Als eerste artikel uit een reeks van drie, geven we de eenheden die de verschillende facties in Supreme Commander hebben, nog éénmaal groot de spotlight. Als een lekker begin nemen wij de filosofische Aeon Illuminate. The way of illumination

Tijdens de tweede grote verhuizing van de mensheid, de ruimte in, had Commandant Trent Smith de leiding over een groep wetenschappers en kolonisten op de planeet Seraphim II. Seraphim II is ongeveer vijf keer zo groot als de aarde. Voor het eerst kwam de mensheid daar intelligent leven tegen. Smith volgde commando's op die nog nooit eerder op de proef waren gesteld, en had daarmee de gehele planeet in quarantaine gezet en weigerde te communiceren, om zo de positie van de aarde niet prijs te geven.

Uit het logboek van Smith viel op te maken dat hij de kolonisten die hij onder zijn hoede had ten strijde liet trekken tegen de Seraphim, zo genoemd omdat de ware naam van de aliens onuitspreekbaar was voor de mensen. Waarom hij dit deed is nog altijd onbekend, maar latere onderzoeken naar zijn psychologische gegevens gaven een neiging naar geweld wanneer hij geconfronteerd werd met onbekende factoren.

Een greep uit het luchtarsenaal van de Aeon.

Het geweld, gestuurd door Smith, voorkwam ook maar enig serieus contact tussen beide soorten. De Seraphim zorgden er gewoon voor dat ze de mensen ontweken. Echter, de bioloog uit de menselijke kolonie, Dr. Jane Burke, raakte bevriend met de Seraphim, nadat ze deze in het geheim opgezocht had. Meerdere mensen sloten zich bij haar aan en gingen regelmatig op bezoek bij de Seraphim.

Tijdens de bezoeken leerden de mensen nieuwe technieken van de Seraphim op het gebied van Quantum en Temporele mechaniek. Beter nog was de introductie van een bepaalde filosofische invalshoek die zo dusdanig geavanceerd was dat de normale mens er niet eens op had kunnen komen. Een nieuwe manier van vrede en liefde zou hun visie op het universum compleet veranderen.

Smith kreeg lucht van de bezoekjes van Burke en haar volgelingen, en kon niet anders concluderen dan dat ze gehersenspoeld was. Daarmede gaf hij de opdracht aan de overgebleven kolonisten een laatste enorme campagne op te zetten, met als doel de Seraphim te vernietigen. Ondanks de ogenschijnlijke millennialange vrede die de Seraphim leken aan te hangen, liepen de UEF troepen toch vreemde doch sterkere oorlogsmachines tegen het lijf.

Stoottroepen op de grond in de aanval.

Voordat Smith's troepen verslagen werden door de superieure kracht én hoeveelheid van de buitenaardsen, wisten wetenschappers uit zijn kamp een ongekend sterk virus te maken. De Seraphim waren hier niet op voorbereid en konden slechts, ondanks de hulp van Dr. Burke, de effecten van het virus vertragen. Met de hele atmosfeer vergeven van het virus, werd geen enkele Seraphim heel gelaten.

Tijdens de laatste dagen van de oorlog tussen mens en alien, besloten de Seraphim aan Smith nog een laatste poging te wagen om hem hun 'filosofie' te leren. Tijdens één van deze lessen kreeg Burke een visioen over een verscheurd universum. Hele sterren waren kaalgeplukt voor de grondstoffen, hele planeten werden vernietigd en ongelooflijk veel levens werden verloren. In Burke's ogen was de filosofie van de Seraphim de enige manier om het universum te behoeden voor het 'Empire'.

Meer dan honderd jaar later, en na vele verloren gegaande verkenningssondes en expedities van het Empire naar de Seraphim planeten, kwam er een bericht op aarde aan. Het bericht kon haast niet duidelijker: de overgebleven kolonisten van Seraphim II, die zich nu de Aeon Illuminate noemden, nodigden het Empire uit om hun filosofie te omarmen. Of dit goed- of kwaadschiks gaat, maakt voor de Aeon Illuminate weinig uit, getuige hun naam. (Aeon betekent "Eeuw" of "Eeuwigheid" en Illuminate "verlichten")

Aeon tanks en artillerie in de sneeuw.

With what to illuminate?

De eenheden van de units hebben een strak zilveren uiterlijk met vaak hier en daar een groene streep, de kleur van de factie. Ze zijn snel en geven de ideologie van hun factie weer met namen die tot de verbeelding spreken: Oblivion, Sacred Assault Bot, Harbinger.

Een opmerkelijk verschil van de Aeon Illuminate met de rest van de knokploegen, is dat de eenheden van de Aeon de nadruk leggen op maar één doel. Zo is bijvoorbeeld de onderzeeër van de Aeon niet uitgerust met dekkanonnen om, ook als ze boven water komen, andere troepen onder vuur te kunnen nemen. Een groot gemis misschien, maar dit maakt de wapens die ze wèl hebben net dat ene beetje sterker.

Voor een overzicht van elke unit, op de verschillende techlevels en de verschillende dimensies (land, zee en lucht), kun je hier een kijkje nemen. Supreme weapons of persuasion

Elke factie heeft zo zijn eigen superwapens, drie zelfs. Die van de Aeon Illuminate zijn zeker niet de minste daaronder, neem bijvoorbeeld de Czar Flying Fortress. Dit gevaarte heeft nog het meeste weg van de ruimteschepen die we kennen uit Independance Day. Met een stevige straal van pure energie zaagt deze monsterunit zo door alle vijanden heen. Naast het stevige hoofdwapen beschikt de Czar ook over raketten tegen vijandelijke luchttroepen en kan men er eenheden mee transporteren.

De Galactic Colussus, Sacred Assault Bot is een van de meest stevige eenheden in het spel. De Galactic Colusses kan namelijk een directe aanval van een nucleaire raket overleven. De twee armen functioneren als twee grote wapens die met een zwaartekracht straal allerhande eenheden heen en weer kan gooien. Tevens groeit er op zijn hoofd een laser, waar hij vanzelfsprekend ook de vijanden mee te lijf kan gaan. Minpunten zijn echter dat de kolos wel érg langzaam is, en geen verweer heeft tegen vliegtuigen.

De Galactic Colossus

Als laatste is er de Tempest Submersible Battleship. Dit grote slagschip is uitgerust met een energiekanon dat een aardige afstand kan overbruggen en daarnaast ook nog torpedo's af kan vuren. Het heeft echter geen afweergeschut tegen vliegtuigen of andere zeetroepen, maar als laatste pluspunt kan het schip wel zeer snel nieuwe schepen bouwen.