A not so long time ago, in this galaxy, there was a movie that changed the course of history. In 1977 kwam Star Wars: A New Hope uit in de bioscoop. De film vertelde het verhaal van Luke Skywalker, die samen met een groep rebellen moest vechten tegen het Keizerrijk, dat de macht over het universum had overgenomen. Duizenden mensen werden gegrepen door het verhaal, de manier van vertellen en het begrip Star Wars. Lees meer over Star Wars in onze terugblik op Episode 1 en 2, en tevens onze hele korte vooruitblik op Episode 3.

Door Yarno Ritzen

Een paar jaar na A New Hope kwam The Empire Strikes Back uit, het tweede deel in de trilogie. Als 'laatste' was er Return of the Jedi, het afsluitende deel in de reeks. De fans moesten tweeëntwintig jaar wachten voordat ze een nieuw deel te zien kregen. In 1999 kwam The Phantom Menace uit, een prequel die het verhaal van vóór A New Hope vertelde.

Ondanks de teleurstelling bij veel mensen, werd de film toch massaal bezocht. In 2002 volgde Attack of the Clones, het tweede deel in de nieuwe trilogie die de aanloop vormde tot de eerste trilogie. Op 19 mei 2005 is het dan zover, dan komt het laatste(?) deel in de Star Wars filmserie uit, en de titel laat niet veel te raden over. Revenge of the Sith!

The Phantom Menace

Het jaar 1999 was voor veel Star Wars fans een jaar om te herinneren, eindelijk konden ze weer terug naar hun favoriete universum. Na ruim twee decennia kwam The Phantom Menace uit. The Phantom Menace vertelt het verhaal van Obi-Wan Kenobi, een Jedi in training, die samen met zijn leraar Qui-Gon Jinn door het toeval Anakin Skywalker tegenkomen. Anakin Skywalker blijkt een jongen te zijn die heel erg goed met The Force overweg kan. Voor de mensen die niet thuiszijn in het Star Wars universum: The Force is een kracht die in iedereen zit en zorgt dat het leven kan voortbestaan. Sommige mensen kunnen deze Force meer beheersen dan anderen. The Force is in staat tot veel machtige dingen, zo kunnen objecten verplaatst worden zonder ze aan te raken, kan er in de toekomst gekeken worden en kunnen gedachtes veranderd worden.

Deze Anakin Skywalker, die op de woestijnplaneet Tatooine woont, is echter een slaaf van een schroothandelaar. Nadat Qui-Gon Jinn een weddenschap sluit met de schroothandelaar, Watto genaamd, moet Anakin meedoen aan een zogenaamde Podrace, waarin met duizelingwekkende snelheden over gevaarlijke terreinen wordt geracet. Omdat Anakin zo bedreven is in The Force, wint hij de race en wordt hij vrijgelaten. Qui-Gonn neemt Anakin mee naar de planeet Coruscant, het politieke centrum van het universum.

Qui-Gonn brengt Anakin hier voor de zogenaamde Jedi Council, de raad van Jedi. Jedi zijn de mensen die The Force enorm goed beheersen en de krachten die ze hebben gebruiken voor het goede. De Jedi, die de Light Side van The Force vertegenwoordigen, zijn beschermers van de Republic, een soort bondgenootschap tussen honderden planeten. Helaas is er de laatste tijd onrust in de Republic, sommige planeten willen zich afzonderen. Ook de Trade Federation, een organisatie voor een soort interstellaire handel, heeft zich tegen de Republic gekeerd en heeft een kleine planeet, Naboo genaamd, omsingeld. De koningin van deze planeet, Amidala, vliegt echter met Qui-Gonn en Obi-Wan mee wanneer de Trade Federation een invasie pleegt op de planeet.