik alle mogelijke carrières had gespeeld. Ik veranderde mijn Sim-huis drie keer per uur, zodat ik alle meubels in alle mogelijke combinaties had geplaatst, natuurlijk inclusief behang en vloeren. Uren op internet doorgebracht om zoveel mogelijk skins te downloaden. Ellenlange zoektochten op internet naar die ene perfecte bank om je huis te zetten. Ik was de Jan des Bouvrie van Simland!

Toen bereikte ik het moment dat ik het spel had 'uitgespeeld'. Ik had alles gedaan, er was niks nieuws meer om te ontdekken. Toen kwam de Sims-dip. Mijn dagen bestonden uit het aftellen van de minuten voordat er een nieuw expansion pack uit zou komen. Tegen de tijd dat ik aan een kruisjeskalender begon, konden mijn vrienden het niet langer aanzien. Ik kreeg een console in mijn handen gedrukt met daarbij een spel. Voorzichtig keek ik naar de titel en mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap. Daar was The Sims voor de console!

Helaas was de blijdschap maar van korte duur. Waar ik op de PC uren zoet was, had ik deze versie vrij snel gezien. Het spel viel enorm tegen. Niet alleen vond ik de graphics niet mooi, ik vond het ook maar niks dat er ineens 'doelen' waren. Niet meer lekker er op los klooien (lees: inrichten van het huis als je Sim aan het werk is), maar eerst vrienden maken voordat je naar het volgende level mag. Nu ben ik niet zo sociaal aangelegd, dus vrienden maken hoeft nooit zo van mij. Laat staan dat ik het verplicht moest doen om door te kunnen spelen.

Het spel op de console was dus niet aan mij besteed. Natuurlijk zaten er gave dingen in. Zo kon je in het consolespel het gezicht van je Sim aanpassen. Iets wat niet mogelijk is in de PC versie. Daar kun je uit standaard gezichtjes kiezen - tenzij je net als ik het download virus hebt, waardoor je ineens wereldberoemde mensen in je Sim-wereld hebt lopen - dus dat maakt het vrij beperkt. Het kapsel dan. In de PC versie hetzelfde verhaal als de gezichten, je hebt standaard kapsels terwijl je in de console versie kunt kiezen uit de meest vreemde kapsels. Ben je in de stemming voor een hanenkam. No problem. Heb je liever rasta? Kan geregeld worden!

Jammer genoeg waren er veel minder objecten in het consolespel dan in de PC game. Geen leuke gimmicks zoals een hoofd in een glazen fles. Geen super-de-luxe stereoset. Pure armoede voor mijn Sims! Niemand zou het moeten doen zonder een hoofd in een glazen fles! Ik heb het spel trouwens alleen op de Xbox gespeeld, al zal er denk ik weinig verschil zijn tussen de Xbox en de PS2 versie.