Platformhouder Valve lanceert Greenlight om de community inspraak te geven op welke games op Steam zouden moeten verschijnen. De uitgever vond het naar eigen zeggen “niet leuk” om zelf steeds de keuze te maken tussen het wel of niet uitgeven van een game. De eerste dag van Greenlight laat echter zien dat er toch wel wat te zeggen valt voor deze benadering; het houdt een hoop troep buiten de deur, dat nu vrij rondgeslingerd mag worden op het platform.

Kaf en ’t koren

Die games (als het al games zijn) op Greenlight komen waarschijnlijk nooit naar Steam, maar maken het lastig zoeken naar de echt interessante dingen. Greenlight wordt momenteel behoorlijk overwoekerd door niet-serieuze pogingen, zoals filmpjes en screenshots van 9gag-plaatjes en onbegrijpelijke oproepen van Russen om Battlefield 3 en League of Legends op Steam te krijgen. Het is dus aan Valve om toch een zekere controle uit te voeren, want een echt goede zoekfunctie ontbreekt momenteel. Je kunt wel op genre zoeken, maar iedereen kan zijn project aanmerken als een actiegame. Ook staan er enorm veel titels op die eerder al eens ergens voor PC zijn uitgebracht, wat het moeilijker maakt om de knallers in kinderschoenen eruit te vissen.

Een van de interessante projecten op Greenlight

Maar goed, het idee van Greenlight is duidelijk en geeft kleinere ontwikkelaars nog meer mogelijkheden om hun games bekendheid mee te geven. Zij kunnen plotseling een beroep doen op de gehele Steam-community, nog voordat ze hun spel op het platform uitgebracht hebben. We hebben al een aantal interessante projecten voorbij zien komen en het is heel gemakkelijk om deze met een duimpje je goedkeuring te geven. De ontwikkelaar kan vervolgens zien hoe vaak zijn gamepagina bezocht is en hoeveel mensen het spel als hun favoriet hebben aangemerkt. Hoe alle projecten precies gerangschikt worden, is dan weer niet heel duidelijk; het wordt in ieder geval niet gebaseerd op het aantal views.

Massapubliek voor de kleintjes

Dat Greenlight potentie heeft, staat buiten kijf. Daarvoor hoef je enkel een paar van de games aan te klikken en te kijken naar het aantal keer dat hun pagina bezocht is. Dit getal loopt al snel in de duizenden, zo niet tienduizenden, dat terwijl Greenlight nog maar één dag loopt en zich nog in de bètafase bevindt. Steam-gebruikers weten het nieuwe platform dus te vinden en dat is een enorm belangrijk handvat voor indie-ontwikkelaars. Zij missen de steun van uitgevers en waren voor Steam tot voor kort alsnog in zekere zin afhankelijk van Valve. Sowieso kunnen zij nu al eerder polsen of er interesse is voor een spel; het risico dat ze voor een niet-bestaande markt ontwikkelen, wordt zo op zijn minst een stuk kleiner.


Zo zie je een game op Greenlight

We zijn benieuwd hoe Greenlight zich verder gaat ontwikkelen; de eerste games die groen licht krijgen verschijnen natuurlijk pas later voor het platform, helemaal als ze nu nog bestaan uit een concept en wat opgeleukte screenshots. Er moet nog wel een beter filtersysteem komen, want momenteel komt er een stroom aan ideeën binnen die Kickstarter ineens heel kritisch laat lijken. Er is bij Greenlight geen geld aan de orde, dus iedereen kan met wat hippe termen en presentatieskills een project in elkaar zetten. Dat daar geniale vondsten tussen zullen zitten, geloven we wel. Maar dan moet je ze wel kunnen vinden.

Steam Greenlight is te bereiken via steamcommunity.com/greenlight.