Lay-out / locatie winkel

In het pittoreske centrum van Amersfoort, met haar luxe huizen en gezellige grachten, staat op een kruising van drie wegen de Next-Level gamewinkel. Dankzij de bussen die dichtbij stoppen is het een makkelijk te bereiken locatie. Ook te voet vanaf het station is de winkel gemakkelijk te bereiken.

Eenmaal in de winkel valt de geordendheid van de Next-Level op. In plaats van rijen vol met games waar je jezelf voor in vreemde posities moet zien te krijgen, staan alle games netjes met hun voorkant in het zicht. Zo'n beetje alles wat de winkel te koop heeft, is duidelijk te zien in de winkel en dat is een ware verademing. Zelfs de oude hoesloze GameBoy-spellen staan geordend naast elkaar.

Aanbod games

De nieuwste games zijn zoals in elke zelfrespecterende gamewinkel aanwezig, maar wat Next-Level pas echt een bezoekje waard maakt is het grote aanbod aan oudere games, in het bijzonder van vorige generatie. PlayStation 2-spellen zijn er, zoals bijna overal, in overvloed, maar vooral het aanbod aan games voor de GameCube en Xbox is bewonderenswaardig. Zelden hebben wij zoveel games voor deze twee consoles bij elkaar gezien, of zoals de eigenaar al grapte, “we hebben nu meer games voor de Xbox dan toen de console nog populair was”. Ook voor de Nintendo 64, Super Nintendo en originele PlayStation is er nog flink wat te vinden. Ook het aanbod van originele GameBoy-games is noemenswaardig. Zo hebben ze bij Next-Level nog een stuk of vijf originele Tetris-games en de originele Super Mario Land liggen, games die fans van Nintendo zonder twijfel willen aanschaffen. Er zijn ook games voor de PC, iets wat we nog te vaak missen in de meeste winkels.

Alleen het aanbod op het gebied van SEGA is wat karig. Een paar niet al te bijzondere games voor de Dreamcast en MegaDrive, daar zal je het mee moeten doen. Helemaal met de steeds maar toenemende populariteit van de Dreamcast is dat jammer, maar geen groot minpunt voor een winkel dat haar aanbod verder prima in orde heeft. Andere filialen van Next-Level hebben iets meer games van SEGA, wat de website van de winkelketen ook duidelijk aangeeft. Import blijft een lastig punt voor veel winkels en dat is dan ook geen belangrijk speerpunt voor Next-Level.

Prijs

Van de algemene prijs van nieuwe games gaat zo'n vijf tot tien euro af. Dit doen de meeste gamewinkels tegenwoordig wel om te concurreren met de grote winkelketens. Het is net even wat minder dan je bij een multimediawinkel ervoor neerlegt en dat is altijd plezierig. Wellicht mogen hier en daar de bedragen voor eerstehands games wat omlaag. Topgames zoals Final Fantasy VII voor 39,99 euro zijn tot daar aan toe (het zijn immers klassiekers die steeds lastiger te verkrijgen zijn), maar games waar eigenlijk niemand meer op zit te wachten vallen vaak iets te duur uit. Wie gaat er nog 15 euro neerleggen voor het PlayStation spel Dinomaster Party of 20 euro voor 50 Cent: Bulletproof op de Xbox? Er zitten echter een aantal uitschieters (naar beneden) bij, dus een beetje zuinige Nederlander moet gewoon wat beter zoeken om een aantal fijne kortingen tegen te komen. Tweedehands games zijn acceptabel geprijsd zoals je het zo'n beetje in elke gamewinkel ziet.

Aanbod naast games

Het aanbod aan controllers en randapparatuur is dik in orde. Ook voor de oudere consoles liggen er nog genoeg gamepads en geheugenkaarten te wachten op een gelukkige koper. Leuk is dat er hele stapels handleidingen voor oudere games te koop liggen voor een euro per stuk. We weten allemaal hoe makkelijk het vroeger was kartonnen doosjes met boekje en al kwijt te raken, dus dit is een fijne toevoeging van het aanbod in de winkel. We zijn dik tevreden over al het consolegerelateerde materiaal dat wij onder ogen kregen. Zelfs een adaptertje om een Japanse GameBoy Micro mee op te laden was de winkel niet vreemd.

Qua merchandise weet Next-Level niet ruim over het gemiddelde te gaan. Er staan wat pluchen figuren uit de Mario games en wat andere kleine poppetjes die rechtstreeks uit Japan komen, maar het is duidelijk een aardigheid bij het aanbod aan games en niet een hoofdproduct van Next-Level. Wel staan er nog talloze kettingzaagcontrollers voor de PlayStation 2-versie van Resident Evil 4 te koop voor een schappelijke prijs, een echt collectors item. Game Guides zijn, zoals we gewend zijn in de meeste winkels, ook weer aanwezig. Wel een leuke extra is een kleine verzameling aan animé-DVD's, al gaf men in de winkel al aan dit aanbod te willen verkleinen.

Service

We komen het steeds vaker tegen en vinden het nog steeds een geweldige toevoeging: de mogelijkheid om voor een kleine prijs je bekraste DVD's en games te laten repareren. Ook Next-Level kan je hiermee van dienst zijn.

De mensen achter de kassa zijn niet te beroerd klanten met of zonder verstand van games te informeren over welke aankoop het beste bij hen zal passen. Ze houden zelf ook het laatste nieuws in de gaten waardoor iedereen op de hoogte is. Tijdens ons bezoek werd er flink wat gebeld en gevraagd door klanten en alles werd vriendelijk afgehandeld.

Next-Level heeft, zoals de meeste gamewinkels tegenwoordig, ook een online winkel waar je direct van kunt bestellen. Het design van de website is niet bepaald modern maar alles is duidelijk te vinden en je kunt er gemakkelijk net die ene game terugvinden die je altijd al zocht.

Conclusie

Next-Level is een gezellige winkelketen die haar klanten in een hoog vaandel acht, getuige de prima service. Opvallend zijn de netjes geordende schappen en het grote aanbod aan games van de vorige generatie spelcomputers. Het is jammer dat er niet meer merchandise en SEGA-materiaal te vinden is, maar het is een kleine smet op een verder behoorlijk compleet assortiment. Zeker de moeite van het bezoeken waard!

+ Enorm veel games voor de Xbox, GameCube en PlayStation 2

+ Randapparatuur is in grote getalen aanwezig

- Graag wat meer games van SEGA

- Ook iets meer merchandise zou een bezoekje nog leuker (en pijnlijker voor de portemonnee) maken

Next-Level Amersfoort is hier te vinden:

Zuidsingel 59

3811 HD Amersfoort

Je kunt de website hier bezoeken: www.next-level.nl Ken jij nog een gamewinkel bij jou in de buurt? Of ben je zelf een eigenaar en/of medewerker in een dergelijke winkel en wil je dat Gamer.nl je winkel komt keuren? Stuur dan een mailtje naar redactie@gamer.nl met als onderwerp Store Check en wie weet gaan wij er een kijkje nemen!